Sâmbătă,
14.06.2025
Parțial Noros
Acum
16°C

Barajul pentru deșeuri de pe Cibin, în valoare de aproape 200.000 de lei, nu funcționează. Gunoaiele tot în oraș ajung

Barajul pentru deșeuri de pe Cibin, în valoare de aproape 200.000 de lei, nu funcționează. Gunoaiele tot în oraș ajung

În ultimele două zile debitul râului Cibin a crescut cu 15 mc/s peste medie, nivelul apelor fiind vizibil ridicat. Apele umflate au preluat astfel în aval toate gunoaiele depuse peste iarnă pe maluri. De la simple PET-uri și deșeuri menajere până la frigidere și obiecte voluminoase.

Majoritatea acestor deșeuri ar trebui să fie oprite la intrare în municipiul Sibiu, în cartierul Turnișor, unde primăria a montat în urmă cu mai bine de un an un baraj special pentru deșeuri. Realitatea ne-a demonstrat că barajul nu funcționează corect, camera de colectare a deșeurilor fiind închisă, iar deșeurile pur și simplu trec peste conductă.

Contractul pentru acest sistem plutitor s-a ridicat la 192.000 de lei, plus TVA, și a fost semnat în luna mai 2023, în urma unei proceduri de cumpărare directă, în cadrul căreia a fost aleasă pentru execuție societatea Terra Building SRL. Sistemul a devenit funcțional în decembrie 2023.

Pentru că nu mai oprește deșeurile, gunoaiele ajung tot în municipiul Sibiu, după cum se poate vedea:

Situația a fost abordată și în ședința Consiliului Local de joi, 30 ianuarie. Inginerul șef al Apelor Române – SGA Sibiu, Sebastian Forir, solicitând reprezentanților primăriei un punct de vedere.

”Felicit vechiul consiliu și toate departamentele din cadrul Primăriei pentru implementarea proiectului privind amplasarea unui sistem plutitor de colectare a deșeurilor care vin pe râul Cibin. Din acest motiv, vreau să apelez la bunăvoința domnului director Popa, care înțeleg că este foarte implicat în igienizarea râurilor, de fapt nu o face, motiv pentru care îl rog să meargă până în Turnișor la acel sistem și să încerce să deschidă grătarul, să poată deșeurile să fie colectate în camera colectoare. Nu mai funcționează acel colector din luna martie anul trecut. Și, așa cum a spus și domnul director, frecvență obligatorie pentru operatorul de salubritate”, a spus ing. Sebastian Forir.

Așa arată camera colectoare (Foto: Turnul Sfatului, decembrie 2023)

Oficialul municipalității sibiene a răspuns că problema este cunoscută și va fi remediată, sistemul fiind în garanție.

”Da, cunoaștem problema colectorului de deșeuri de pe râul Cibin, el este în garanție, problema a fost semnalată constructorului și va remedia defecțiunea. Operatorul colectează deșeurile cu o frecvență săptămânală, mai puțin în perioada în care a fost înghețat. Dar acum se colectează și periodic se monitorizează starea de curățenie în jurul colectorului pentru că știm că este o zonă sensibilă”, a răspuns Marian Popa, directorul Serviciului public salubrizare, protecția mediului și administrarea domeniului public din cadrul primăriei.

O cantitate mare de deșeuri a ajuns și în cel de-al doilea baraj montat pe râul Cibin, cel din zona orașului Tălmaciu. Aici au putut fi văzute inclusiv electrocasnice aduse de ape. Barajul acesta este diferit de cel din Sibiu, neavând o cameră de colectare, de aceea necesită o atenție sporită.

Primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea, a precizat pentru Turnul Sfatului că barajul își face treaba bine, dovadă fiind deșeurile oprite să ajungă în râul Olt. De asemenea, angajați ai primăriei Tălmaciu au fost trimiși să adune gunoaiele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Noi noi

Acum 4 luni

Nu ar fi nevoie de baraj daca ar dispărea lolele din Turnișor.
Raspunde

Arhimede

Acum 4 luni

Diferenta dintre sistemul (functional) de pe Somes din Cluj si copia proasta din satul Sibiu e perfect edificatoare si asupra "competentelor" agentilor Soma din primaria Sibiu. Au pus si ei un lant pe care au tras niste segmente de teava (cu gauri intre ele) si uite asa au aruncat 200.000 de lei, au salvat orasul de gunoaie si s-au facut ca lucreaza. Dar, gunoiul trage la gunoi si vrea sa ajunga la primarie.
Raspunde

Gore Libanezu

Acum 4 luni

Ne-am saturat ca in satul asta nu merge nimic si e saracie lucie! Ne intoarcem cu totii de unde am venit sa nu mai platim aici impozite!
Raspunde

Mic

Acum 4 luni

Barajul acesta este o ”chinezarie” tipica pentru Sibiu, o bataie de joc.
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Ati vazut penultima poza? Ce Europa? Ce Schengen? Suntem o gluma sinistra doar...
Raspunde

Marius

Acum 4 luni

Vad zilnic prin geamul biroului Cibinul curgand cu debite mai mici sau mai mari in functie de regimul pluviometric. Ma bucur sa vad cum populatia ratelor salbatice si mai nou starcii albi inoata sau isi fac cuiburi pe sub salcii, raul pare mai curat ca niciodata. DAR sunt perioade cand vad plutind obiecte gabaritice de neimaginat.Posibil ca barajul artificial sa nu fie corect dimensionat sau acele obiecte sunt aruncate dupa el, oricum nu este deloc in regula. Apele Romane ar trebui sa fie mai prezente si implicate in pastrarea unui curs de apa sanatos si limpede !
Raspunde

Cetățean

Acum 4 luni

Terra building este firma de salubritate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus