Luni,
17.03.2025
Ninsoare
Acum
1°C

Aleșii sibienilor au votat creșterea taxei de salubrizare cu 40%, de sâmbătă. „Chestiunile acestea de fațadă, că apărăm interesele cetățenilor, sunt de doi bani”

Aleșii sibienilor au votat creșterea taxei de salubrizare cu 40%, de sâmbătă. „Chestiunile acestea de fațadă, că apărăm interesele cetățenilor, sunt de doi bani”

Propunerea Primăriei Sibiu de majorare a taxei de salubrizare a fost adoptată cu votul a 13 din cei 21 de consilieri locali prezenți la ședința de joi. Un singur consilier a venit cu propuneri concrete de eficientizare a sistemului care acum funcționează în pierdere, în timp ce social-democrații au marșat pe eșecul modernizărilor aflate în responsabilitatea Consiliului Județean. Opiniile au fost mai multe.

Toate cele trei tipuri de abonamente prin care sunt acoperite costurile ridicării, transportului, sortării și depozitării deșeurilor vor costa, începând cu 1 februarie 2025, cu 40,71% mai mult. Mai pe înțelesul tuturor, abonamentul Practic (pe care îl plătește majoritatea covârșitoare a sibienilor) va costa 59 de lei pe lună, față de 42 de lei până acum, pentru locuințele în care sunt declarate trei sau mai multe persoane.

Noile și vechile valori ale taxei de salubrizare. Sursa: proiect de hotărâre

Indexarea vine în contextul în care, anul trecut a fost primul în care sumele colectate din taxele de salubrizare la nivelul Sibiului au fost mai mici decât cheltuielile cu 8,7 milioane de lei. Iar cum legislația nu permite ca astfel de cheltuieli să fie suportate de către Primărie din alte surse, executivul local a propus indexarea cu 40,71%, echivalentul indicelui de creștere a prețurilor din 2021 (anul în care a fost instituită actuala taxă) și până acum.

Taxa de salubrizare majorată va intra în vigoare de la data de 1 februarie 2025. Cei care au plătit deja integral pe tot anul această taxă vor trebui să achite diferențele.

Un singur consilier a venit cu propuneri concrete

Deși discuțiile între aleși s-au întins pe mai bine de 45 de minute, Diana Mureșan (USR) a fost singurul consilier local care a venit cu propuneri concrete de reducere a costurilor sistemului de colectare selectivă. Din discuțiile cu ceilalți consilieri a rezultat că a fost și singurul consilier local care s-a pus în pielea sibienilor care vor să înțeleagă cum (nu) funcționează sistemul de colectare selectivă.

Într-o expunere mai lungă și bazată pe informațiile culese de la responsabilii de la Salubrizare, Diana Mureșan a arătat cum din cele aproximativ 77.000 de imobile din Sibiu de la care se percepe taxă de salubrizare, doar 2.000 plătesc abonamentul cel mai ieftin, Eco (plătit de cei care locuiesc la case și golesc cel mult o dată pe lună pubela de rezidual și de către cei de la bloc dacă reciclează activ zece kilograme de deșeuri).

Iar trecerea de la abonamentul Practic la Eco nu se face automat, deși există un sistem automat de citire a numărului de goliri ale pubelelor. Care nu funcționează optim dacă operatorii Soma golesc manual pubelele (pentru că ridicate și golite manual pubelele nu mai trec prin dreptul cititorului de cip-uri amplasat pe autospeciale), iar gunoierele sunt dotate cu două tipuri de cititoare de cip-uri (unele care funcționează pe o rază mai scurtă, altele cu rază mai largă de citire).

Diana Mureșan. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Prin faptul că sistemul nu funcționează, deși a fost construit pe principiul „plătește pentru cât arunci”, nici care aruncă mai mult gunoi (golesc săptămânal, cei care locuiesc la case, pubela de rezidual) nu sunt încadrați automat la un nivel superior de tarifare (cel Maxi). „Deci noi avem un regulament pe care nu sunt în stare să le aplicăm”, a concluzionat Diana Mureșan, intrând în detalii tehnice precum validarea punctelor de consum.

Ea a venit cu două propuneri. Prima este corelată cu introducerea la nivel național a sistemului de garanție – returnare a recipientelor din plastic, sticlă și aluminiu. „Sistemul de garanție – returnare există de mai bine de un an, iar în prezent pubela galbenă, destinată plasticului și metalului, este golită tot o dată la două săptămâni. De când există SGR, nu mai e nevoie colectarea pubelei galbene de două ori pe lună. Cred că ar fi suficient o singură dată. Iar pe partea colectării de deșeuri biodegradabile, pubelele maro sunt golite săptămână de săptămână. Acum, iarna, nu cred că e nevoie în fiecare săptămână, deoarece nu este la fel de multă vegetație. Știu că avem un contract cu Soma, dar poate putem negocia să schimbăm programul de ridicări, ceea ce duce la scăderea costurilor. Dacă am fi echilibrat programul de ridicări, probabil ar fi fost nevoie de o creștere mai mică a taxei de salubrizare. Ceea ce spun acum vă rog să luați la modul constructiv, de îmbunătățire, nu stăm groaznic, dar cred că există spațiu enorm de îmbunătățire”, a propus Diana Mureșan.

Marian Popa, directorul Serviciului public salubrizare, protecția mediului și administrarea domeniului public din cadrul primăriei, a arătat că, în ciuda tuturor inconvenientelor, sistemul de gestionare a deșeurilor din oraș este printre cele mai performante din țară. „Toate propunerile doamnei consilier sunt avute în vedere de noi de doi-trei ani. Am avut dialog pentru reducerea frecvențelor”, a arătat Marian Popa. Doar că dialogul nu a avut succes pentru că există norme sanitare (de exemplu referitoare la ridicarea deșeurilor biodegradabile) care obligă la ridicarea săptămânală a deșeurilor.

Marian Popa. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Iar dacă astfel de situații se întâmplă în alte părți, atunci sunt în afara legii, a mai arătat Popa, după ce a fost invocat faptul că la Mediaș s-a redus frecvența colectării. „Cei de la Mediaș sigur nu fac mai bine decât noi, nu au un contract legal. Noi nu putem negocia separat cu operatorul, trebuie făcut centralizat la nivelul întregii zone 1. Putem reduce iarna pe biodegradabil, dar pentru asta trebuie să avem și un aviz legal. Pentru că în secunda doi când nu vom mai colecta săptămânal biodegradabilul se va găsi cineva care să ne reclame la Ministerul Sănătății sau la Autoritatea Națioanală de reglementare că noi nu colectăm săptămânal”.

Cei care fură

Președinte a numeroase asociații de locatari, Lucian Hunyadi (consilier local din partea PNL) a scos în evidență situația celor care se sustrag de la plata taxei de salubrizare, prin faptul că fie declară imobilele ca fiind nelocuite, fie declară un număr mai mic de locuitori. „Sunt multe apartamente în care sunt declarate zero persoane, produc gunoi, dar nu plătesc. Sunt mulți care nu își declară copiii. Tocmai de aceea am discutat cu domnul Popa, pentru a veni cu o propunere să reducem această «evaziune», să o numesc așa”, a declarat Hunyadi.

Lucian Hunyadi. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Abordarea sa a primit cifre concrete din partea lui Ionuț Ghișe (USR), potrivit căruia, deși în municipiul Sibiu locuiesc aproximativ 166.000 de persoane, taxa de salubrizare este plătită doar pentru 129.000 de persoane. „Sunt 37.000 de persoane – 25% din populație, aproape - care nu sunt înregistrate și nu plătesc deloc. Cetățenii de bună credință plătesc și deșeurile celorlalți. Gradul de colectare trebuie să crească”, a spus Ghișe.

Acest motiv a fost invocat și de Constantin Dincă (AUR) pentru a justifica votul „împotrivă” pe care l-a dat el și colegul său de partid. „Până în 2023 , bugetul taxelor de salubrizare a avut excedent, iar din 2024, deficit. Asta înseamnă că nu s-a încasat. Știu agenți economici, din zona hotelurilor și restaurantelor, care vin cu saci încărcați cu deșeuri și îi aruncă în zona blocurilor. De asemenea, am văzut cetățenii care aduc cu portbagajul și aruncă în zona blocurilor deșeurile. Pe noi, cei de la AUR, nu ne-ați convins deloc și de aceea vom vota «împotrivă»”, a spus Dincă.

După cum susțin reprezentanții Primăriei, din 2024 sumele încasate din taxa de salubrizare au fost cu 8,7 milioane de lei mai mici decât facturile emise pentru aceste servicii. Asta în condițiile în care factura lunară pentru aceste servicii este de aproximativ patru milioane de lei.

„N-avem ce face”

Reprezentanții PSD în Consiliul local Sibiu au adus în discuție lipsa investițiilor promise în sistemul de gestionare a deșeurilor. În principiu, eșecul administrației județene în a atrage fondurile necesare amenajării unei stații de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor, care să reducă din cantitățile de deșeuri care sunt depuse în groapa de la Cristian (din cauză că nu sunt îndeplinite țintele de colectare, toți locuitorii județului Sibiu sunt penalizați, prin perceperea unei taxe penalizatoare de 160 de lei pentru fiecare tonă de deșeu depozitat la Cristian; taxa penalizatoare se plătește din taxa de salubrizare și este virată direct în conturile Administrației Fondului de Mediu).

„PSD va vota împotriva acestei ajustări, taxa de salubrizare va afecta considerabil întreaga populație. Am semnalat și eu nereguli în activitatea Soma, cunoaștem cu toții situația actuală, că țintele nu au fost îndeplinite. În 2024 cantitatea nu a scăzut, nu a crescut mult, dar nu a scăzut. Nu este normal să plătim mai mult pentru servicii care nu sunt de calitate. Sunt zile în care deșeurile nu au fost ridicate, fără a se comunica. Și eu am sesizat că se aruncă direct gunoiul și nu se citește. Cu ani în urmă s-a promis o scădere a acestei taxe. S-au promis niște investiții, nu mi se pare normal să plătim mai mult deoarece conducerea Consiliului Județean Sibiu a dat greș.  Mă refer la stația de tratare mecano-biologică, care cu siguranță ar fi contribuit la diminuarea deșeurilor reziduale care ajung la groapa de gunoi. Mai mult, Primăria a pus gratuit la dispoziție terenul gratuit pentru această stație, dar a fost refuzată. Domnul director Popa ne-a spus că acum se reiau discuțiile pentru acest TMB”, a spus Corina Bokor, fost viceprimar al Sibiului timp de zece ani. „Referitor la această taxă, am rugămintea să se refacă anumite calcule”, a mai spus ea.

Corina Bokor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

FDGR, formațiunea cu cele mai multe voturi în Consiliul local Sibiu din rândul căreia face parte și primarul orașului, a susținut poziția executivului local. 

„Stimate antevorbitoare, dumneavoastră credeți că mie îmi convine să plătesc mai mult? Nu îmi convine, evident, după cum nimănui nu îi convine din această sală și dn acest oraș. Dar n-avem ce face, asta este, ați auzit motivele. Or, chestiile acestea de fațadă, că, vezi-Doamne, noi apărăm interesele cetățeanului, astea sunt de doi bani. Asta nu înseamnă că Soma nu-și poate îmbunătăți activitatea și nu trebuie să țină cont de aspectele critice care s-au ridicat”, a declarat Paul Porr, care este și președinte la nivel național al FDGR. 

Paul Porr. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

„Toate propunerile făcute aici sunt binevenite, dar nu prea cred că mai avem ce schimba acum, deoarece sumele colectate trebuie să acopere costurile. Acum nu se va mai schimba acest proiect de hotărâre, dacă am fi vorbit înainte de ședință, am fi putut fi mult mai eficient”, a declarat și Alexander Guib (FDGR).

Pe aceeași linie a fost și singurul reprezentant al Forței Dreptei în Consiliul local, Victor Leția. „Clar, nu ne convine să plătim în plus, dar nu avem de ales. Efectiv nu avem ce face. Nu ne oprește nimeni ca peste un an – doi, dacă se fac investiții, să reducem această taxă. Știu că se poate capitaliza politic, că lumea este cu ochii pe noi”.

La final, cele 13 voturi „pentru” au fost date de FDGR, PNL și FD, cele două „abțineri” – de USR, iar cele șase voturi «împotrivă», de PSD și AUR.

Investiții?

Pentru eficientizarea colectării selective în zona blocurilor, Primăria Sibiu a promis implementarea unor „insule ecologice”, cu acces rezervat doar locuitorilor arondați. Investițiile nu au mai fost făcute din cauza autorităților centrale. „Avem la Ministerul Mediului două contracte de finanțare pentru 200 de insule ecologice și pubele pe care le așteptăm de doi ani. Din cele 22 de loturi ale licitației, Sibiul este în două loturi pentru care licitația s-a anulat”, a arătat Marian Popa.

Astrid Fodor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Ce se va întâmpla cu aceste „insule ecologice”, care ar trebui finanțate din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu se știe. „Din 2022 discutăm de această achiziție. Suntem în 2025, două loturi au fost anulate, iar răspunsul este că nu știm ce vom face mai departe. Vorbim de situația de la blocuri, dar stăm cu toții sub semnul întrebării. Ne-am gândit să avem noi voie să facem această licitație, răspunsul este deocamdată negativ, deoarece s-ar putea să nu se mai poată realiza. Am fost foarte optimistă când a apărut PNRR. Dar se pare că se tergiversează foarte multe proiecte”, a declarat și primarul Astrid Fodor.

Citește și Primăria Sibiu propune creșterea taxei de salubrizare cu peste 40%: de la 500 la 700 de lei pe an, pentru o familie cu trei persoane sau mai mult

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

Primăria= agentul de vânzări al Soma

Acum 1 lună

Porr, ****** a scăpat porumbelul. Niciodată aleșii in in CL Sibiu nu au avut în prim plan interesului cetățeanului. Acum ar trebui sa aruncam tot gunoiul 100% la rezidual, că Soma să-și merite bănii. Niște gunoaie in funcții publice!

(Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Totul la tanti Rezi :)) ADIO soortare de orice fel :( Sticlă, plastic, menajer; împreună! Până când moartea ne va despărții! :)))
Raspunde

DB

Acum 1 lună

pe PNL-işti îi înţeleg că a fost ordin de sus să voteze împotriva cetăţenilor, dar FDGR putea să câştige mult capital politic dacă s-ar fi opus unei astfel de samavolnicii. A fost ultimul vostru mandat, cu votul asta veti iesi definitiv din politica sibiana!!!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Felicitari idiotilor de sibieni care au votat FDGR, PNL si FD din cauza carora vom umple buzunarele *****. Cam atat le pasa de sibieni sasi si asa zisi liberali. Peste 4 ani votati la fel dar 4 ani platiti prostia voastra de la vot.

(Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

Gabriella

Acum 1 lună

Plătim toti
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Din pacate, cresterea continua a taxei incurajeaza negativ dorinta de reciclare corecta a cetatenilor, un pensionar care are pensia minima de 1280 de lei va plati 270 de lei pe an, cum ar putea ei sa adune cele 10 kg de material reciclabil sa il duca la un centru de colectare? exista creier in primarie sau sunteti porniti doar pe japca? dupa ne miram ca oamenii voteaza extremism, pai oricat ai vrea sa fi de cetatean corect nu are cum sa nu te enerveze nesimtirea si lipsa de dorinta de implicare din partea autoritatilor pt cetateni Veniti sa vedeti cum arata platformele de gunoi de la blocuri, focare de infectie, gunoaie in jur, etc. De 3 ani de zile nu ati fost in stare sa gasiti o metoda sa chiar implementati plateste cat arunci nu doar vorbe aruncate in vant. Anul trecut ati fost in olanda o parte in delegatie, schimb de experienta, ce ati invatat de acolo? sa aduceti noi taxe? Mersi in conditiile astea sa nu ne miram peste 4 ani la alegeri cand ne vom trezi cu surprize...
Raspunde

Gabriella

Acum 1 lună

În primărie și la cu nu gândește nimeni in favoarea cetățeanului! Contează doar banul lor si de unde sa mai scoată bani...tot în beneficiul lor. Ce ar fi la următoarele alegeri să nu mai iesim la vot? Se votează între ei?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Habar nu are de nimic Ionut Ghise. La recensamantul din 2022 au fost 134000 locuitori in Sibiu. Cei 166000 includ pe cei cu carte de identitate de Sibiu, deci inclusiv unii care locuiesc de 15 ani in Italia, de exemplu. Sau in alte localitati, dar nu si-au schimbat inca domiciliul din cartea de identitate. Daca nici atat lucru nu inteleg marii consilieri pnl, din partid de educati, nu cica ca votantii CG ... :))) Acuza ca sunt de fapt locuite apartamentele si casele alea? Dovada! Ia sa ceara date privind consumul de apa (ca de gaz sau curent nu stiu daca pot). A , nu au dovezi, decat ca stiu ei pe cativa? Atunci sa taca din gura! S-au obisnuit penelistii sa atace populatia cu orice ocazie.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Tu îți dai seama ce specimene ne explică nouă, logica scumpirilor?? :))) de râsu-plânsu... Și ăștia cu sindrom Stokolm, ne explică cu cine să votăm corect....
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Nu e prima data cand spagarii PSD dau vina pe esecul modernizarii spagii si parandaratului. De licitatie corecta si competitie conform economiei de piata n-au auzit spagarii.
Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

Porr, Fodor, Iohannis. Sași cu "soft" românesc - sau cum se adeverește proverbul "Un măr stricat strică tot coșul". Sașii sunt germanii care au trăit cu șmecheria românească, ajungând la fel de stricați precum politicienii noștri
Raspunde

Adio sortat gunoi

Acum 1 lună

Cu toate că avem cel mai mare procent de sortare a gunoiului din tara, ajungem să plătim cel mai scump serviciu de ridicare a gunoiului din România. De astăzi nu voi mai sorta nici un gram de gunoi și sper ca toți sibieni să facă la fel. Nu au decât, șefi din primărie și cei de la soma, să treacă la sortat gunoi. Să facă ceva util pentru bani pe care-i smulg de la sibieni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Dac-ar aduna și gunoaiele umane rămâne TS fără postaci
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Iarasi cu pupatul sclavelos, si cand face ceva rau primaria le iei apararea, iti place rau de tot jos in spate.
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 1 lună

Du-te , mai, unde s-a dus boul baltat! Gunoi sa-i spui cui te-a incaltat azi-dimineata!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Sibian vâlcean

Acum 1 lună

Nu ți-o dau la spate, roagă-te e altul :))
Raspunde

Jean

Acum 1 lună

si daca nu platim ce-o sa ne faca? sau daca aducem gunoiul in fata primariei?
Raspunde

Mia

Acum 1 lună

Rusine celor care au votat majorarea! Care sunt motivele pentru care au majorat taxa???? Costuri cu selectarea??? Selectarea o facem noi, platitorii de taxa majorata, ei doar ne-au pus la dispozitie pubelele! Consider si pe buna dreptate ca taxa de salubrizare trebuia micsorata! MICSORATA! Sibienii se vor revolta si vor arunca toate deseurile in pubela neagra, asa, sa se justifice majorarea!!! Pacat ca v-am votat, tradatori de neam si tara!
Raspunde

Darius88

Acum 1 lună

Multumim turnul sfatului ca le faceti reclama pernament la acesti nemernici din FDGR si PNL.
Raspunde

ION

Acum 1 lună

Cata nesimtire , adica am selectat tot anul ca sa platesc mai putin si platesc mai mult ca anul trecut pe Practic,n-o apucati-va sa -mi selectati voi gunoiul ... Si apropo de ce se ocupa primaria de strans banii pentru o firma privata ... si de ce a fost desfiintata concurenta la gunoaie cand a venit SOMA ? Ce fac organele abilitate de control ? ... Consiliul concurentei....DNA ? Garda de mediu cum verifica depozitare gunoiului care se imprastie de la Rusciori in toata zona vest si mirosurile pestilentiale de la groapa care ajung pana in Turnisor? Ne mai miram ca voteaza lumea nationalistii ?
Raspunde

Girniceanu

Acum 1 lună

Primaria ar trebui sa colaboreze cu asociatiile de locatari , sa identifice numarul locatarilor din apartamente si sa ii oblige sa plateasca taxa de salubritate.E un haos total si in ce priveste inchirierile de locuinte.Nu stie nimeni cati oameni locuiesc intr-o locuinta.Presedintii de asociatii sunt mana in mana cu cei care se sustrag acestor obligatii.Schimbati legea domnilor alesi , ca in Germania.Nu inventati voi roata.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Vrem lista consilierilor care au votat majorarea tarifelor.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Eu nu vreau sa aflu lista cu ei... Fac urât dacă-i știu :))
Raspunde

Jenel

Acum 1 lună

Soma a predat mai mult rezidual și a emis către primărie facturi mai mari. Primăria (Adi eco)să schimbe contractul cu Soma și să-i oblige să ridice doar sortat. Dar nemernicii nu vor deoarece e cel mai simplu să iei banii de la fraieri și să-l arunci la gunoi tu farat să depui efort să educi, să constrângi și să ridici doar dacă e 70% sortat. La cat de multi bani șifonează firma asta țurcană în ceru gurii să-și facă linie de sortare spăgarii. Ăștia au monopol.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Am trei cosuri de gunoi in casa pentru a selecta corect dar de astazi nu o sa mai fac asta fiindca eu nu castig nimic numai pierd timpul si banii deci aceasta struto camila numita Soma care incaseaza bani multi prin Primarie desi ei sunt pariculari nu are decat sa isi selecteze gunoaiele oricum numai cei de la case o fac blocarii nu respecta nimic
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Ma bucur pentru ca sortezi, pentru ca bunul simt sta si in astfel de lucruri cum ar fi sortatul.eu stau la bloc si sortez 100% gunoiul, fiecare cu gunoi la locul lui, sunt si oameni la bloc care recicleaza corect.
Raspunde

Taxe progresiste UE

Acum 1 lună

V-au tras-o pro-europenii la taxe si acum s-a rupt lantul de iubire? Dar cum ramane cu valorile ieuropei conduse de globalisti? Cum ramane cu lupta pentru planeta? Nu merita planeta un ban in plus? Haideti ca sunteti ridicol de ipocriti. Ati aplaudat lovitura de stat din 6 Dec, ati aplaudat inchiderea termocentralelor, ati aplaudat concesionarea resurselor pe nimic, ati aplaudat taxele pe carbon impuse de China si acum nu vreti sa decartati banul pentru binele planetei? Nu va e rusine? Acum doar culegeti ceea ce ati semanat.
Raspunde

Dmn

Acum 4 săptămâni

Tu crezi că ăștia care se zvârcolesc pe aici pt 10 lei in plus la gunoi au votat pro-UE? Au votat că tine și că restul săracilor, Georgescu, Șoșoaca, același nivel.
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Sibiu, capitala Europeană, in top cartiere de locuit, centru nato, festivale si targuri nationale si internaționale, etc Scoate banu si lasa smiorcaiala! Toate de mai sus si altele sunt pentru mandria sibiana, costa!

Raspunde

Sperjur !

Acum 1 lună

"Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/oraşului/municipiului/judeţului ....." . Asta e juramantul fiecarui ales local in functie. Ar trebui toti cei ce au votat pentru interesul SOMA, sa fie colectati la rezidual si sa faca munca in folosul cetatenilor doar la groapa de gunoi.
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Au desfiintat Getesib firma care ridica gunoiul ca sa faca loc la Soma! Atunci se plătea taxa de gunoi in taxele de la bloc/case NU la primărie! Acum 4 ani am achitat in luna ianuarie impozitul pe clădire si taxa gunoi pe un an(12 luni). Ok..in decembrie zic hai sa intru sa fie totul ok..si surprize surprize:mai aveam de plată 56 lei...din contul meu am făcut sesizare către Primărie. Raspuns:din iunie s-a majorat taxa. Am scris "rușine primăria sibiu! Voi v-ati folosit de banii mei, am plătit anticipat si acum veniti cu taxa majorat si cu penalizăr. E ca atunci cand merg la Carrefour in ianuarie cumpăr 10 kg zahar si cand mai merg in de decembrie imi spune ca s-a mărit pretul trebuie să plătesc diferența. Am plătit! De atunci plătesc lunar taxa de salubritate da nu se mai folosească ei de banii mei in avans! In tot cazul:Rușine aleșilor din primărie!
Raspunde

Yoio

Acum 1 lună

Hunyadi vorba lunga nu a auzit de principiul Plateste pentru cat arunci, el este pe principiul buzunare cat mai pline. Taxa ar trebui sa respecte principiul plateste pentru cat arunci, dar masurile pentru respectarea acestuia, masuri care trebuiau da n-au fost implementate, si anume: pubele cu cip pentru zona de case și platforme cu acces pe baza de cartela pentru zonele de blocuri. Restul doar gargara. Sibieni, data viitoare votati la fel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus