Vineri,
21.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Coridor de mobilitate Calea Șurii Mici. Tronsonul I, dintre viaductul M. Kogălniceanu și str. Bruxelles, a fost admis spre finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 30,21 milioane de euro, cea mai mare parte, din bugetul local

Coridor de mobilitate Calea Șurii Mici. Tronsonul I, dintre viaductul M. Kogălniceanu și str. Bruxelles, a fost admis spre finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 30,21 milioane de euro, cea mai mare parte, din bugetul local

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a anunțat Primăria Sibiu că proiectul depus în cadrul Programului Regiunea Centru în luna noiembrie 2024 pentru crearea unui coridor de mobilitate pe Calea Șurii Mici – tronson I a fost admis spre finanțare, urmând semnarea contractului, anunță marți reprezentanții administrației locale printr-un comunicat de presă. 

Valoarea totală a proiectului este de 30,21 milioane de euro, din care 13,42 milioane de euro vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar cea mai mare parte, 16,79 milioane de euro, va fi asigurată din bugetul local, reprezentând cheltuieli neeligibile și contribuția Municipiului Sibiu. Contribuția Primăriei Sibiu este astfel mai mare decât banii europeni primiți. 

„Scopul proiectului este modernizarea și optimizarea infrastructurii pe un prim tronson al Căii Șurii Mică, situat între viaductul M. Kogălniceanu și str. Bruxelles, creându-se astfel o conexiune optimizată cu centrul orașului. Pe lângă faptul că în proximitatea arterei este situată zona industrială vest a orașului, această arie a cunoscut și continuă să înregistreze și o dezvoltare imobiliară accelerată. De asemenea, acest sector preia și traficul de navetă spre/dinspre comuna Șura Mică. În acest context, Primăria Sibiu a inițiat acest proiect prin care va moderniza infrastructura pentru circulația auto și se va crea un coridor de mobilitate alternativă, prin amenajarea unor benzi dedicate transportului public, a unor piste pentru biciclete și a unor trotuare largi,”  transmite sursa citată. 

sursa foto Primăria Sibiu

Citește și Studiu de trafic pe tronsonul I al viitorului Coridor de Mobilitate Calea Șurii Mici. Primăria Sibiu pregătește documentația pentru finanțare

Citește și Firma care a proiectat modernizarea Căii Șurii Mici primește bani să împartă proiectul în două. Primăria: Din cauza costurilor ridicate

Citește și Calea Șurii Mici: șase benzi de circulație ”pe unde se mai poate”, șase giratorii și 1.060 de arbori

Ce lucrări se vor face

- Modernizarea drumului și extinderea acestuia pe anumite porțiuni. Drumul va avea profile variabile: pe o porțiune va rămâne cu o singură bandă pe sens, iar pe un tronson va avea 3 benzi pe sens, dintre care una pe fiecare sens dedicată transportului public. Lungimea totală a tronsonului vizat de proiect este de 1,95 km, fiind prevăzută și amenajarea a 3 sensuri giratorii și a 5 podețe la traversările peste canale ANIF 

- Crearea trotuarelor pe ambele părți ale străzii, cu rampe care să asigure circulația și pentru persoanele cu dizabilități 

 - Amenajarea de piste sigure pentru biciclete în ambele sensuri

- Plantarea a peste 370 de arbori

- Amenajarea unui nou sistem de iluminat public, prin instalarea a peste 100 de stâlpi de iluminat, cu corpuri eficiente, cu LED. Acesta va fi conectat la centrul de telegestiune, pentru comanda și monitorizarea de la distanță. 

- Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, precum și relocarea conductelor de gaze și a rețelelor electrice

(sursa comunicat Primăria Sibiu)

Urmează semnarea contractului de finanțare, iar în paralel Primăria Sibiu va iniția procedura de achiziție pentru contractarea lucrărilor, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiectul tehnic fiind deja elaborate, precizează reprezentanții primăriei.

Context

În anul 2022 Primăria Sibiu a contractat serviciile de proiectare la faza DALI, plus verificarea și obținerea avizelor necesare pentru întreaga lungime a străzii Calea Șurii Mici. Contractul a fost atribuit companiei din București Romasco Concept SRL, pentru mai mult de 380.000 lei. Conform documentației întocmită de companie, proiectul pentru modernizarea Căii Șurii Mici împărțea artera pe care este planificat și noul spital județean în patru tronsoane cu un număr diferit de benzi de circulație: două, apoi șase, apoi cinci și, în final, patru. Totodată, pe lungimea de aproape 4,5 km a Căii Șurii Mici au fost propuse șase sensuri giratorii. Proiectul final a fost estimat la un necesar investițional de 27,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, perioada de implementare anunțată prin documentație având un termen mai mult decât optimist - 12 luni.

La finele anului 2023, firma care a proiectat modernizarea Căii Șurii Mici primește bani să împartă proiectul în două. Primăria spunea că, din cauza costurilor ridicate, execuția se va face etapizat.

„Datorită costurilor ridicate pentru implementarea integrală a proiectului, Primăria municipiului Sibiu consideră că se impune ca execuția să se realizeze etapizat. Se va avea în vedere împărțirea proiectului în două părți distincte, pentru demararea ulterioară a unor contracte de execuție etapizată. Împărțirea va ține cont de relocarea utilităților”, argumentau autoritățile locale necesitatea împărțirii proiectului în două.

Astfel, Calea Șurii Mici ar urma să aibă patru benzi de circulație pe toată lungimea (din care câte două să fie dedicate autobuzelor), piste de biciclete separate de carosabil și trotuare. Sensurile de circulație ar urma să fie separate de o fâșie de spațiu verde cu o lățime de minim doi metri. Pe toată lungimea căii ar urma amenajate șase sensuri giratorii.

foto arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

Calea Şurii Mici ar trebui supralărgită pe întreaga lungime a acesteia la minimum 3 benzi de circulație pe sens + spațiu median cu o lățime potrivită pentru dezvoltarea, în viitor, a unei infrastructuri de tramvai. De asemenea, noua stradă modernizată ar trebui sa includă piste pentru biciclete sigure, de o lățime suficientă, trotuare largi, atât cât o să fie posibil și spațiu verde continuu median și lateral cu arbori și vegetație mixtă. De asemenea, pasajul peste calea ferată ar trebui refăcut în totalitate, subteran, pe 2-3 benzi de circulație pe sens, trotuare și piste de biciclete. Primăria să nu se mai ferească de exproprieri! Strada Mihail Kogălniceanu și strada Reconstructiei ar trebui reasfaltate. Ar trebui retrasate marcajele rutiere pe aceastea asfel încât să se poată circula pe 2 benzi pe fiecare sens. Așa ar trebui să se materializeze noul “coridor de mobilitate”, nicidecum așa cum e prezentat mai sus.
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Nu vrei bărci???? Cum naiba sa vrei tramvai când toată infrastructura lipsește . Da pentru piste biciclete și ebnzi dedidlacte autobuzelor, dar cu idei din asta nu se mai face nimic
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Vezi să nu o facă ,așa ceva numai în vise ,ei au un standard de 6 m ,ca și strada din Cămșor strămtă și mai strămtă daca se poate
Raspunde

O sibianca

Acum 1 lună

Domnilor din primarie degeaba faceti acest proiect cu largirea Str. Calea Surii Mici, deoarece podul peste calea ferat are numai 2 benzi de circulatie. Va fi la baza podului din ambele parti o strangulare de vehicole incat se poate bloca toata circulatia . La baza podului de pe Kogalniceanu acum este un indicator care arata intezis circulatia cu biccicleta pe pod si pe strada paralela cu podul la fel nu este voi sa se circula cu bicicleta., desi pe Kogalniceanu si Turnisorului sunt piste de biciicleta pe ambele sensuri dar numai pana la sessul giratoriu de pe Kogalniceanu si Turnisor .Atunci pentru ce mai vreti sa faceti piste de bicicleta daca omul cand ajunge cu bicicleta dincolo de pod va trebui sa o care in spinare. Acest pod pe care l-ati construit este sub toata critica au fost probleme de constructie de la inceput cand s-au facut trotuarele, felul cum este ingrijit cu gaurile de la baza podului care sunt un focar de infectie pentru cei care locuiesc pe aceasta strada, casele noastre crapa din cauza masinilor cu tonaj mare care circula la o distanta foarte mica fata de case.. Degeaba avem o primarie foarte slaba , cheltuie banii nostrii fara a da un mediu de viata mai bun si folositor societatii.
Raspunde

Ogorului

Acum 1 lună

Dar strada Ogorului când o să o asfaltați? Ca sa legați calea surii mici de Alba iulia.. și să-i scoateti pe oameni din namol !! Când???
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Calea Surii Mici nu v-a fi niciodata legata de Sos Alba Iulia prin Strada Ogorului pentru ca a fost deja legata prin strada Bruxelles.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus