Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-7°C

Schema „destinația anului„ / ”best destinations”. Dai bani, ai. N-ai, nu apari

Schema „destinația anului„ / ”best destinations”. Dai bani, ai. N-ai, nu apari

Nu știu dacă mai țineți minte revistele care se livrau gratuit, ”sibieni de succes”, ”femei de succes”, ”bărbați de succes”, cele de acest tip, pe care le găseai prin birourile diverșilor oameni mai mult sau mai puțin importanți din județ. Sau dacă vă mai amintiți evenimente de tipul ”gala oamenilor de afaceri„, ale căror diplome le vedeți poate și acum agățate prin câteva birouri.  Erau de fapt o sursă bună de bani pentru unii, pornind de la egoul de nestăvilit al altora. Nu un top, nu un sondaj, nu un clasament bazat pe ceva.

Rețeta e simplă și e evident că nu a fost inventată în Sibiu. Se identifică 5, 6, 10 persoane-alfa în urbe, nu mai multe, se ia legătura cu ele și li se propune să acorde un interviu, gratuit, într-o revistă ce va fi tipărită în 5.000 de exemplare, să zicem, însă numărul în realitate este cu mult mai mic. Omul, evident că e de acord, e un interviu de profil, pozează cu cățelul, casa și mașina, își arată diplomele și CV-ul oricât de mult umflat, pentru că oricum nu contează. Și e gratis. În plus, dă credibilitate proiectului. Uite, e și X!

După ce s-au realizat aceste interviuri, întreprinzătorul șmecher sună alte 30 - 50 de persoane, de rangul 2, 3 și 4 din urbe cărora li se spune franc: ”prietene om de afaceri, nu te știe prea multă lume. Dar eu, cu o mie de euro îți fac un interviu trăsnet, te pozez cu mașina, cățelul și casa și îți umflăm CV-ul și faptele sociale. Tu câștigi notorietate și intri pe o pagină în oglindă cu personalitatea X. Îți lipești imaginea cu ea. Dacă nu ai o mie de euro, cu 500 de euro te bag într-un clasament al celor mai tari personalități locale și îți spun și ceva de bine, plus 100 de reviste să te lauzi la prieteni„. Dacă ești tânăr, te bag în secțiunea ”tineri de succes”. Dacă ai copil, îl punem în ”copii de viitor”.

O înțelegere bună de ambele părți, însă, în realitate, o mare minciună. Una plătită cu bani. Și o știe toată lumea, însă cu toții se complac în această minciună.

Revenind la ziua de azi.

Consiliul Județean Sibiu și Primăria Sibiu se laudă cu titlurile ”Destinația anului”, iar acum chiar organizează o astfel de manifestare în urbe. Asta, după ce în trecut se aprecia titlul „Best Destination”, până l-a mânjit Craiova, iar sibienilor a început să le pută. N-au mai plătit, n-au mai intrat în „clasament„.

Destinația anului nu e altceva decât o schemă exact cum am prezentat mai sus, însă cu orașe, comune, hoteluri, stațiuni și consilii județene pe post de oameni de afaceri de succes. De fapt, în spatele lor stau tot oameni, cu aceeași sete mistuitoare de atenție. Dar nu pe banii lor, ci pe banii altora.

Primăria Sibiu a plătit anul trecut, atunci când a primit titlul de ”Destinația anului” peste 10 mii de euro. Pe lângă titlul care a adus multă fală locală, evident, în urma votului publicului și sub aprecierea a sute de specialiști din turism, evident, s-a promis și ceva promovare, inclusiv sosirea unui influencer internațional cu 3 milioane de abonați, care să vorbească despre urbe. Nu l-am văzut.

Sibiul, la fel ca și Brașovul, au plătit pentru aceste titluri, anul trecut, semn că nici ele, totuși în top 5 turism în România, pe cifre, nu au fost considerate ”ancore” în acest sistem de scos bani. Sau că setea de poziții în clasamente trece de acest detaliu.

Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, vede într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook un lucru bun acest tip de reclamă. Nici eu nu aș avea o problemă dacă nu s-ar vinde pe bani, de fapt, altceva.

Și noi am publicat zeci de articole în care trecători prin oraș sau publicații străine, cunoscute sau nu, au relatat despre oraș și au relatat despre asta. Sau despre zecile de topuri și clasamente în turism în care apărea și municipiul ori județul. Diferența este că acolo erau opiniile oamenilor, asumate ca atare, nu împachetate într-un vot general. Nu vindeau ”top of the top”, cel mult, doar unul personal: ”băi, mie asta îmi place!”

Cred că aici e de fapt despre altceva, iar despre asta nu se vorbește deloc. Un om de afaceri face o licitație, pur și simplu, cu banii publici pentru a prezenta un top, un clasament, în spatele căruia nu sunt vizibili decât banii. Și aceia rămân vizibili doar pentru că e necesar votul în consiliile locale ori în cele județene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mini

Acum 3 săptămâni

Ce a vrut sa spuna poetul? Simt frustrari?
Raspunde

D.M.

Acum 2 săptămâni

de fapt de multe cincinale si primaria si CJ Sibiu se o ocupa cu spoieli de genul din articol. In realitate duduia de la CJ Sibiu se afla in conflict de interese locuind cu chirie aparent preferentiala la unul din principalii contractanti ai CJ si nu da seama nimanui pentru esecurile monumentale de care e vinovata-ratarea a circa 100 mil. euro nerambursabili pentru Centre de aport voluntar sau managementul muzeului Astra si al spitalului judetean. Cat despre primarie… an de an calitatea vietii scade in Sibiu, desi taxele sunt indexate nejustificat cu 50%. In 25 de ani de mandate fdgr + pnl, Sibiul a fost defrisat, s-a betonat, s-au construit ghetouri fara spatii verzi, iar oamenii inspira la fiecare respiratie praf si noxe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus