Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
5°C

Prețul unui apartament în Sibiu, la început de 2025, se apropie de cel din București. În Cluj-Napoca un apartament de două camere a ajuns 150.000 de euro

Prețul unui apartament în Sibiu, la început de 2025, se apropie de cel din București. În Cluj-Napoca un apartament de două camere a ajuns 150.000 de euro

O analiză care vizează cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament la începutul lui 2025 în cele mai mari 10 orașe din țară, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, arată că prețurile în Sibiu au ajuns foarte apropiate de cele din București. Totodată, datele comparative ne ajută să înțelegem și la ce ne putem aștepta în prima parte a acestui an dacă vrem să facem o achiziție imobiliară.

”Sibiul a fost un alt oraș secundar care a înregistrat în ultimul an o creștere semnificativă. Proprietarii și dezvoltatorii au ajuns să-și scoată la vânzare apartamentele cu un preț mediu de 1.777 euro/mp util. Locuințele s-au scumpit cu 18% în doar 12 luni”, se arată în analiza Imobiliare.ro.

Sursa: Imobiliare.ro

Prețul mediu solicitat pe metru pătrat în municipiul Sibiu era în decembrie 2024 la valoarea de 1.777 euro/mp, în creștere cu 18 procente față de aceeași lună a anului 2023. În comparație, în București un apartament se vindea cu 1.862 euro/mp, în creștere cu 15% procente. Iar în Cluj-Napoca un apartament de doup camere a ajuns să coste peste 150.000 de euro.

“Piața rezidențială demarează cu prețuri considerabil mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, după un an 2024 care a performat peste așteptări. Totuși, avem în fața noastră un an cu provocări: creșterea prețurilor proprietăților nu a fost susținută de evoluția chiriilor, mai ales pe segmentul rezidențial nou; modificările fiscale recent anunțate au și ele un impact important care îndeamnă la prudență; se adaugă instabilitatea politică.

Cererea pentru locuințe rămâne ridicată și în continuare ne aflăm într-o perioadă optimă pentru achiziții, cu condiția să nu ne aruncăm mai mult decât ne permitem și să ne facem propriile analize financiare temeinic. 2025 are toate ingredientele pentru a fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață, nu excludem să vedem campanii și promoții fulger din partea unor dezvoltatori în dinamică cu evoluția vânzărilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cum stă Sibiul față de alte orașe

Cluj-Napoca: Clujenii încep anul cu un nou record de preț pentru apartamentele scoase la vânzare. Pragul de 3.000 euro/mp util a fost atins chiar mai rapid decât se anticipa.

Pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați un cumpărător trebuie să achite, în medie, suma de 156.000 de euro, potrivit calculelor realizate pe baza Indicelui Imobiliare.ro. Dacă ar fi făcut pasul spre achiziție în urmă cu un an ar fi plătit aproape 134.800 de euro, deci cu circa 21.200 de euro mai puțin.

Sursa: Imobiliare.ro

Brașov: Orașul se menține și la începutul acestui an al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamente a ajuns la nivelul de 2.083 euro/mp util, cu 22% peste media înregistrată pe plan național. În ultimul an apartamentele din Brașov s-au scumpit cu aproape 20%.

Locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani, se vând cu prețuri semnificativ mai mari. Cumpărătorii trebuie să achite, în medie, suma de 2.458 euro/mp util pentru un apartament.

București: Prețurile apartamentelor din Capitală s-au menținut spre finele anului trecut la un nivel relativ stabil. Cumpărătorii care își caută chiar în această perioadă o locuință în București trebuie să fie pregătiți să achite, în medie, 1.862 euro/mp util, deci un cost aproximativ de 96.824 de euro pentru un apartament cu 2 camere.

În cazul apartamentelor din blocuri noi media înregistrată la nivelul pieței locale depășește deja pragul de 2.000 de euro/mp, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Craiova: Prețurile au explodat pe piața rezidențială locală în ultimul an. După un avans cu 20% în doar 12 luni, apartamentele au ajuns să fie scoase la vânzare în medie cu 1.819 euro/mp util.

Principalul centru economic al Olteniei a reușit să devanseze astfel orașe din primul eșalon precum Constanța, Iași sau Timișoara.

Constanța: Un cumpărător trebuie să scoată din buzunar în medie 1.766 euro/mp util pentru o achiziție imobiliară în orașul de pe malul Mării Negre. Pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, discutăm despre un cost de aproximativ 91.800 de euro.

Locuințele se scumpesc în Constanța în mod constant. Într-o singură lună s-a putut observa un avans cu circa 1% la nivelul prețurilor, în timp ce într-un an majorările s-au apropiat de 14%.

Iași: Dacă la începutul anului trecut cumpărătorii achitau, în medie, 1.500 euro/mp util pentru un apartament în Iași, până la finele lui 2024 pragul de 1.700 euro/mp util a fost depășit. Începem 2025 cu o medie de 1.737 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Cei interesați de achiziția unei locuințe noi trebuie să fie pregătiți să plătească circa 1.800 euro/mp util.

Timișoara: Deși rămâne cel mai accesibil oraș mare în care poți cumpăra o locuință, chiar și în Timișoara s-au putut observa majorări ale prețurilor. Un cumpărător achita, în medie, în primele zile ale anului trecut mai puțin de 78.400 de euro pentru un apartament cu 2 camere. 

În prezent are nevoie de 88.400 de euro pentru a deveni proprietarul unei locuințe similare, în contextul în care prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori a ajuns la 1.700 euro/mp util.

Oradea: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Oradea a ajuns la nivelul de 1.635 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. Acesta se menține sub media înregistrată la nivel național, de 1.710 euro/mp util.

Ploiești: Acesta este unul dintre orașele secundare din România unde avansul înregistrat la nivelul prețurilor a fost unul destul de lent pe parcursul ultimului an. Discutăm despre scumpiri cu doar 6%, față de 20% în Craiova sau de 10% în Oradea. 

Proprietarii și dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Ploiești cu un preț mediu de 1.155 euro/mp util.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Max rasinareanul

Acum 2 luni

Știu un caz concret în care un proprietar a vrut să închirieze un apartament cu 300 de euro și agentul imobiliar l-a convins să îl listeze cu 400 de euro. Bineînțeles că nu l-a închiriat și până la urmă tot cu 300 de euro l-a dat prin niste prieteni. Deci o grămadă de borfași printre agenții imobiliari, preturi umflate artificial și statistici de pe OLX unde fiecare cere prețul în funcție de ce a visat noaptea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@max

Acum 2 luni

Frustrările nu se vindecă aici, apelează la un specialist :))Știu eu un caz concret , patologic , exact ca tine … Plin de specialiști !!!
Raspunde

@max

Acum 2 luni

Ai dreptate Max. Știu un agent care negocia vanzarea-unui apartament pe Noica. Nu ajungeau la niciun consens. După vreo 10 zile îl sună din nou pe cumpărător. Cumpărătorul ii spune că a încheiat tranzacția. Cu cine? Cu proprietarul. Agentul a rămas cu buza umflata. S-a hotărât să introducă o clauză pentru că un cumpărător să nu piata negocia direct cu proprietarul. Dar macar o data a fost regulat în fund regește ... Și-o fi scos pârleala cu alți nefericiți...
Raspunde

???

Acum 2 luni

Depinde de apartament, depinde de zona. In broscarie sau in Tiglari -o sa vedeti asa ceva! La uma urmei, nu-i prost cine cere e prost cel ce da...
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Dar cererea fata de decembrie 2023 cum este? Dar prețul de vânzare?
Raspunde

Client

Acum 2 luni

O sa se sparga si bula asta candva , nu se poate altfel!
Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Nu o sā se spargā nimic. Ba se poate chiar si mai mult. Sunt ENORM de multi oameni cu ENORM DE MULTI BANI raportat la ce se poate justifica financiar dupā lege. Acei oameni CONDUC practic tara, la diferite nivele. De aceea a ajuns metrul pātrat 300 euro!!!!!! In Cluj? România? Da! O sā ajungā 1000 de euro centimetrul pātrat. La 1000 de euro centimetrul pātrat se vor gāsi cumpārātori. Asa functioneazā economia liberā si neprihānitā. Limita e cerul. Legea nu existā pentru toti iar Dumnezeu a fugit sā facā afaceri cu carduri clonate in occidental. Nu fii îngrijorat, totul e giast fain.
Raspunde

AMN114

Acum 2 luni

e scris mic, la începutul articolului, "publicitate". Să-mi arate imobiliare.ro o statistică bazată pe vânzarile efective, nu pe lăcomia proprietarilor
Raspunde

Andrei

Acum 2 luni

Există cerere și oferta. Atâta timp cât există cerere o să tot crească preturile, în momentul în care o sa scadă cererea și o sa rămână cu ele, sigur o sa scadă și prețul. Pana una alta exista cerere mai mare ca oferta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus