Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan susţine că nu a încălcat legea atunci când a aprobat realizarea expoziţiei cu obiecte din aur în Muzeul Drents.
Ea explică faptul că nu era nevoie de existenţa unei hotărâri a Guvernului pentru exportul temporar al pieselor de patrimoniu, menţionând care erau situaţiile în care ar fi fost nevoie de o astfel de aprobare la nivel guvernamental, transmite News.ro.
Raluca Turcan a fost întrebată, marţi seară, la Antena 3, de ce nu a existat o decizie la nivelul Guvernului privind exportul temporar al pieselor de tezaur către Olanda, pentru a fi expuse la Muzeul Drents.
”Pentru că aşa prevede legea. (...) Pentru a scoate bunurile din ţară, pentru a face un export temporar există un cadru legal. În toată activitatea mea m-am bazat pe respectarea legii şi nu doar eu, ci şi oamenii cu care am lucrat. Legea spune foarte limpede: în momentul în care se creează contextul discuţiilor şi cadrului de colaborare între muzee, cum a fost cazul Muzeului Naţional de Istorie şi Muzeului Drents, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor face o evaluare a dosarelor şi a oportunităţii ducerii acelor bunuri în străinătate, iar «ministrul aprobă». Este text imperativ. (...) Expoziţia de la Roma a fost făcută în colaborare cu mai multe autorităţi şi instituţii publice. Expoziţia din Olanda a fost făcută de către Ministerul Culturii şi instituţia publică Muzeul Naţional de Istorie, preluând piese de la alte muzee. Textul legii, acelei ordonanţe care a fost prezentată cu notă de suspiciune spune foarte clar că trebuie să fie îndeplinită condiţia cumulativă de a da Hotărâre de Guvern atunci când colaborează mai multe autorităţi - plural - publice şi instituţii publice. În caz contrar, se aplică legislaţia în vigoare”, a afirmat Raluca Turcan.
Ea a subliniat că, în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, acestea sunt similare.
”Contractul expoziţiei din Drents este similar cu contractul expoziţiei de la Roma, cadrul legal se referă doar la colaborarea între autorităţi şi instituţii, astfel încât să existe răspundere, decizie corelată între autorităţi şi instituţii. Codul Administrativ spune exact ce înseamnă autoritate publică – Ministerul Culturii, una singură – şi Legea Muzeelor spune foarte clar ce înseamnă instituţie publică de cultură”, a adăugat Raluca Turcan.
Ea a spus că dialogul între muzee pentru realizarea aceste expoziţii a început în anul 2020, iar punerea la punct a acesteia a durat şapte luni, o perioadă scurtă pentru realizarea unei expoziţii.
”Toţi paşii legali au fost îndepliniţi. A fost hazardul, a fost un furt care se putea întâmpla oriunde. Condiţiile solicitate de partea română au fost aceleaşi care au fost cu alte ţări”, a susţinut fostul ministru al Culturii.
Turcan a precizat că Muzeul Drents este cel mai mare muzeu de arheologie din Olanda şi are o reputaţie ”excepţională” în rândul specialiştilor.
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol, în urma exploziei care a avut loc, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen (Ţările de Jos), unde era găzduită o expoziţie cu vechi obiecte dacice.
Ministerul Culturii a transmis că, în urma exploziei, a fost distrus un zid al spaţiului expoziţional, fiind furate Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia. Toate piesele furate erau asigurate.
Turcan a vorbit și despre presiunile și acuzațiile care i-au fost aduse.
„A fost o ură viscerală și un atac personal al fostului ministru Romașcanu, care, într-un mod greu de explicat, a instigat și premierul și a sunat personal în redacții pentru a-și coordona campania împotriva mea. Inclusiv peste 300 de conturi din comunicarea PSD au fost activate ieri de la ora 11 pentru a lansa atacuri la adresa mea,” a declarat Raluca Turcan.
Ea a subliniat că toate deciziile luate în mandatul său s-au bazat pe respectarea strictă a legii și pe colaborarea cu profesioniști din Ministerul Culturii, aceiași care au lucrat și cu Romașcanu. Turcan a explicat că procesul de aprobare pentru exporturile temporare de bunuri culturale este foarte clar reglementat, iar ministrul este obligat, prin lege, să aprobe deciziile luate de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.
„Aceste suspiciuni, plecate de la Romașcanu, au fost lansate într-un mod nedemn, deși știa foarte bine că toate etapele legale au fost respectate. Atacurile sale nu sunt doar nefondate, ci și personale,” a adăugat fostul ministru.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: romascanu despre furtul din ol , ce spune turcan despre jaf , turcan despre furtul din oland , turcan despre furt , Turcan , Ministrul Culturii
Vizualizari: 1526
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
@@atentie
Acum 3 ore
A
Acum 3 ore
Avrigean