Rețeta unui desert tradițional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie 'Milk Street Magazine', în ediția ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătății Femeilor din Saschiz, relatează Agerpres.
”Christopher Kimball a fost aici, împreună cu Irina Georgescu, care este o scriitoare titrată de cărți culinare și blogger culinar. Ea este de origine română, dar locuiește în Anglia. Recomandarea a venit și din partea președintelui executiv al Fundației ADEPT, Cristi Gherghiceanu. Am făcut nu numai lichiu - văd că acum ei au pus lichiul în revistă - dar și o rețetă veche de ciorbă de fasole boabe cu prune uscate, care le-a plăcut extraordinar de mult. Au filmat, am înțeles că ei filmează pentru o emisiune culinară. Au filmat și partea în care am făcut ciorba și partea în care am făcut lichiul, iar pe urmă a mâncat toată lumea. Mi-au pus foarte multe întrebări despre felul de a găti, de unde vine pasiunea pentru gătit, inspirație, cum gătesc și foarte, foarte multe. Am vorbit și despre Vecinătatea Femeilor din Saschiz, cum ne organizăm acum, le-am arătat caietul cu rețete și am vorbit despre mâncărurile gătite și proveniența rețetelor”, a declarat presei, marți, Ibolyka Macarov.
Gospodina a spus că feedback-urile de la echipa Milk Street Magazine au fost extraordinare, atât pentru lichiul gătit, cât și pentru ciorba de fasole boabe cu care i-a servit.
”La scurt timp după ce au plecat de aici, mi-au trimis niște fotografii și niște mulțumiri pentru mâncare, care m-au încântat extraordinar. Am primit feedback-uri și mulțumiri pentru ciorba de fasole, despre care mi-au spus că a fost cea mai bună din Transilvania pe care au mâncat-o. Nu știu dacă chiar e așa sau nu, că eu sunt convinsă că aici, în Transilvania, toată lumea face ciorbă foarte bună de fasole. Dar lichiul i-a vrăjit! Așa o reacție a avut toată echipa, nu numai Christopher Kimball, ci toată echipa. În momentul în care l-am făcut, erau foarte curioși, foarte interesanți cum o să așez eu toate alea să se transforme. În timp ce era în cuptor, spuneau că e un miros extraordinar, când l-am scos din cuptor au fost efectiv vrăjiți. Au zis că e un dulce extraordinar, nu și-au închipuit că poate să iasă ceva atât de bun”, a afirmat Ibolyka Macarov.
Potrivit gospodinei, lichiul are diferite variante, diferite rețete, în zona Târnavelor și fiecare familie care îl prepară poate avea propria rețetă.
”În fiecare localitate au diferite rețete. Aici, la noi se face cu puțin zahăr cu vanilie deasupra. În Daneș, de exemplu, se pune scorțișoară. În unele locuri se face cu brânză de vaci. În unele locuri e făcut direct pe vatră, fără griș, deci sunt o grămadă de rețete. Noi, la Saschiz, am făcut și cu rabarbăr”, a precizat Ibolyka Macarov.
Fundația ADEPT din Saschiz, a arătat pe pagina de Facebook, că după ce în ultimele două decenii a devenit cunoscut în lume ca parte a patrimoniului UNESCO, mai nou satul Saschiz se remarcă internațional și prin mâncarea gustoasă.
”Ce au în comun Macarov Ibolyka și Milk Street Magazine? E simplu: dragul de rețete faine, cu produse locale și mult bun-gust! Și mai împart și rețeta de lichiu ce a apărut curând în cea mai recentă ediție a Revistei! 'Milk Street' este o organizație fondată de Christopher Kimball, dedicată educației culinare prin diverse platforme media. Aceasta include o revistă bianuală, o emisiune de televiziune, un program de radio, o școală de gătit și o prezență online cu rețete și sfaturi culinare. Revista 'Milk Street' oferă rețete simple și îndrăznețe, tehnici de gătit și povești culinare din întreaga lume, având scopul de a schimba modul în care oamenii gătesc acasă. Suntem tare mândri că avem în comunitate oameni atât de valoroși, ce se mândresc cu moștenirea lor. Felicitări, Ibolyka , abia așteptăm să (re)venim la tine la masă”, a postat Fundația ADEPT pe Facebook.
În articolul publicat de revista britanică este elogios la adresa preparatelor din Transilvania. Dar lichiul i-a impresionat cel mai mult.
”Când călătoresc pentru Milk Street, am la fel de mult bun simț ca un câine înfometat. Pe scurt, nu am nicio reținere, ceea ce, în timpul excursiei mele în România, a făcut ca stomacul meu să fie plin de la micul dejun până la cină. Am mâncat de toate, de la o ciorbă de chifteluțe la gogoși cu gem și smântână, de la mămăliga și brânză, la pâinea prăjită și la rețeta mea preferată a excursiei, lichiu”, scrie autorul articolului.
Sursa foto: Facebook / Fundatia ADEPT
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: presa britanica despre transil , presa britanica despre romania , cum se face lichiu , ce e lichiul , lichiu , Transilvania , Valea Târnavelor
Vizualizari: 2373
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Jean
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 2 ore
Anomis
Acum 4 ore
Dth