Promisă la sfârșitul anului 2023 pentru a fi realizată în 2024, o expoziție permanentă despre istoria orașului Sibiu va rămâne cel mai probabil și anul acesta la stadiul de „idee”. Totuși, aceasta ar putea fi realizată în afara Muzeului de Istorie, prima opțiune fiind Mănăstirea Ursulinelor.
„Vorbim cu toți despre frumusețea acestui oraș, despre oamenii care au făcut ca acest oraș să se dezvolte, despre evenimente importante, despre o seamă de premiere ce au avut loc aici, naționale și internaționale, însă, din păcate, discursul nostru se oprește doar la cuvinte, clădiri și imagini.
Muzeul Național Brukenthal adăpostește o importantă colecție de piese ce au legătură cu Sibiul și istoria lui. Pentru a veni în sprijinul sibienilor și al turiștilor care doresc să afle lucruri minunate despre Sibiu și pentru a promova o parte din colecția Muzeului am propus membrilor Consiliului de Administrație ca într-un spațiu generos să putem realiza această expoziție.
În toată lumea există nu doar o expoziție dedicată orașului, cât și muzee de Istorie a orașului. Dacă avem cu ce ne mândri și dacă dorim să arătăm publicului ce a însemnat orașul nostru și istoria acestor locuri trebuie să începem printr-o călătorie expozițională”, a declarat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal (MNB), la sfârșitul anului 2023.
Acesta estima că la jumătatea anului 2024 expoziția ar putea fi realizată.
După un, la conferința de presă în care a prezentat bilanțurile anului 2024, Chituță a spus că expoziția dedicată istoriei Sibiului încă nu poate fi realizată din cauza spațiului.
„Lucrăm la Muzeul de Istorie pentru a realiza un nou depozit al colecției. Iar noul spațiu care se va elibera, depozitul actual, va deveni unul pentru expoziții temporare. Aveam de gând ca acolo să facem o expoziție despre istoria orașului. Deocamdată, ideea este, dar n-o punem încă în aplicare”, a spus managerul MNB.
Chituță a precizat însă că are în vedere o altă locație pentru realizarea acestei idei, referindu-se la cel mai nou spațiu cultural din Sibiu - Mănăstirea Ursulinelor, deschisă publicului în vara anului 2024, cu ocazia Festivalului Internațional de Artă Contemporană (SCAF). „O să vedem ce se va întâmpla anul acesta cu sediul Mănăstirii Ursulinelor, unde s-ar preta mai bine un muzeu al orașului. Dar și la Muzeul de Istorie/Casa Altemberger ne trebuie un spațiu pentru expoziții temporare. Acesta nu există acum. Astfel, colegii mei de la Istorie sunt văduviți, pentru că nu putem să facem o expoziție bună de istorie, pentru că nu avem un spațiu adecvat”, a explicat Alexandru Chituță.
Astfel, în noul spațiu care se va elibera la Muzeul de Istorie, în acest an ar putea fi expuse în premieră piesele descoperite în cadru lșantierului din Catedrala Evanghelică din Piața Huet. Amintim că de cercetările arheologice de acolo s-a ocupat o echipă de la Muzeuldin Satu Mare, tot acolo fiind duse și vestigiile descoperite. „Am purtat un dialog ca să vedem ca tot ceea ce s-a descoperit în șantierul de acolo să vină în colecția MNB. E normal așa, pentru că vorbim despre o parte din istoria orașului”, a spus Chituță. Despre acest lucru ne-a spus și primpreotul Bisericii Evanghelice din Sibiu, Kilian Dörr: „Parohia va organiza o expoziție în podul bisericii, împreună cu arheologul Daniela Marcu, cu vestigiile descoperite în cadrul cercetării arheologice. Vestigiile care s-au descoperit sunt la muzeul din Satu Mare, dar cu ocazia acestei expoziții sper că vor fi transferate la Muzeul Brukenthal și ei și-au arătat disponibilitatea ca acestea să se păstreze la MNB, ceea ce e normal”.
Foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2676
Ultimele comentarii
Acum 49 minute
Claudiu
Acum 53 minute
Sorin
Acum 55 minute
Claudiu
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Emil