Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Colecții mănăstirești din secolele XIII-XIV, lucrări de Ghenie, covoare orientale - expozițiile anunțate pentru acest an la Muzeul Brukenthal din Sibiu. „Vom avea o agendă mai relaxantă”

Colecții mănăstirești din secolele XIII-XIV, lucrări de Ghenie, covoare orientale - expozițiile anunțate pentru acest an la Muzeul Brukenthal din Sibiu. „Vom avea o agendă mai relaxantă”

Muzeul Național Brukenthal (MNB) din Sibiu va găzdui în acest an o serie de expoziții prin care vor fi promovați artiști naționali.

Pentru prima jumătate a acestui an este programată o expoziție specială dedicată Centenarului Patriarhiei Române, organizată cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la ridicarea la rangul de patriarhie și 140 de ani de la acordarea autocefaliei de către Patriarhia Ecumenică. 

„Suntem în discuție cu mai multe mitropolii și mănăstiri pentru a aduce la Sibiu câteva piese importante, de secol XIII-XVII din colecțiile mănăstirești din Moldova, Transilvania și Muntenia. O să avem o expoziție importantă despre ce înseamnă arta religioasă din România”, a spus directorul MNB, Alexandru Chituță, într-o conferință de presă.

Urmează apoi o expoziție dedicată Zilei Japoniei: „Sărbătorim Ziua Împăratului la Sibiu”.

De asemenea, în prima jumătate a acestui an vor fi prezentate achizițiile de artă contemporană de anul trecut. Amintim că în octombrie 2024 MNB a anunțat rezultatele sesiunii de achiziții, dedicată atât artiștilor de origine română, în viață, activi în România sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani de origine română care au activat în România sau în străinătate. Pentru achiziția lucrărilor, MNB a primit 500.000 lei de la Ministerul Culturii.

„Vom organiza, de asemenea, o expoziție de covoare orientale din cadrul MNB”, a mai spus Alexandru Chituță.

Tot el a anunțat că la Sibiu vor fi aduse lucrări a lui Adrian Ghenie, considerat „cel mai important artist contemporan din România”. Expoziția va fi organizată în toamnă în colaborare cu Galeria Zina. Lucrările lui Ghenie s-au vândut în ultimii ani cu milioane de dolari. Adrian Ghenie a avut 16 lucrări de artă scoase la vânzare în prima jumătate a lui 2024. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, însumând un total de 5.632.985 de dolari și o rată de achiziție de 69%. Acesta ocupă locul 2 în clasamentul celor mai scumpe lucrări de arta ultra-contemporană la nivel mondial (sursa).

De asemenea, în colaborare cu ArtSafari, în luna noiembrie-decembrie, Muzeul Brukenthal va găzdui expoziția retrospectivă dedicată lui Ion Țuculescu. Expoziția se va deschide la București în primăvară.

„Vom avea o agendă mai relaxantă în ceea ce privește expozițiile. Am vorbit cu colegii și am hotărât ca expozițiile mai importante să fie organizate pe o perioadă mai îndelungată, 2-3 luni”, a mai precizat directorul MNB.

Premieră națională: lucrarea "Leda" atribuită lui Leonardo da Vinci

Cel mai așteptat eveniment al anului va fi debutul colaborării dintre Muzeul Național Brukenthal și prestigioasa Galerie Borghese din Roma. În luna decembrie este așteptată la Sibiu, pentru prima dată în România, celebra lucrare "Leda", care este atribuită lui Leonardo da Vinci.

"Leda" atribuită lui Leonardo da Vinci este o lucrare iconică, datată aproximativ în perioada 1504–1507, și inspirată din mitologia greacă, reprezentând-o pe Leda alături de lebăda Zeus, simbol al seducției divine. Deși pictura originală realizată de Leonardo nu mai există, schițe și desene pregătitoare ale artistului oferă indicii clare despre compoziție și stil, confirmând paternitatea sa.

Lucrarea este atribuită lui da Vinci datorită caracteristicilor stilistice unice: delicatețea contururilor, fluiditatea mișcării și atenția pentru detalii anatomice, elemente specifice maestrului renascentist. De asemenea, studiile sale despre natura și expresivitatea figurilor feminine se reflectă în această capodoperă.

Există mai multe copii și variațiuni ale "Ledei", realizate de discipolii lui Leonardo și alți artiști ai epocii, printre care cele mai cunoscute sunt variantele păstrate la Muzeul Uffizi din Florența și la Galeria Borghese din Roma. Aceste lucrări se bazează pe compoziția pierdută a lui Leonardo și pe desenele originale ale acestuia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus