Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
15°C

„Taxa pe hărnicie”: Prin legea bugetului pe 2025, Sibiul pierde 21 de milioane de lei. Astrid Fodor: „Această criză se dovedește majoră. Primăria Sibiu, de bine, de rău, are o rezervă”

„Taxa pe hărnicie”: Prin legea bugetului pe 2025, Sibiul pierde 21 de milioane de lei. Astrid Fodor: „Această criză se dovedește majoră. Primăria Sibiu, de bine, de rău, are o rezervă”

Ca urmare a introducerii unui amendament în Legea bugetului de stat pe anul în curs, Sibiului îi vor fi luate 20,7 milioane de lei din sumele care, până acum, i se cuveneau din impozitarea muncii localnicilor.

Bugetul Sibiului, la fel ca în oricare altă localitate, are drept sursă de finanțare și o cotă-parte echivalentă cu 63% din impozitul pe venit pe care îl plătește fiecare salariat. În Parlament, majoritatea PSD – PNL a decis ca, în acest an, această cotă-parte să fie impozitată cu 15%, în cazul în care media impozitelor este mai mare decât cea națională.

Această impozitare a fost botezată „taxa pe hărnicie” de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a explicat cum a fost gândită aceasta. „ Sună complicat, dar e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională. Pe diferența de 1.700 lei trebuie să dăm pentru fiecare timișorean taxa de hărnicie de 15% la guvern”, a explicat Dominic Fritz pe pagina lui de Facebook.

„O măsură luată în grabă”

Pentru că și în Sibiu „economia funcționează”, așa-numita taxă pe hărnicie va afecta și aici bugetul local, arată primarul Astrid Fodor. „Această măsură, care este în dezacord cu Legea finanțelor publice, poate fi definită ca un «mecanism de solidaritate» - depinde, însă, în ce direcție se vor duce acești bani. Ca toate municipiile în care economia funcționează, vom fi afectați de această prevedere din Legea Bugetului de Stat. Dintr-un calcul preliminar, plecând de la cifrele din proiectul de lege votat ieri de Parlament, vom încasa mai puțin din IVG (impozitul pe venitul global – n.r.) cu 20,7 milioane de lei”, transmite primarul Astrid Fodor pentru cititorii Turnul Sfatului.

Primarul Sibiului critică substratul acestei decizii. Consideră că este nevoie de o reformă administrativă reală, care însă este amânată de prelungirea calendarului electoral. „Din punctul meu de vedere este o măsură luată în grabă, sub presiunea deficitului bugetar, dar care nu va rezolva fondul problemei. Reforma administrativă reală, obiectivă, pornită de sus în jos, este esențială, dar nu cred că se va întâmpla curând. Sper totuși că, după ultimul tur de alegeri, lucrurile se vor așeza, iar Guvernul, și nu numai, se va putea concentra pe ceea ce este vital pentru ca România să iasă din această criză, care se dovedește majoră”, mai transmite primarul Sibiului.

Reducerea surselor de finanțare ale bugetul local nu va afecta proiectele importante, arată Astrid Fodor. „Primăria Sibiu, de bine, de rău, are o rezervă care ne va ajuta să continuăm o parte din proiectele propuse și mai ales să putem achita sumele neeligibile din proiectele finanțate din fonduri UE”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 lună

Arza-v-ar focu de hoti de sudisti ce suntei!! Si voi vreți descentralizare pe bune???? Cine naiba credeți ca va mai crede si voteze!!!Ce veți mai inventa ulterior ca sa puneți mana pe taxele noastre?!?! vedea-va-si ce veți face când banii strânși la nivel de județ din taxele si impozitele plătite de noi !!!! Ne-am saturat sa contribuim la bugetul vostru împuțit consolidat național ( Sibiul fiind pe locul 4-5la nivel național când e vorba de dat bani ) si când e vorba sa ne reprimim banii noștri ne puneți pe locul ante-penultim!!! Pai mai împuțiților, puneți osul la treaba faceți-va investiții si dezvoltați zonele voastre pe banii vostrii nu stați cu mana "întinsa" in buzunarele noastre sa ne luați banii!!!
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Un sibian vero asa este ai dreptate, sudul PSD-ist nu produce nimic,dar in schimb astia de la Bucuresti rup Sibiu,Cluj,Brasov,Timisoara etc cand trebuie sa trimitem bani la centru, trebuie sa tinem putori in spate cum sunt aia din sud, la dat bani suntem in top 5 si la primit suntem mereu la urma,orasele care produc tin in spate orasele care sunt moarte din punct de vedere economic.
Raspunde

Bugetofagu'..

Acum 1 lună

Datele prezentate de voi sunt,desigur,de la Institutul Hermanstadian..Pt concret,incercati sa gasiti realitatea,contributia PIB si la buget,etc..Uite 2 date.Voi dati 4,2 mil eur acum,calatoarea voastra sibiana in mini a papat deja 21.5 mil eur. numai in 2 ani si nu ati behait.Succes la injurat.Que non e VERO e ben trovato..
Raspunde

Primarie de kk

Acum 1 lună

Primaria Sibiu oricum ar trebui DESFIINTATA, pentru ca ea (de 25 de ani) nu lucreaza in slujba cetateanului ci in slujba unor societati precum SOMA - si mai si declara asta public- vezi declaratia arogantului Porr. Cand a luat primaria vreo masura notabila pentru a imbunatati viata sibienilor ?? Primaria strange surubul in jurul sibienilor, ii arde la buzunare, aduna munti de bani (impozite si taxe, gunoaie, parcari, etc) dar cand sa intoarca din acesti bani ceva servicii pentru cetateni ... se face ca ploua si cauta scuze. Acum o sa aiba o scuza in plus - ca ciolacu ne baga mana in bugetul local.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 lună

Nu e vorba de primaria Sibiu sau de **** Fodor, e vorba de banii tai care ti se iau prin taxe si impozite(nu am inteles niciodata dece pt un bun propietate personala achizitionat din banii personali platind taxe notariale, tva, etc mai trebuie sa mai platesc odata lunar sau anual alte impozite sau alte taxe...adica dubla impozitare)si in loc sa ramana la nivel de localitatea de origine pentru investitii sau amenajari sau reparatii se duc fara sa te intrebe cineva la Bucuresti si de acolo se vor da discretionar(pe ordin/filiera Pile Cunostiinte Relatii ...politice) la Buzau ...sau Vaslui etc!!!

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Iorgovan

Acum 1 lună

macar de plateam de 2x pentru ceva, dar platim de mai multe ori. Prima data din salariu, statul isi ia automat 43%. Apoi din banii ce-ti raman (taxati o data) platesti pe absolut orice TVA inca 19%. Apoi cum ziceai tu, intr-o zi iti cumperi o proprietate - folosind bani deja taxati o data - impozitul pe salariu. La achizitia proprietatii platesti taxe notariale, TVA si altele. Apoi desi Constitutia iti garanteaza proprietatea, daca nu platesti anual alt impozit (indexat anual cu cat vrea statul lacom), risti sa ramai fara ea. Asta e statul roman ... Iti ia cu 10 maini, iar cand tu ai nevoie de ajutor, iti da.... nozocomiale la spital si a scapat de tine...
Raspunde

@tonomat de kk

Acum 1 lună

tu nici nu ești sibian, postache
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Poate da primăria o hotărâre prin care reduce taxele și impozitele sibienilor cu 15% și rămân cele 20,7 mil tot în Sibiu/sibienilor!
Raspunde

Vox

Acum 1 lună

Pai Madam Incompetenta... de ce ai excedent si nu ai bagat banii in proiecte de care orasul are nevoie ca de aer...parcari subterane sau supraetajate in zonele critice de exemplu...dar tu nu tu stai cu fundul pe excedent si la saltea ca asa ai fost invatata si apoi te vaiti ca ti se iau banii!!
Raspunde

Horia Hotaran

Acum 1 lună

N-ai priceput! Banii sunt luați de guvern din veniturile Sibiului și dați cadou acolo unde nu se realizează venituri! Nu e vorba de excedent, din fericire existenta acestui excedent permite realizarea investițiilor începute! În loc ca aceasta suprataxa sa fie alocata de guvern pentru repararea spre exemplu a sediului tribunalului sau a bazinului Olimpia, banii vor merge la primăriile care n-aduna venituri nici câte salarii plătesc!
Raspunde

Matei

Acum 1 lună

No fain îi stă la Primărie....
Raspunde

Dincă Constantin

Acum 1 lună

Se vede foarte clar faptul că avem nevoie de o regândire a deciziilor guvernamentale. Nu se poate să muncești și să fi taxat suplimentar!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Face pe proasta cand confunda hotia cu criza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus