Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Momentul deportării sașilor sibieni în 1945, surprins într-o fotografie unică

Momentul deportării sașilor sibieni în 1945, surprins într-o fotografie unică

Un document fotografic rar, realizat pe 13 ianuarie 1945, surprinde momentul ridicării pentru deportare a unor etnici germani din Sibiu către lagărele de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Fotografia, realizată de Julius Stefan Hann von Hannenheim, fost director de școală și pasionat de fotografie, este una dintre puținele imagini care ilustrează acest moment dramatic al istoriei locale. Aceasta a fost readusă în actualitate de publicația Siebenbürgische Zeitung.

Imaginea a fost capturată în fața casei familiei Hann von Hannenheim, situată pe actuala stradă Someșului nr. 13. În prim-plan se pot observa fiicele fotografului, Gertrud („Trudi”) și Inge von Hannenheim, pregătite pentru deportare, alături de o vecină. Alături, comisia de ridicare este formată dintr-un polițist român, un posibil comisar sovietic și doi soldați sovietici înarmați.

Pentru familia Hann von Hannenheim, această fotografie a devenit un ultim portret împreună. Inge von Hannenheim a decedat în 1948 într-un lagăr din Jenakijeve, Ucraina, din cauza unei afecțiuni netratate la timp. Sora ei, Trudi, a reușit să revină în Germania de Vest, unde s-a stabilit ulterior.

Publicația „Siebenbürgische Zeitung” relatează că această fotografie a fost păstrată de Dr. Florian Kimm, fiul lui Trudi von Hannenheim, și face parte dintr-o serie de mărturii despre soarta etnicilor germani deportați în perioada postbelică.

Foto: Captură siebenbuerger.de

În ianuarie 1945, 30.000 de femei și bărbați din Transilvania au fost deportați în Uniunea Sovietică pentru a efectua muncă forțată. Mulți nu s-au întors niciodată, iar cei care au supraviețuit au purtat adesea cicatrici fizice și psihologice pe tot parcursul vieții. La sfârșitul lunii trecute, comunitatea sașilor a comemorat 80 de ani de la momentul deportării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 3989

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Germania intai a facut pact cu rusii apoi i-a atacat fara declaratie de razboi. Stalin nu credea ca-i adevarat nici dupa ce nemtii inaintasera sute de kilometrii in teritoriul Rusiei.
Raspunde

Roata se învârte

Acum 1 lună

Să se spună și despre vinderea sașilor in anii '70-'80 de către autoritățile române comuniste! Au umplut casele și satele de altceva...exact acel altceva de care ești acuzat în Europa în general. Țară a nonsensului! Elimini din civilizație apoi te plângi că nu ești căzut ca un civilizat :))
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Fake...poate după 1947 putem vorbi de deportați....
Raspunde

Horia Hotaran

Acum 1 lună

Am cunoscut mai multe persoane care au fost deportate la munca forțată, și acum ma cutremur aducandu-mi aminte despre ce mi-au povestit! Durerea lor cea mai mare a fost ca nu rusii i-au cerut ca sclavi ci a fost inițiativa bolșevicilor romani sa-i ofere spre deportare!
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Greșit. A fost cererea sovieticilor. Mai citește și tu niște cărți de istorie.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 lună

@HBomb....ai ramas la cartile de istorie din epoca de aur ? Pune mana pe carte si citeste istoria adevarata si nu doar propaganda comunista cu care ai crescut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus