Agenția de Dezvoltare Regională Centru a anunțat Primăria Sibiu că proiectul depus în cadrul Programului Regiunea Centru în luna noiembrie 2024 pentru crearea unui coridor de mobilitate pe Calea Șurii Mici – tronson I a fost admis spre finanțare, urmând semnarea contractului, anunță marți reprezentanții administrației locale printr-un comunicat de presă.
Valoarea totală a proiectului este de 30,21 milioane de euro, din care 13,42 milioane de euro vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar cea mai mare parte, 16,79 milioane de euro, va fi asigurată din bugetul local, reprezentând cheltuieli neeligibile și contribuția Municipiului Sibiu. Contribuția Primăriei Sibiu este astfel mai mare decât banii europeni primiți.
„Scopul proiectului este modernizarea și optimizarea infrastructurii pe un prim tronson al Căii Șurii Mică, situat între viaductul M. Kogălniceanu și str. Bruxelles, creându-se astfel o conexiune optimizată cu centrul orașului. Pe lângă faptul că în proximitatea arterei este situată zona industrială vest a orașului, această arie a cunoscut și continuă să înregistreze și o dezvoltare imobiliară accelerată. De asemenea, acest sector preia și traficul de navetă spre/dinspre comuna Șura Mică. În acest context, Primăria Sibiu a inițiat acest proiect prin care va moderniza infrastructura pentru circulația auto și se va crea un coridor de mobilitate alternativă, prin amenajarea unor benzi dedicate transportului public, a unor piste pentru biciclete și a unor trotuare largi,” transmite sursa citată.
sursa foto Primăria Sibiu
Ce lucrări se vor face
- Modernizarea drumului și extinderea acestuia pe anumite porțiuni. Drumul va avea profile variabile: pe o porțiune va rămâne cu o singură bandă pe sens, iar pe un tronson va avea 3 benzi pe sens, dintre care una pe fiecare sens dedicată transportului public. Lungimea totală a tronsonului vizat de proiect este de 1,95 km, fiind prevăzută și amenajarea a 3 sensuri giratorii și a 5 podețe la traversările peste canale ANIF
- Crearea trotuarelor pe ambele părți ale străzii, cu rampe care să asigure circulația și pentru persoanele cu dizabilități
- Amenajarea de piste sigure pentru biciclete în ambele sensuri
- Plantarea a peste 370 de arbori
- Amenajarea unui nou sistem de iluminat public, prin instalarea a peste 100 de stâlpi de iluminat, cu corpuri eficiente, cu LED. Acesta va fi conectat la centrul de telegestiune, pentru comanda și monitorizarea de la distanță.
- Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, precum și relocarea conductelor de gaze și a rețelelor electrice
(sursa comunicat Primăria Sibiu)
Urmează semnarea contractului de finanțare, iar în paralel Primăria Sibiu va iniția procedura de achiziție pentru contractarea lucrărilor, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiectul tehnic fiind deja elaborate, precizează reprezentanții primăriei.
Context
În anul 2022 Primăria Sibiu a contractat serviciile de proiectare la faza DALI, plus verificarea și obținerea avizelor necesare pentru întreaga lungime a străzii Calea Șurii Mici. Contractul a fost atribuit companiei din București Romasco Concept SRL, pentru mai mult de 380.000 lei. Conform documentației întocmită de companie, proiectul pentru modernizarea Căii Șurii Mici împărțea artera pe care este planificat și noul spital județean în patru tronsoane cu un număr diferit de benzi de circulație: două, apoi șase, apoi cinci și, în final, patru. Totodată, pe lungimea de aproape 4,5 km a Căii Șurii Mici au fost propuse șase sensuri giratorii. Proiectul final a fost estimat la un necesar investițional de 27,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, perioada de implementare anunțată prin documentație având un termen mai mult decât optimist - 12 luni.
La finele anului 2023, firma care a proiectat modernizarea Căii Șurii Mici primește bani să împartă proiectul în două. Primăria spunea că, din cauza costurilor ridicate, execuția se va face etapizat.
„Datorită costurilor ridicate pentru implementarea integrală a proiectului, Primăria municipiului Sibiu consideră că se impune ca execuția să se realizeze etapizat. Se va avea în vedere împărțirea proiectului în două părți distincte, pentru demararea ulterioară a unor contracte de execuție etapizată. Împărțirea va ține cont de relocarea utilităților”, argumentau autoritățile locale necesitatea împărțirii proiectului în două.
Astfel, Calea Șurii Mici ar urma să aibă patru benzi de circulație pe toată lungimea (din care câte două să fie dedicate autobuzelor), piste de biciclete separate de carosabil și trotuare. Sensurile de circulație ar urma să fie separate de o fâșie de spațiu verde cu o lățime de minim doi metri. Pe toată lungimea căii ar urma amenajate șase sensuri giratorii.
foto arhiva Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Agenția de Dezvoltare Regional , M. Kogălniceanu și str. Bruxel , Coridor de mobilitate Calea Șu , tronson I calea Surii mici , Primăria Sibiu
Vizualizari: 2864
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Radu
Acum 7 ore
Buna masura !