În cazul unui accident în care mașina cade în apă, reacția rapidă și corectă poate face diferența dintre viață și moarte. Din păcate, un astfel de accident petrecut marți, 4 februarie, a luat viața a două persoane, o tânără de 23 de ani și un bărbat de 68 de ani, și a lăsat în stare gravă un copil de cinci ani. Mașina lor a ajuns, în urma unui accident, în râul Olt.
Pe platforma celor de la Departamentul pentru Situații de Urgență, „Fii pregătit”, se găsește un ghid care explică o serie de pași ce pot fi salvatori. În completare, medicul Paul-Bogdan Csillag spune care sunt principalele măsuri de prim ajutor care pot fi luate în astfel de momente.
Măsuri esențiale de siguranță în cazul căderii unui vehicul în apă
În situații extreme, precum căderea unei mașini într-un râu sau altfel de apă, este esențial să reacționezi rapid și calm.
Mai jos, puteți citi măsurile recomandate așa cum sunt ele trecute în ghid.
- Păstrează-ți calmul: Încearcă să nu intri în panică. Acest lucru te va ajuta să gândești clar.
- Evaluează situația: Verifică dacă ești rănit și dacă ceilalți pasageri sunt în siguranță.
- Deschide ușa: Dacă apa nu a intrat încă în mașină, deschide ușa și ieși cât mai repede. Dacă ușa este blocată, încearcă să o deschizi cu forță sau să folosești o fereastră.
- Fii conștient de nivelul apei: Dacă apa începe să intre în mașină, este important să ieși rapid. Încearcă să ieși pe fereastra din față sau din lateral.
- Nu aștepta ajutor în mașină: Dacă apa continuă să crească, nu rămâne în mașină. Odată ce mașina începe să se scufunde, este mult mai greu să ieși.
- Îndepărtează-te de mașină: Odată ce ai ieșit, îndepărtează-te de vehicul, deoarece acesta poate fi dus de curent.
- Caută ajutor: După ce ai ajuns în siguranță la mal, caută ajutor medical și sună la numărul de urgență 112 pentru a raporta incidentul.
- Rămâi pe mal: Nu încerca să te întorci în apă pentru a recupera bunuri, deoarece curentul poate fi periculos.
Cum se acordă primul ajutor
Dr. Bogdan Csillag, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a transmis redacției Turnul Sfatului o serie de măsuri care pot ajuta la minimizarea riscurilor în cazul unui accident de acest tip. Aceste măsuri de prim ajutor pot sprijini persoana care a supraviețuit și poate interveni în cazul în care sunt și alte victime sau martori care s-ar putea implica.
- Odată ajuns la mal, protejează-te pe tine și pe celelalte victime împotriva instalării hipotermiei. Solicită de la anturaj haine uscate, pături etc., pentru a te proteja împotriva frigului.
- Asigură-te că accidentul a fost anunțat la Dispeceratul Unic 112. Respectă indicațiile dispecerului.
- Dacă există persoane care au aspirat apă în căile respiratorii, dar sunt conștiente, lasă-le să adopte poziția în care respiră cel mai bine (de obicei, aceasta este în poziția șezut).
- Dacă persoana este inconștientă, dar respiră, aceasta va fi așezată pe o parte, cu gura deschisă (Poziția Laterală de Siguranță). Se va verifica în permanență modificarea stării victimei (recăpătarea stării de conștiență, prezența sau dispariția respirației).
- Dacă victima este inconștientă și nu respiră (sau respiră agonic – rar și „horcăit”), se consideră că victima este în stop cardiorespirator. În acest caz, se încep imediat manevrele de resuscitare cardiopulmonară (inițial cinci respirații artificiale, apoi compresiuni toracice alternativ cu respirații artificiale, în raport de 30:2).
-
Nu se încearcă manevre de eliminare a apei din plămâni – acestea sunt ineficiente și duc la pierderea de timp în efectuarea resuscitării cardiopulmonare, singura manevră salvatoare de viață (dacă este efectuată precoce și corect).
- Dacă salvatorul nu dorește să facă respirație artificială („gură la gură”), este esențial să efectueze măcar compresiuni toracice. În cazul în care în cavitatea bucală a victimei se acumulează o mare cantitate de apă, victima se întoarce rapid pe o parte pentru eliminarea apei, după care se reiau manevrele de resuscitare.
- Dacă victima este traumatizată major, asigură-te că respiră și mobilizeaz-o cât mai puțin după scoaterea din apă. Dacă nu respiră, se efectuează manevre de resuscitare cardiopulmonară.
- Echipele de intervenție sunt pe drum, dar le va lua cel puțin câteva minute până vor ajunge la tine. Aceste minute sunt deosebit de importante, făcând diferența între viață și moarte sau între o viață de calitate și o viață cu probleme majore de sănătate. Astfel, este esențial să „câștigi timp” pentru tine și cei afectați de astfel de accidente.
Fii prudent! Condu cu atenție! Fii pregătit: dacă ceva rău se întâmplă, acționează!
Sursa foto principală: ISU Vâlcea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ce să faci dacă mașina ta ajun , prim ajutor inec , masina in. lac , mașină în râu , accident ,
Vizualizari: 5436
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Sparrow
Acum 38 minute
Gogu
Acum 54 minute
Kopeika Duttu
Acum 59 minute
Sandokan
Acum 2 ore
Care prohibiție?