Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

A mințit că i-a fost furat telefonul pe care îl uitase în mașina furată. Adolescentul care a vrut să păcălească poliția și-a primit sentința: măsură educativă pe 6 luni

A mințit că i-a fost furat telefonul pe care îl uitase în mașina furată. Adolescentul care a vrut să păcălească poliția și-a primit sentința: măsură educativă pe 6 luni

Adolescentul care a sunat la 112 ca să reclame că persoane necunoscute i-au furat telefonul pe care, de fapt, îl uitase în mașina pe care a furat-o și pe care a condus-o fără să aibă carnet de conducere, a fost condamnat de o instanță a Judecătoriei Sibiu la o măsură educativă neprivativă de libertate pe maximul permis - 6 luni. 

Tânărul, care la data faptei era minor (17 ani) a fost urmărit de poliție prin oraș, apoi a abandonat vehiculul și a fugit. A inventat apoi o tâlhărie, prin care, sub amenințarea cuțitului, i-ar fi fost furat telefonul. Polițiștii l-au identitficat însă, ca autor al furtului mașinii, după amprentele prelevate din vehicul.

Astfel, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de furt în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, proces în care Judecătoria Sibiu a pronunțat o sentință în data de 23 ianuarie 2025.

S-a plimbat 3 ore cu mașina furată 

Potrivit rejust.ro, în 10 iulie 2024, în jurul orei 01:00, tânărul a sustras o mașină de pe strada Tractorului din municipiul Sibiu. Autoturismul nu era încuiat și avea cheile în contact. Fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, adolescentul a condus timp de 3 ore până în localitatea Racovița și apoi prin oraș, alături de alți 4 prieteni. 

În jurul orei 4 și un sfert dimineata, un echipaj de poliție a observat în trafic mașina care nu „avea în funcţiune luminile de întâlnire” și a pornit în urmărirea ei. La intersecția străzilor Malului cu Turismului, tânărul fără carnet a trecut pe roșu și și-a continuat deplasarea pe strada Hameiului. În acel moment poliția a pornit semnalele luminoase și acustice, dar adolescentul a refuzat să oprească. Întrucât drumul era înfundat, spre strada Metalurgistilor, tinerii au abandonat autoturismul și au fugit, dar inculpatul și-a uitat telefonul mobil in în mașină.

Identificat după amprente

Ca să nu fie bănuit de furtul mașinii, inculpatul a sunat la 112 și a reclamat că telefonul i-a fost furat de două persoane care l-au amenințat cu cuțitul. Cele două persoane ar fi condus tocmai mașina în cauză.

„După comiterea faptelor de furt în scop de folosință și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, acesta a intenționat să își recupereze telefonul mobil uitat in interiorul autoturismului sustras de el, fapt pentru care, în mod premeditat, a apelat la orele 04.40 SNUAU 112, în timp ce se afla la intersecția străzilor Râului si Gladioleleor și a sesizat în mod mincinos faptul că, la aceeași dată, în jurul orelor 04.00, în timp ce se afla pe strada Abatorului, i-a fost sustras telefonul de două persoane necunoscute care s-au dat jos dintr-o mașină necunoscută și l-au amenințat cu un cuțit că o sa îl taie în cazul în care nu ii predă bunurile pe care le are asupra sa,” sunt descrise faptele, potrivit motivării publicate pe rejust.ro

Într-un final, tânărul a fost identificat după amprentele prelevate din mașina furată.

În faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut fapta pentru care a fost trimis în judecată, cercetarea judecătorească desfăşurându-se conform procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii.

6 luni sub supraveghere și obligația urmării unui curs de prevenție rutieră

„Întrucât inculpatul era minor la data săvârşirii faptei, sunt aplicabile dispoziţiile art. 114 alin. 1 C. pen., conform cărora, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Inculpatul are în prezent 18 ani, 8 clase și nu are ocupație sau loc de muncă. Conform referatului de evaluare întocmit în cauză, acesta are acces la resursele interne şi externe necesare în vederea adoptării unei conduite generale orientate spre respectarea legii şi care să susţină reintegrarea sa în societate. De asemenea, a colaborat cu organele de urmărire penală și a avut o atitudine cooperantă și sinceră. Raportat la conduita infracţională multiplă a inculpatului, văzând că în prezent este arestat în altă cauză, instanţa reţine că este necesară aplicarea celei mai severe dintre măsurile preventive neprivative de libertate, respectiv asistarea zilnică, pe durată maximă – 6 luni,” se arată în motivarea sentinței. 

Printre obligațiile pe care tânărul trebuie să le îndeplinească se numîră și obligativitatea urmării unui curs de pregătire școlară sau formare profesională cu tema prevenției rutiere.

Hotărârea instanței Judecătoriei Sibiu nu este definitivă, putând fi atacată prin apel în termen de 10 zile.

foto ilustrativă arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus