Consiliul Județean Sibiu a scos în licitație publică proiectul prin care vor fi achiziționate, cu fonduri europene, 15 microbuze electrice școlare 16 + 1. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 13,77 milioane de lei, iar termenul de livrare al microbuzelor este de 90 de zile calendaristice de la începutul livrării. Inițierea acestui proiect a fost anunțată încă de anul trecut de autoritățile județene, atunci când o parte dintre școlile din județ au transmis că microbuzele 8 + 1 primite au prea puține locuri.
Județul Sibiu va implementa un nou proiect care implică microbuze școlare electrice, cu scopul de a îmbunătăți transportul elevilor din zonele cu acces redus la infrastructura de transport.
Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15: Educație, Reforma 6, Investiția 10.
Inițiativa vizează achiziționarea a 15 microbuze electrice ecologice, cu 17 locuri, dacă numărăm și locul șoferului. După achiziționare, acestea vor fi distribuite în localitățile Rășinari, Biertan, Porumbacu de Jos, Șeica Mică, Săliște, Dumbrăveni, Avrig, Șelimbăr, Tălmaciu, Miercurea Sibiului, Cisnădie, Agnita și Copșa Mică.
Aceste microbuze vor facilita transportul elevilor din mediul rural și urban, fiind parte din efortul de a reduce amprenta de carbon a transportului școlar, așa cum se arată în caietul de sarcini al proiectului.
De asemenea, sunt incluse și instalarea de stații de încărcare pentru microbuze și asigurarea întreținerii acestora pe o perioadă de cel puțin 4 ani.
Potrivit site-ului de licitații publice, oferta a fost postată pe 20 februarie și va rămâne deschisă până în data de 24 martie, la ora 15.00. Valoarea estimativă a contractului este 13.768.793,19 lei fără TVA.
Va urma și un al treilea proiect cu alte 16 astfel de microbuze
Primele microbuze școlare electrice achiziționate de Consiliul Județean printr-un alt proiect pe fonduri europene au fost date către o parte dintre primăriile din județ pe 25 noiembrie 2024. Prin acel proiect, au fost achiziționate 41 de microbuze electrice, fiecare având o capacitate de 8 + 1 locuri, și 15 microbuze electrice, cu o capacitate de 16 + 1 locuri, acestea din urmă fiind distribuite către 13 primării și două centre de educație incluzivă.
La scurt timp după ce microbuzele au ajus în curțile primăriilor o parte dintre școlile care au primit microbuze cu opt locuri au spus că acestea sunt mult prea mici comparativ cu numărul elevilor navetiști. Comisia de proiect a justificat atunci costul ridicat al microbuzelor electrice cu 16 locuri și a anunțat lansarea unor noi proiecte de achiziție de fonduri.
„Am avut o valoare maximă eligibilă, care nu a permis achiziționarea unui număr mai mare de microbuze de 16+1 locuri. Vă pot spune exact cât costă un microbuz de 8+1 și unul de 16+1. Primul are un preț de aproximativ 85.000 de euro, în timp ce al doilea costă în jur de 200.000 de euro. Acestea nu sunt prețuri estimative, ci ofertate. Așadar, dacă am fi achiziționat doar microbuze de 16+1 locuri, am fi putut distribui foarte puține unități administrativ-teritoriale (UAT-uri)”, a explicat la acea dată Oana Popa, șefa Unității de Implementare a Proiectelor Europene.
Potrivit ei, va urma un al treilea proiect, deja aprobat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru încă 13 microbuze de 16+1 locuri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: microbuze pentru scoli , scoli judet , microbuze electrice , Consiliul Judetean Sibiu , Fonduri Europene ,
Vizualizari: 3321
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Rob
Acum 3 ore
Gicu
Acum 3 ore
Didulescu
Acum 3 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !