În urma sesizărilor primite de la cetățeni, dar și la cererea primăriei Șelimbăr, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a amplasat în Mohu, pentru câteva zile, un laborator mobil foarte performant care monitorizează calitatea aerului. Într-un singur caz s-a înregistrat o depășire a normelor admise, pentru scurtă durată, la hidrogen sulfurat.
Aceasta ar putea fi explicația pentru care mulți locuitori ai Șelimbărului semnalează periodic apariția unui miros greu, în special seara.
Autolaboratorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu este nou, achiziționat prin PNRR și are în doare echipamente științifice în valoare de aproape 150.000 de euro.
Printre acestea se numără echipamente automate de măsurare a poluanților, echipamente de calibrare, echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sistem de gestiune și transmitere a datelor. Echipamentele automate de măsurare a poluanților cuprind următoarele analizoare: SO2+H2S; NH3+NO/NO2/NO; CO; PM10/PM2.5; COV (benzen, toluen, etilbenzen, m-xilen, p-xilen, o-xilen).
Mașina a stat parcată în perioada 23 - 28 ianuarie ”într-o zonă influențată de miros, conform sesizărilor populației”, arată APM Sibiu. Locația exactă este stația de epurare de la Mohu a SC Apă Canal SA.
Conform datelor furnizate de APM Sibiu ziarului Turnul Sfatului, singura depășire înregistrată a fost la Hidrogen Sulfurat. ”Conform STAS 12574-87 – Aer din zonele protejate, s-a depășit valoarea la 30 de minute în data de 27 ianuarie, ora 17:30”, informează APM Sibiu.
Hidrogenul Sulfurat un produs natural rezultat din putrezirea materiei organice. În zonele rezidențiale hidrogenul sulfurat rezultă, în cele mai multe cazuri, din descompunerea materiei prezente în fosele septice. În cazul de față, stația de epurare a apei. Hidrogenul Sulfurat este un gaz toxic, o expunere mai îndelungată la el putând cauza amețeală, greață sau dureri de cap.
Redăm mai jos tabelul realizat de APM Sibiu:
O atenție deosebită s-a acordat și prezenței amoniacului, însă pentru această substanță nu s-au înregistrat depășiri ale normelor admise.
”Pentru ceilalți poluanți (dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, benzen, pulberi în suspensie) valorile înregistrate s-au situat sub limitele orare/zilnice, conform legislației în vigoare”, au concluzionat specialiștii APM Sibiu.
O măsurătoare similară a realizat APM Sibiu și în luna noiembrie a anului trecut, tot în Șelimbăr, pe două dintre cele mai circulate străzi. Locurile unde s-au prelevat probe și s-au realizat măsurători au fost stabilite împreună cu oficialii primăriei Șelimbăr. Concluzia a fost că nu există depășiri majore ale limitelor legale. Mai multe detalii găsiți aici.
În perioada 3 - 10 februarie 2025, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, autolaboratorul de măsurare a calității aerului este amplasat în Piața Mică din Sibiu.
Sursa foto: Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2363
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gogu Parlogu
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
@Andreea