Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Muzeul Brukenthal se închide până vineri pentru conştientizarea protejării patrimoniului. ”Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”

Muzeul Brukenthal se închide până vineri pentru conştientizarea protejării patrimoniului. ”Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”

Muzeul Naţional Brukenthal va fi închis până vineri, într-o campanie numită „Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează!”, prin care atrage atenţia asupra protejării patrimoniului cultural naţional, informează un comunicat de presă, transmite Agerpres.

„Şi tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Naţional Brukenthal pentru susţinerea muzeelor şi angajaţilor acestora, de conştientizare şi atenţionare cu privire la protejarea patrimoniului cultural naţional! Între 27 ianuarie şi 31 ianuarie 2025, conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a luat hotărârea închiderii sediilor instituţiei. În această perioadă va fi desfăşurată o campanie pentru susţinerea muzeelor şi angajaţilor acestora, de conştientizare şi atenţionare cu privire la protejarea patrimoniului cultural naţional. Muzeul va găzdui o serie de discuţii focalizate pe problemele de securitate şi siguranţă a patrimoniului; totodată, vom realiza informări în mediul online şi prin distribuire de pliante în susţinerea unui proces de conştientizare a publicului asupra importanţei patrimoniului cultural şi a importanţei muzeelor care depozitează, conservă, restaurează, cercetează, expun şi promovează piesele deţinute”, se arată în comunicat.

Deschis în 1817, Muzeul Naţional Brukenthal este cea mai veche instituţie muzeală din România, având cea mai importantă colecţie de artă europeană; de asemenea, muzeul are cea mai vastă colecţie din ţară, peste 1,6 milioane de piese, şi administrează atât piese ale statului român, cât şi piese ale Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, retrocedate în anul 2005 şi aflate în comodat în cadrul instituţiei muzeale.

În medie, doar 10% dintre lucrările de artă furate au şansa de a fi recuperate, spun cei de la Muzeul Naţional Brukenthal.

„Furată din Luvru în 1911, Mona Lisa a fost recuperată în 1914; picturi de Vermeer, Rembrandt şi Degas, aflate între cele 13 lucrări furate în 1990 din Muzeul Isabella Stewart Gardner în Boston, nu au fost recuperate până în prezent. Muzeul Naţional Brukenthal a trăit o asemenea traumă în 1968, când au fost furate 8 tablouri dintre care au fost recuperate doar 4. A fost cel mai mare furt de opere de artă din România! În cadrul expoziţiei realizată despre acest eveniment, am tras mai multe semnale de alarmă”, se precizează în comunicatul de presă.

Jaful celor patru piese din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României nu este singurul din ultimii ani, atât în Olanda, cât şi în Europa. „Este o realitate care ar trebui să ne conştientizeze mai mult şi pe noi, cei din România, în ceea ce priveşte siguranţa şi protejarea patrimoniului cultural naţional”, arată cei de la Brukenthal.

„În mai multe rânduri am atras atenţia decidenţilor politici că Muzeele sunt importante nu doar pentru serviciile culturale oferite publicului, expoziţii, evenimente etc., cât mai ales prin patrimoniului cultural naţional deţinut. 1. În mai multe rânduri conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a subliniat importanţa asigurării pazei patrimoniului cultural naţional cu efective ale Ministerului Afacerilor Interne. 2. Avem nevoie de investiţii majore în ceea ce înseamnă sistemele de siguranţă. La Muzeul Naţional Brukenthal, în ultimii 3 ani, am acordat o atenţie deosebită schimbării sistemelor vechi, amplasării de noi camere, ş.a. Mai mult decât atât, peste 20% din bugetul total al instituţiei este direcţionat către firma de pază şi securitate. 3. Avem nevoie de amenajarea şi reconfigurarea depozitelor, cu toate elementele necesare: detectoare de fum, de mişcare, antiefracţie etc. Decidenţii politici trebuie să înţeleagă că nu vorbim despre colecţii private, ci despre mărturii ale existenţei noastre pe acest pământ. Vorbim despre patrimoniul naţional, istoria şi mândria ţării noastre!”, se subliniază în comunicatul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Furtul din muzeul din Olanda „trebuie să ne responsabilizeze şi să nu ne ducă spre altă extremă”. „Să fim puşi în situaţia ca patrimoniul cultural să nu mai fie expus şi să nu mai fie prezentat în alte locuri, în ţară şi străinătate”, consideră managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui „incident deosebit de grav”, a anunţat Ministerul Culturii.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Dege Aba

Acum 1 lună

foarte bine ca se inchide pana vineri. Dar sper ca salariile se dau integral

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Diversiuni de acoperire...In statele teroriste precum Romania terorismul statal e greu de combatut. Politia oce sa mai faca daca serviciile olandeze declara ca teroristii au parasit Olanda si se afla cu prada in Germania la barlogul ursoaicei. Au facut apel la faptasi ca daca vor sa nu mai fie urmariti de politie, sa puna doar coiful intr-un loc si apoi sa anunte locul pentru a fi recuperat deoarece reprezinta o dovada originala de conformitate istorico-culturala a statului roman iar in caz de distrugere prin topire risca o pedeapsa de pana la 7 ani inchisoare.

Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

De fapt, conducerea muzeului vrea să fie acoperită în cazul gravelor deficiențe de securitate la care a închis ochii în ultimii ani și care revin în atenție cu ocazia jafului din Olanda. De aia închide muzeul, nu ca să, vezi Doamne!, „conștientizeze”.

Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

”Şi tu ai fost jefuit!" - faina lozinca, doar ca jaful continuă prin capusarea bugetelor TUTUROR instituțiilor publice, inclusiv cele de cultura. Foartea multi bani cheltuiti pe "proiecte" efemere ca băsina-n vant! "Romania educata", "Sibiu cultural" vorbe mari pentru jafuri mari.
Raspunde

Reinhard

Acum 1 lună

Ceea ce dureaza poetii ctitoresc. Atata a construit Ceausescu si s-o ales praful de tot . Mai bine cultura decat cladiri funebre . Nu merci !!! Vezi asta-i diferenta intre national-socialismul valah si national-socialismul german . Speer si-a imaginat si ruinele cladirilor pe care le-a proiectat.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Toti suntem jafuiti de infractorii speciali, dar una e sa fi jefuit in tara de lichelele autohtone; Iohannis, Stan Gheorghe, Mateescu, Nicolaescu, etc, si alta e sa fie tezaurul jefuit in strainatate
Raspunde

Reinhard CI-stul

Acum 1 lună

M-am razgandit o sa-l votez pe Georgescu numai ca sa fac Sibiului in ciuda. Sibiul aceasta... 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Reinhard

Acum 1 lună

P. S. O sa fac in spatele meu coloane kilometrice . Ma gandesc si la vreun Bolt(ce ziceti)si atunci chiar veti avea motive sa va plangeti. Traiasca Romania Mare , jos cu separatistii pseudo-occidentali. Sunteti unguri, cum sunt eu roman. Jos SR I SIBIU. Aceasta buda de mafioti care-s spun ofiteri de informatii!
Raspunde

Reinhard

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Joi

Acum 1 lună

Un demers esențial, care va zgudui lumea culturală românească. Directorul Chituță nu are ce face decât acest spectacol penibil?
Raspunde

George Ion

Acum 1 lună

Chituta- manager de carieră. Probabil, prescolar fiind, visul lui a fost sa fie manager. A încercat sa fie manager si la Filarmonica, dar a avut concurenta serioasa cu alt manager carierist Lupes. Note finale Chituta 6,47 vs Lupes 6,66. Batalia titanilor! Asta e valoarea lor la concursul aranjat in prealabil. Ar fi trebuit a Chituta sa ia 6,66 dar nu a acceptat, teolog fiind. https://www.turnulsfatului.ro/2019/03/08/concursul-pentru-filarmonica-6-66-cea-mai-mare-nota-nimeni-nu-a-fost-admis-ldquo-urez-un-calduros-laquo-la-multi-ani-raquo-ldquo-135813
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Au cumva un H.G. pentru aceasta actiune ? Dar sloganul e fantastic pentru cei care citesc printre randuri si putin completat " si tu ai fost/esti si vei fi jefuit " cat timp lucrurile vor ramane neschimbate oarecum in bine !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus