Județul Harghita a fost desemnat oficial Regiune Gastronomică a Europei, în cadrul unei ceremonii desfășurate joi, 6 februarie 2025, la Miercurea Ciuc. Distincția i-a fost oferită președintelui Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) și înmânată de președintele acestuia, Diane Dodd.
Titlul de Regiune Gastronomică a Europei a fost acordat pentru anul 2027.
Titlul confirmă recunoașterea internațională a județului Harghita pentru patrimoniul său culinar bogat, tradițiile locale și angajamentul față de turismul sustenabil. Candidatura a fost depusă de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) în 2023, iar juriul IGCAT a evaluat județul în octombrie 2024, în cadrul unei vizite oficiale.
„Județul Harghita este o regiune cu peisaje impresionante, tradiții bogate și o reziliență deosebită. Angajamentul său profund față de securitatea alimentară, agricultura de mică amploare și biodiversitate creează fundația perfectă pentru o destinație gastronomică sustenabilă (...) Județul Harghita este o descoperire delicioasă pentru călătorii iubitori de gastronomie și este mai mult decât pregătită să devină Regiunea Gastronomică a Europei, în 2027”, a declarat Diane Dodd.
La rândul său, președintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond, a subliniat că acest titlu oferă județului o vizibilitate internațională și creează oportunități pentru dezvoltarea turismului și promovarea gastronomiei locale.
În anii următori, vor fi organizate numeroase programe și evenimente care vor sprijini colaborarea între producătorii locali, operatorii din turism și actorii comunitari, promovând dezvoltarea sustenabilă și impulsionând turismul. Printre evenimentele de amploare ale anului 2027 se vor număra festivaluri gastronomice, conferințe profesionale și programe culturale care își propun să prezinte bogăția gusturilor și tradițiilor culinare ale județului, au mai transmis autoritățile județene.
Competiția pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei a debutat în 2016. Harghita este al doilea județ din România care obține acest titlul, după ce în anul 2019 acesta a fost acordat Sibiului. Aproape 8,7 milioane de euro era bugetul anunțat inițial pentru acest program la Sibiu.
După un an de la încheierea programului la Sibiu, una dintre concluzii - după ce Turnul Sfatului a întrebat principalii organizatori ai evenimentului, dar și pe unii din cei care ar fi putut beneficia de pe urma lui - era că „nu a construit nimic durabil, practic este ca și când nu ar fi existat”.
Citește și: Ce a rămas în urma Regiunii Gastronomice? „Nu a construit nimic durabil, practic este ca și când nu ar fi existat”
Foto: Facebook/WorldRegionofGastronomy
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1505
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
ANDREI NICULAE
Acum 10 ore
Friki Riki
Acum 11 ore
Un cititor
Acum 13 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 13 ore
Ger