Vineri,
24.01.2025
Heavy Intensity Rain
Acum
4°C

Candidatura Danielei Cîmpean, aprobată pentru un nou mandat de cinci ani la Comitetul Regiunilor al UE

Candidatura Danielei Cîmpean, aprobată pentru un nou mandat de cinci ani la Comitetul Regiunilor al UE

Guvernul României a adoptat astăzi un memorandum care notifică reprezentanții desemnați pentru delegația României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene (COR) pentru mandatul 2025-2030. Președinta Consiliului Județean Sibiu a fost aprobată ca membru titular în cadrul delegației. Totodată, printr-un alt memorandum, Cîmpean a fost numită membru titular în cadrul delegaţiei naţionale a României la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (CALRE) pentru perioada 2021 - 2026, după ce în mandatul trecut a fost membru supleant.

Lista a fost propusă de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Asociația Comunelor din România (ACOR).

Membrii titulari aprobați:
Daniel-Claudiu Tămaș – vicepreședinte, Consiliul Județean Bistrița Năsăud
Constantin Rădulescu – președinte, Consiliul Județean Vâlcea
Ștefan Corneliu – președinte, Consiliul Județean Dâmbovița
Daniela Cîmpean – președinte, Consiliul Județean Sibiu
Costel Alexe – președinte, Consiliul Județean Iași
Borboly Csaba – vicepreședinte, Consiliul Județean Harghita

Membrii supleanți:
Mihai Adrian Pisică – vicepreședinte, Consiliul Județean Teleorman
Ionică Negru – vicepreședinte, Consiliul Județean Mehedinți
Dinu Iancu Sălăjanu – președinte, Consiliul Județean Sălaj
Adrian-Ioan Veștea – președinte, Consiliul Județean Brașov
Vakar Istvan – vicepreședinte, Consiliul Județean Cluj
Alin-Adrian Nica – consilier județean, Consiliul Județean Timiș

Lista aprobată va fi notificată oficial Consiliului Uniunii Europene și Comitetului Regiunilor. Memorandumul include datele personale și profesionale ale persoanelor desemnate.

Rolul Comitetului Regiunilor

Înființat în 1994, Comitetul Regiunilor (COR) reprezintă interesele autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană și participă activ la procesul decizional comunitar. Membrii COR, aleși dintre reprezentanții locali și regionali, contribuie la dezbaterea avizelor legislative și la adoptarea rezoluțiilor europene.

COR este format din 329 de membri titulari și un număr egal de supleanți, numiți pentru un mandat de cinci ani de către Consiliul Uniunii Europene, pe baza propunerilor statelor membre.

Mandatul lui Cîmpean în 2024

Anul trecut, din poziția de membră în Comitetul European al Regiunilor, Daniela Cîmpean a făcut parte din comisiile pentru Resurse Naturale (NAT) și pentru Politică Economică (ECON), participând și la discuții privind crearea cadrului legislativ european privind utilizarea datelor medicale ale pacienților sau la implementarea Pactului Verde European.

Din comunicatele transmise presei în cursul anului, menționăm că în cadrul ședințelor la care a participat aceasta au fost abordate teme legate de aprobarea unui pact verde, implementarea Spațiului European al Datelor privind Sănătatea sau impactul Mecanismului de Redresare și Reziliență asupra comunităților locale.

Cîmpean, membru titular și în Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa. Vasiu - membru supleant

Tot în aceeași ședință, Guvernul a aprobat și Memorandumul prin care s-au înlocuit trei membri titulari şi doi membri supleanţi din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) în cadrul delegaţiei naţionale a României la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (CALRE) pentru perioada 2021 - 2026.

Potrivit textului aprobat, Cîmpean a fost numită membru titular în cadrul congresului, aceasta înlocuiindu-l pe Mihai Lupu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, care și-a pierdut mandatul electoral. Totodată, Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu, a fost numit membru supleant, în locul lui Cîmpean.

Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa (CALRE) a fost înființat în 1994 ca organ consultativ al Consiliului Europei cu scopul de a promova democrația locală și regională, autonomia autorităților publice și cooperarea transfrontalieră.
CALRE este structurat în două camere: Camera Regiunilor, care reprezintă colectivitățile regionale, și Camera Autorităților Locale, care reprezintă colectivitățile locale.

Congresul este format din 612 membri (305 titulari și 306 supleanți) care au mandate electorale în autorități locale sau regionale din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Rolul său include îmbunătățirea guvernanței și sprijinirea descentralizării și regionalizării.

Foto: Arhiva TS/CJ SIbiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Florin alexandru

Acum 1 săptămână

Daca nu ne spuneti si care sunt drepturile financiare aferente acestor functii....ati scris articolul degeaba. Sa stim si noi, exista un salariu fix, sau primă de sedintă, sau care e diurna pentru deplasari, daca se considera vechine suplimentara in muncă, etc, etc. Aceste detalii trebuie sa le stie cititorii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus