Sâmbătă,
21.06.2025
Cer Senin
Acum
22°C

Terra Building despre barajul pentru deșeuri: Nu am fost notificați oficial de către Primăria Sibiu că ar avea vreo defecțiune. Există semne de vandalism și colmatare

Terra Building despre barajul pentru deșeuri: Nu am fost notificați oficial de către Primăria Sibiu că ar avea vreo defecțiune. Există semne de vandalism și colmatare

Compania Terra Building SRL ia atitudine după ce în ședința Consiliului Local de joi, 30 septembrie, s-a discutat despre barajul pentru oprirea deșeurilor de pe râul Cibin. Barajul respectiv a costat 200.000 de lei, bani publici, și nu funcționează, el fiind colmatat și închis, iar deșeurile ajung în continuare în oraș.

Întrebat de consilierul local Sebastian Forir de ce sistemul nu funcționează, Marian Popa, directorul Serviciului public salubrizare, protecția mediului și administrarea domeniului public din cadrul primăriei a informat: ”Cunoaștem problema colectorului de deșeuri de pe râul Cibin, el este în garanție, problema a fost semnalată constructorului și va remedia defecțiunea”.

Oficialii companiei Terra Building SRL au precizat pentru ziarul Turnul Sfatului că nimeni din primărie nu a semnalat vreo defecțiune.

”Dorim să subliniem faptul că TERRA BUILDING S.R.L. nu a fost notificat oficial de către Primăria Sibiu sau de către alte autorități competente cu privire la eventualele deficiențe apărute în sistemul de colectare a deșeurilor, care au dus la disfuncționalități în funcționarea acestuia. Având în vedere importanța unei astfel de comunicări oficiale, considerăm că lipsa unei notificări din partea autorităților competente privind posibilele deficiențe ale sistemului a contribuit la perpetuarea acestor disfuncționalități și îngreunează în continuare asigurarea unei funcționări optime a sistemului”, a transmis Alin Luca, manager de proiect Terra Building.

Colmatat și vandalizat

În cursul zilei de astăzi specialiștii Terra Building au mers la fața locului și au găsit un sistem întreținut deficitar, colmatat, a cărui cameră de colectare era închisă, motiv pentru care deșeurile treceau peste baraj și ajungeau în oraș.

”În urma articolului publicat, am considerat necesar să verificăm situația pe teren și să evaluăm starea reală a sistemului de colectare a deșeurilor. În urma acestei verificări, am constatat următoarele:

  • Camera de colectare a deșeurilor este în continuare închisă, ceea ce împiedică funcționarea corespunzătoare a colectării deșeurilor plutitoare. Există semne evidente de colmatare și acumulare de resturi, ceea ce poate afecta fluxul de apă și capacitatea sistemului de a capta deșeurile.
  • Cablul de oțel, care este atașat troliului manual, a fost supus unui act de vandalism, ceea ce a dus la deteriorarea acestuia și la imposibilitatea de a utiliza corespunzător grătarul de filtrare. Această componentă reprezintă un element esențial în prevenirea trecerii deșeurilor peste colector și în menținerea funcționalității sistemului de colectare a deșeurilor. În urma acestui incident, grătarul de filtrare nu mai poate îndeplini rolul său crucial, ceea ce afectează eficiența sistemului în ansamblu și permite deșeurilor să depășească capacitatea de retenție a acestuia”.

Reprezentanții Terra Building mai precizează că în momentul predării sistemului toate componentele au fost verificate și funcționau, iar reprezentanții primăriei au primit toate detaliile tehnice necesare unei bune utilizări și întrețineri. Pentru ca barajul să oprească deșeurile, așa cum a fost proiectat, era nevoie și de o bună întreținere.

Cineva trebuia să-l întrețină

”Sistemul de colectare a deșeurilor de pe râul Cibin a fost proiectat pentru a face față unui debit de apă variabil, conform specificațiilor și reglementărilor în vigoare. Aceasta include posibilitatea de a colecta deșeurile plutitoare într-o zonă controlată, prin intermediul unui colector amplasat în Turnișor. În cazul în care grătarul de filtrare sau alte componente ale sistemului sunt afectate de blocaje cauzate de o întreținere necorespunzătoare, eficiența colectării deșeurilor poate fi compromisă, iar acestea pot ajunge în continuare în cursul râului, cu impact asupra zonei urbane. Este esențial de menționat că, după efectuarea testărilor inițiale și punerea în funcțiune a sistemului, colectorul a operat conform specificațiilor tehnice. Totuși, o utilizare incorectă (inclusiv colectarea sau curățarea neregulată a deșeurilor) sau lipsa unei întrețineri periodice pot duce la acumularea de resturi, blocând astfel funcționarea adecvată a sistemului”, mai informează Adrian Luca.

Sistemul respectiv beneficiază de garanție, însă ea nu acoperă și întreținerea deficitară.

”Conform contractului, sistemul este acoperit de garanție, iar orice defecțiune apărută în perioada de garanție va fi remediată de către TERRA BUILDING S.R.L. Cu toate acestea, remedierea defecțiunilor care sunt cauzate de factori externi (neîntreținerea corespunzătoare a sistemului de către operatori sau utilizarea incorectă a acestuia) nu intră în responsabilitatea constructorului, ci a beneficiarului, respectiv a Primăriei și a operatorului de salubritate”, mai transmite Terra Building.

Reprezentanții companiei mai subliniază că angajații primăriei aveau obligația de monitoriza și verifica buna funcționare a sistemului.

”Dorim să subliniem faptul că, în conformitate cu reglementările și responsabilitățile cele revin, reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu au obligația fermă de a monitoriza în mod constant și de a asigura întreținerea corespunzătoare a sistemului de colectare a deșeurilor. Aceasta include, printre altele, curățarea periodică și verificarea detaliată a echipamentelor, în scopul prevenirii blocajelor și a altor disfuncționalități care ar putea afecta performanța sistemului. O astfel de activitate de întreținere este esențială pentru menținerea funcționării continue, eficiente și fără întreruperi a sistemului de colectare. În acest context, orice neîndeplinire a acestor obligații de întreținere și operare nu poate fi imputat constructorului, ci celor care au responsabilitatea administrativă de a gestiona și monitoriza în mod regulat activitatea sistemului, astfel încât să se asigure o operare fără deficiențe”, au mai explicat oficialii Terra Building.

Concluzie

În concluzie, spun reprezentanții companiei de construcții, barajul pentru deșeuri de pe Cibin a fost livrat în condiții bune de funcționare și nimeni nu a notificat apariția vreunei probleme. Cât privește modul în care a fost îngrijit și administrat, acesta ține de angajații Primăriei Sibiu.

”În concluzie, dorim să subliniem în mod ferm că TERRA BUILDING S.R.L. și-a îndeplinit în totalitate toate obligațiile contractuale asumate. Sistemul de colectare a deșeurilor de pe râul Cibin a fost livrat în condiții de perfectă funcționalitate, iar disfuncționalitățile apărute ulterior sunt, fără echivoc, rezultatul unei utilizări neconforme, aspect care nu poate fi atribuit constructorului. Prin urmare, este imperativ ca aceste aspecte esențiale să fie luate în considerare cu toată atenția în analiza cauzelor care au dus la situația actuală, pentru a clarifica responsabilitățile părților implicate și a preveni orice confuzie în acest sens.

Deși considerăm că problemele semnalate nu pot fi atribuite unei neconformități în execuția lucrărilor realizate de TERRA BUILDING S.R.L., suntem, în continuare, pe deplin deschiși și disponibili să colaborăm cu reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu în vederea identificării și implementării celor mai eficiente soluții pentru remedierea acestei situații. Suntem angajați în procesul de colaborare activă, dorind să participăm la găsirea unor soluții tehnice și administrative viabile care să asigure restabilirea unei funcționări optime a sistemului de colectare a deșeurilor și să prevină apariția unor situații similare pe viitor”, a încheiat Alin Luca, manager proiect.

Redăm mai jos câteva fotografii de vineri, 31 ianuarie, cu starea sistemului:

Documentul cu poziția constructorului TERRA BUILDING S.R.L poate fi citit aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Apolodor

Acum 4 luni

povesti nemuritoare de la Terra Building si de la agentul de vanzari al Soma - primaria Sibiu. Vedeti in linkul urmator cum arata plutitorul de pe Somes de la Cluj, remarcati si ingineria - unghiul de descarcare si linia plutitorului - fara burta pana la punctul colector. Apoi vedeti mai sus ce s-a construit aici-sa pe sate, la noi la Sighii - niste PVC in jurul unui cablu, instalat fara cap - dar cu burta. Acum geniile din primarie dau vina pe Terra, iar Terra da vina pe ... vizighoti, ca or fi facut pishu pe cablu desi cablul sis sitemul e bine mersi - cum a fost instalat ... Mereu vedem filme cu prosti cand primaria face ceva. Asadar la Cluj: https://www.turnulsfatului.ro/2019/08/29/propunere-la-primaria-sibiu-sa-curatam-raul-cibin-asa-cum-se-intampla-la-cluj-cu-somesul-150221
Raspunde

Andrei de pe Moara de Scoarță

Acum 4 luni

Opaaa! Și uite cum Popa a fost prins cu minciunica... Era de așteptat..., dat fiind că salubrizarea stradală din iarna asta a orașului, precum și a iernilor trecute, ezte tot o minciună gogonată. Străzile pline de deșeuri, semn că măturătorii n-au mai trecut din toamnă, iar rigolele, cu nisip din belșug, semn că utilajele cu perii rotative au fost trase pe dreapta de cel puțin două luni de zile. Oficial, putem și noi, amărăștenii, să știm de ce? Ar putea TS întreba pe dl. Popa, de unde acea mentalitate cu renumitul "caiet de sarcini" emis de primărie pentru Soma, caiet care, de când mă știu, stipulează că pe perioada iernii (dec. - feb.) NU se va efectua curățenia stradală? Adică iarna (când nu ninge) nu se murdăresc străzile? Are Soma cumva alte îndatoriri sau impedimente care o împiedică să curețe străzile precum o face în sezonul cald? Au fost zăpezi să împiedice? NU! Să nu îmi spună Popa că iarna și iernile ăstea blânde, nu permit măturarea străzilor. Mie îmi sună a ban public sifonat, sau prostie... Și cu siguranță și incompetență, cum s-a văzut și la barajul din Turnișor. Dacă ar avea onoare acest Popa, și-ar prezenta rapid demisia pentru minciună și incompetență.
Raspunde

1

Acum 4 luni

Îți pot răspunde eu, pentru deszăpezire se folosesc tot felul de substanțe "eco-friendly" care lasă foarte puține resturi, să nu aibă Soma mult de lucru. Faptul că partea carosabilă devine extrem de alunecoasă (ex. giratoriu Siretului cu C. D-vii) și duce la nenumărate tamponări, reprezintă doar niste daune colaterale, pe care fraierii și le asumă sub umbrela "nu ai păstrat distanța regulamentară".
Raspunde

NaCl

Acum 4 luni

Așa zisa soluție eco-friendly este de fapt banala sare de bucătărie. Mii de tone au fost aruncate în dușmănie pe străzile din Sibiu în mod inutil doar pentru a mulge primăria de bani. Cu toate că practic nu a nins anul acesta , Soma a aruncat mai multa sare pe străzi decât s a aruncat în ultimii 30 de ani. Din această cauză s a format acea nenorocita de mâzgă formata din sare praf și umiditate atmosferica are a transformat străzile principale in patinoar. Trotuarele, străzile secundare și parcările erau perfect uscate și cu aderenta maxima. Din această afacere a câștigat doar Soma . Noi rămânem cu bani dat pe așa-zisa deszăpezire fără zăpadă și cu reparațiile la caroseriile autovehiculelor care vor fi mâncate accelerat de rugina
Raspunde

Studentimea sud

Acum 4 luni

Referitor la maturat: ABC la intrare in Sibiu!, Panou MARE: cojile de seminte NU se arunca pe jos in Sibiu, ca sunteti la ORAS !
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Chiar nu inteleg de ce Terra raspunde unor mincinosi din primarie. Parca ar fi prima data cand cei din primarie sunt prinsi cu minciuna vezi cazul cu inspectoratul de stat in constructii. Un sfat din ce declara cei din primarie luati de bun cam 10 %.
Raspunde

Flo

Acum 4 luni

Vechea problema a autoritatilor: investesc in ceva benefic, apoi tot ele nu intretin!
Raspunde

Mic

Acum 4 luni

Bataie de joc pe banii contribuabililor. Au mai bifat o "realizare", au dat la ziar foarte frumos, dupa care tipic pentru Primaria Sibiu, nu mai au chef sa muncesca. Buna este doar lauda de sine, care ascude in fapt multa mizerie si incompetenta.
Raspunde

A

Acum 4 luni

Inca nu am vazut o lucrare a terra building care sa indeplineasca cerintele de calitate (superioara). Poate or fi existand, dar nu le-am vazut eu. Bani multi, calitate proasta, solutii indoielnice, administratie locala ca vai mama ei ..... totul spre "binele" comunitatii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus