Miercuri,
15.01.2025
Partial Noros
Acum
-11°C

Spitalul de Pediatrie, plin până la refuz. Predomină gripa de tip A, medicii avertizează să se evite aglomerația, mai ales pentru sugari

Spitalul de Pediatrie, plin până la refuz. Predomină gripa de tip A, medicii avertizează să se evite aglomerația, mai ales pentru sugari

În ultimele săptămâni numărului de pacienți internați și prezentările în urgență a crescut la Spialul Clinic de Pediatrie Sibiu. Paturile sunt ocupate până la refuz în secțiile în care se tratează virozele și infecțiile respiratorii. Potrivit informațiilor primite de la pediatrie, ca afecțiune a acestui sezon se evudențiază Gripa de tip A. 

Astfel, miercuri, 8 ianuarie, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu avea internați un total de 154 de copii și adolescenți, unitatea având 156 de paturi în secțiile sale. Repartizarea acestora pe secții era următoarea:

  • Secția Pediatrie I: 45 de pacienți (capacitate totală: 44 paturi);

  • Secția Pediatrie II: 33 de pacienți (capacitate totală: 35 paturi);

  • Secția Boli Infecțioase: 35 de pacienți (capacitate totală: 36 paturi);

  • Secția Ortopedie: 16 pacienți (capacitate totală: 25 paturi);

  • Secția Terapie Intensivă: 9 pacienți (capacitate totală: 16 paturi).

Managerul spitalului, dr. Camelia Grigore, a precizat că unitatea a fost extrem de aglomerată în perioada sărbătorilor.

„Spitalul a fost foarte aglomerat în perioada sărbătorilor din cauza numărului mare de viroze respiratorii, pneumonii, gripă, fracturi sau contuzii”, a declarat aceasta. 

Internări în perioada 24 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025

Între 24 decembrie 2024 și 8 ianuarie 2025, au fost internați, în total, 369 de copii:

  • Pediatrie I: 137 de pacienți;

  • Pediatrie II: 81 de pacienți;

  • Chirurgie: 39 de pacienți;

  • Ortopedie: 24 de pacienți;

  • Boli Infecțioase: 88 de pacienți.

De asemenea, în aceeași perioadă, la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) al spitalului s-au prezentat 1.990 de pacienți. Cele mai frecvente afecțiuni au fost:

  • Viroze, faringite, bronșiolite sau traheite: 865 de cazuri;

  • Pneumonie: 220 de cazuri;

  • Gripă: 222 de cazuri;

  • Fracturi, traumatisme sau contuzii: 111 cazuri.

Gripa de tip A și recomandări pentru părinți

Medicii spitalului au constatat că gripa de tip A este predominantă în acest sezon. Joi, 9 ianuarie, în Secția de Boli Infecțioase erau internați 35 de copii și 28 de mame aparținătoare.

„Medicii noștri recomandă ca, în toate perioadele de viroze, copiii să evite aglomerațiile. Acestea trebuie evitate mai ales de părinții care au sugari, deoarece copiii mici și foarte mici sunt cei mai vulnerabili la viroze. Cei care merg în colectivități vor fi în mod sigur afectați, deci la primele semne de boală trebuie cerut sfatul medicului de familie, iar dacă este necesar, copilul bolnav să fie izolat pentru a evita răspândirea bolilor”, a mai declarat managerul spitalului.

Creștere semnificativă a cazurilor prezentate în urgență în 2024

Comparativ cu anul precedent, numărul pacienților care s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al spitalului a crescut semnificativ. Dacă în anul 2023 au fost înregistrate 29.545 de prezentări, în anul 2024 numărul acestora a ajuns la 34.389, cu peste 4.800 de pacienți în plus.

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu continuă să monitorizeze cu atenție situația epidemiologică, iar personalul medical este pregătit să gestioneze numărul ridicat de cazuri specifice acestui sezon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 5 zile

Sugarii sa stea acasa nu sa tot umble chielea,altfel vor fi retinuti si alaptati !
Raspunde

Matematicus

Acum 4 zile

Daca sunt medici asa buni cum stiu sa faca si adunarea,vai de noi(adunati paturile ocupate/libere din fiecare salon
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus