Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spune că românii ar trebui să fie pregătiți pentru situația în care țara noastră va fi lovită de un cutremur puternic.
„Întrebarea pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni”, a spus ministrul Dezvoltării la Europa FM.
Ministrul a transmis acest mesaj în contextul aparției hărții cu zonele de risc seismic a României, despre care a spus că „vine să ajute orice cetățean și orice autoritate locală”.
„Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului, vă dau un simplu exemplu, și nu a fost ușor. Este o totală schimbare de abordare a statului față de această problematică.
În ce constă? Investim în viața oamenilor, în primul rând. Clădirea și pereții din clădire nu sunt decât mijlocul prin care vreau să-l ocrotesc pe cetățean. Drept urmare, noi avem finanțare de la bugetul de stat, 100% nerambursabil, inclusiv în consolidări de risc seismic de blocuri de locuințe cu proprietate exclusiv privată. Adică nu cerem banii înapoi de la cetățeanul proprietar din municipul București, de pe Bulevardul Magheru, care stă într-un bloc care e clasificat risc seismic I sau II. Statul investește în siguranța lui prin clădirea care este proprietatea lui”, a mai spus ministrul.
3 trepte de risc seismic în Sibiu: 6 localități, Mărginimea și restul județului
Sunt șase localități din județ care intră într-o zonă seismică mai ridicată decât restul județului, însă nu într-o formă îngrijorătoare. Conform hărții interactive a zonării seismice după valoarea de vârf a accelerației orizontale a terenului, localitățile Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Porumbacu de Jos, Cîrțișoara și Arpașu de Jos.
Aici, valoarea de vârf a accelerației terenului este de 0,25. Ca o comparație, în zona seismică Vrancea, cea mai ridicată de la noi din țară, accelerația este de 0,40.
În întregul județ, cu excepția unor localități din Mărginime, valoarea de vârf a accelerației orizontale a terenului este de 0,20.
În localitățile Jina, Săliște, Tilișca, Poiana Sibiului, Săliște, Miercurea Sibiului, Apoldul de Jos, Ludoș și Păuca această accelerație este mai mică, de 0,15.
Ce înseamnă valoarea de vârf a accelerației orizontale a terenului?
Valoarea de vârf a accelerației orizontale a terenului (PGA - Peak Ground Acceleration) reprezintă măsura maximă a accelerației solului în timpul unui cutremur.
Aceasta este importantă în seismologie și inginerie civilă, deoarece ajută la evaluarea forțelor care pot acționa asupra structurilor în timpul unui eveniment seismic.
PGA este exprimată de obicei în unități de gravitație (g), unde 1g este echivalentul accelerației gravitaționale la suprafața Pământului.
O valoare mare a PGA indică un cutremur mai sever, iar proiectarea și construcția clădirilor trebuie să țină cont de aceste valori pentru a asigura stabilitatea și siguranța structurii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3456
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gogu Parlogu
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
@Andreea