Turismul românesc și-a revenit deja, din 2023, ajungând la nivelul pe care îl avea înainte de pandemie, în anul 2019, a declarat luni fostul președinte al IMM România, senatorul PSD Florin Jianu, la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România, relatează Agerpres.
„Turismul și-a revenit și a fost pe creștere în anul 2024. A depășit anul 2023, care era, cumva, un an de revenire la același nivel prepandemic. Am sesizat două lucruri și anume: o rată mai mare de revenire a turiștilor în locurile în care au mai fost (circa 75%, un procent foarte ridicat față de 55-60% în anii anteriori), dar și a turiștilor noi, 70% în 2024 față de 65% în 2023”, a spus Jianu.
El a dat exemplul Sibiului, în contextul în care Festivalul Internațional de Teatru aduce mii de turiști anual.
Citește și:
Jianu a sesizat că un motor de creștere a turismului românesc a fost reprezentat de festivaluri. Florin Jianu a vorbit despre Festivalul de Teatru de la Sibiu, care a înregistrat timp de o lună un interes deosebit din partea turiștilor, un beneficiu pentru sectorul HoReCa.
Jianu a apreciat, de asemenea, contribuția la creșterea turismului românesc și a Festivalului de Crăciun de la Craiova.
„Anul trecut, un rol determinant l-a avut și Ministerul Economiei și Turismului prin câteva campanii extrem de consistente care au promovat mai eficient România. Eram la Campionatul European de fotbal și am văzut reclame cu ceea ce reprezintă România turistică pe taxiurile din Germania, ceea ce mi s-a părut a fi o inițiativă inteligentă, aplicată și cu un target foarte bun”, a mai spus Jianu.
Acesta a precizat că a crescut și infrastructura de turism, dar care este dezechilibrată în anumitre zone ale țării. „Giurgiu, Teleorman, Vaslui sunt județe cu infrastructură de cazare foarte dezechilibrată. Dacă vorbim de Constanța, aceasta e pe primul loc în ceea ce înseamnă infrastructura de turism. Mai sunt Brașov, Suceava, Cluj și alte zone, care au și o atracție majoră”, a arătat senatorul PSD.
Citește și:
Sibiu, pe locul 11 la nivel național după numărul de paturi
Județul Sibiu are aproape 13 mii de paturi destinate turismului, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Județul nostru se află pe locul 11 după numărul de paturi și pe locul 10, la nivel național, după numărul de structuri de primire a turiștilor.
Județul Brașov, aflat pe locul 2 în acest clasament, are de 3 ori mai multe structuri decât Sibiul și de 10 ori mai multe paturi. În Brașov se găsesc, conform datelor INS 1.332 de unități de primire turistică, ce au împreună 118.193 de paturi destinate turiștilor.
Pe primul loc se află județul Constanța, acolo unde sunt peste 16 mii de structuri în turism și peste 35 de mii de paturi. Urmează apoi Brașovul (1.332 de structuri și 35 de mii de paturi), București, Bihor, Suceava și Cluj.
În fața județului Sibiu mai sunt județele Prahova, Vâlcea și Maramureș. Depășim județul Mureș la numărul de structuri turistice, însă suntem depășiți la numărul de paturi.
De altfel, primele trei clasate în acest top, Constanța, Brașov și București au împreună un sfert din locurile de cazare din întreaga țară, mai precis 24,30%.
Față de anul trecut, în județul Sibiu numărul unităților de cazare este în creștere. Față de statistica din august 2023, sunt acum cu 13% mai multe structuri, 418 erau anul trecut, iar acum sunt 484, după datele oficiale, prezentate de INS.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1145
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
@@atentie
Acum 3 ore
A
Acum 3 ore
Avrigean