Mai sunt două zile până începe primăvara calendaristică. Încă două zile până pe 1 Martie, atunci când oferim mărțișoare celor dragi nouă. Și anul acesta, pe lângă magazine și piețe, pietonala Nicolae Bălcescu este plină de corturi cu o ofertă variată de micuțe podoabe legate de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu.
Printre primele lucruri pe care le-am remarcat într-o plimbare printre corturile de pe centru a fost faptul că mărțișoarele nu sunt mai scumpe decât în anii trecuți. Dacă te orientezi, găsești prețuri care încep de la 2,50 lei, 4 lei, 5 lei, 10 lei, 20 sau 25 de lei și pot ajunge până la 50 de lei pentru cele la care s-a depus efort sporit. Pe lângă mărțișoare, sunt și tot felul de atenții, bijuterii, brățări, obiecte personalizate sau ursuleți din flori de săpun.
Un alt aspect este faptul că, de la an la an, crește numărul corturilor cu creații handmade care combină tehnici vechi cu pasiunea și devotamentul muncii celor care le realizează. Astfel, poți găsi de la mărțișoare lucrate manual cu migală până la flori din ceramică și produse din lavandă.
Mărțișoare făcute de voluntarii Crucii Roșii
Primul cort, pe partea dreaptă, cum intri pe pietonală dinspre Piața Mare, este cel al Crucii Roșii, filiala Sibiu. Peste 4.000 de mărțișoare au fost create manual de voluntarii Crucii Roșii, din octombrie anul trecut și până astăzi. Doamnele din Clubul de Aur, dar și voluntari și angajați ai organizației, și-au pus amprenta și au creat mărțișoare. Fiecare dintre ele spune o poveste. Astfel, la standul Crucii Roșii găsiți mărțișoare pictate manual, croșetate sau brodate de tanti Rodi, ori pictate de Olga, Kati sau realizate de voluntari prin tehnica șervețelului. Prețurile pleacă de la 10 lei și pot ajunge la 25 de lei pentru cele brodate. Banii strânși în urma vânzării acestor mărțișoare vor merge către cauzele Crucii Roșii.
Flori din ceramică
Unul dintre meșteșugarii care aduc o notă distinctivă este Florea Manufactura, condusă de o familie originară din Cluj. Aceștia creează flori din ceramică cu glazură de sticlă, un produs care captează atenția prin delicatețe și culoare. Prețurile sunt între 15 și 25 de lei, iar fiecare floare este realizată cu multă grijă și atenție la detalii. Laura este cea pe care o găsiți la stand și este mereu dispusă să ajute în identificarea mărțișorului perfect.
Pe partea opusă, ceva mai încolo, două surori minunate din Făgăraș, Anda și Roxana, și-au adus creațiile la Sibiu. Este a treia oară când ajung aici cu mărțișoarele lor lucrate manual, cu multă pasiune.
Dacă mai mergi puțin spre capătul dinspre Farmacia 24, tot pe partea dreaptă, o poți găsi pe Mărioara Dancu. Dacă nu-i observi standul special, te pot atrage ochii ei verzi, pe care îi scoate în evidență cu o bonetă la fel de verde. De 30 de ani lucrează mărțișoare alături de fiica și soțul ei. Sunt realizate din ceramică fină, atent întinsă, decupată și șmirgheluită, iar unele dintre ele sunt din sticlă tăiată și șlefuită. De asemenea, sunt adăugate elemente naturale, precum semințe de dovleac, coji de fistic sau flori presate, pentru un plus de frumusețe și autenticitate.
Lavanda-n mărțișoare
Nu lipsesc nici mărțișoarele din lavandă. Andrei Șinar este din Sibiu și poate fi găsit la standul Lavandă Lorett. Familia sa are două culturi de lavandă, una în Șura Mare și alta în Argeș. Florile sunt folosite pentru a crea buchete, aranjamente și chiar uleiuri esențiale de lavandă. Produsele vedetă ale standului sunt mărțișoarele din ceară de soia și ulei de lavandă, care combină tradiția cu beneficiile naturale ale plantei.
Ceea ce unește toate aceste meșteșuguri este pasiunea celor care le creează. Este ușor de observat. Pe lângă acestea, sunt și mărțișoarele tradiționale, cele lucrate în lemn sau variantele mai complexe de atenții pentru 1 Martie, iar în următoarele două zile este de unde alege.
Dacă vrei să faci și un bine
Pentru cei care obișnuiesc să ofere mărțișoare, dar își doresc să facă și o faptă bună, pot merge la Alexia Copy Center, pe Calea Dumbrăvii, nr. 30A, și pot cumpăra mărțișoare pentru Patrick. Sunt mărțișoare create cu multă dragoste de părinții unui băiețel diagnosticat cu autism. Banii strânși în urma vânzării acestor mărțișoare îi vor ajuta pe acești părinți, care de mai bine de șapte ani se luptă ca băiețelul lor să crească și să devină un tânăr independent.
Puteți citi povestea lui Patrick și a părinților lui AICI și AICI.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4147
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Predator
Acum 9 ore
Mihai Muntean
Acum 9 ore
@john
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Kukuruku