Nimeni din cadrul Filarmonicii de Stat din Sibiu nu răspunde, nici pecuniar, pentru faptul că numărul de spectatori a scăzut cu aproape 4.000 anul trecut, echivalentul a 17% din publicul plătitor de bilete în 2023. Managerul Cristian Lupeș arată că toți angajații și-au primit integral salariile și laudă instituția pentru veniturile proprii, „cât cele obținute de toate celelalte filarmonici din țară la un loc”. Sindicaliștii au fost dați în judecată pentru pierderile generate de o grevă de avertisment.
„Faptul că a scăzut numărul de spectatori nu ni se datorează. Ar trebui întrebați colegii noștri din sindicat de ce vor să demonstreze că o instituție de mare succes nu are deloc succes. Noi, care lucrăm pentru acest succes, suferim zilnic, enorm, pentru că în loc să se vadă comoara, se văd conflicte pe care nu noi le generăm. Nu pot să semnez un contract colectiv de muncă care încalcă legislația. Când vor ieși aceste articole (neconforme legii – n.r.) din contractul colectiv de muncă, probabil, teoretic, ar trebui să se suspende conflictul”, a răspuns managerul Cristian Lupeș (foto principală), întrebat cum are în vedere rezolvarea conflictului care durează de doi ani în instituția pe care o conduce.
Referirea la contractul colectiv de muncă e făcută în contextul în care lipsa acestuia este invocată acum drept principală sursă a neînțelegerilor din instituția de cultură. În ultimul an, însă, sindicaliștii din instituție au arătat că dorința lor este demisia managerului.
Salariile au fost încasate integral. Pentru că „grevă de avertisment”
Din 54 de concerte programate anul trecut, patru au fost anulate, iar pentru restul au fost mutate orele de desfășurare, ca urmare a celor 17 greve de avertisment pe care Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat (SAIFS) le-a organizat în 2024.
Între 6.430 și 16.082 de lei se încadrează salariile brute ale artiștilor, instrumentiștilor, dirijorului și concert-maeștrilor care urcă pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, conform datelor făcute publice de către instituție. În salariile brute sunt incluse și sporurile pentru condiții grele, cuprinse între 418 și 1.913 lei.
Cristian Lupeș spune că salariile au fost încasate integral anul trecut, de către toți angajații. „Toate grevele sunt de avertisment, în timpul cărora, potrivit legislației, nu se suspendă raporturile de serviciu. Dacă ar fi fost grevă generală, atunci s-ar fi suspendat contractele de muncă”, a mai arătat managerul în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri dimineața.
Salariile brute în plată și sporurile aferente. Sursa: Filarmonica de Stat Sibiu
„Trebuie să gândim – această scădere a indicatorilor este una relativă, Indicatorii noștri sunt ai unei instituții extrem de performante, comparați cu toate celelalte instituții similare din țară. Deci scăderea indicatorilor s-a datorat exclusiv acestor probleme mediatice, care au amplificat conflictul colectiv de muncă și au dus la anulări de deplasări, de concerte în deplasare. În același timp, legislația muncii este foarte clară și salariile nu se încasează în funcție de calitatea muncii. La Filarmonica de Stat din Sibiu nu se acordă prime”, a mai spus Cristian Lupeș. Potrivit lui, veniturile proprii ale instituției, de 2,3 milioane de lei anul trecut, reprezintă o sumă care o depășește pe a tuturor celorlalte instituții similare din țară. „Fondurile atrase de către Filarmonica Sibiu depășesc suma tututor celorlalte 16 filarmonici din România, deci din punct de vedere al eficienței stăm foarte bine. Se întâmplă exploatând activitatea noastră de bază, spectacolul, muzica, scenotehnica, tot ceea ce avem ca profil de activitate, sunt exploatate cât mai mult”.
„Orchestra este cel mai frumos simbol al Europei Unite – într-un fel cântă instrumentistul la vioară, la violoncel, la oboi, altfel cântă un percuționist sau un pianist, dar toate acestea se adună sub un singur concept, al compozitorului «regizat» de către dirijor. Deci butada «Unitate în diversitate» o puteți vedea la noi, în fiecare joi”, manager Cristian Lupeș
Un proces pentru recuperarea prejudiciilor
Unul dintre evenimentele anulate în cursul anului trecut din cauza grevelor sindicaliștilor a fost Gala Sibiu Opera Festival, programată la începutul lunii octombrie. Pentru prejudiciile generate de anularea acestuia, Cristian Lupeș a arătat că instituția pe care o conduce a dat în judecată SAIFS. „Acel concert trebuia înregistrat de TVR, pentru care a trebuit asigurată cazare, care au venit car de transmisie, scenotehnică, elemente de scenografie. Au mai fost onorariile invitațiilor, masterclass-ul care a pregătit acest concert și toate acestea au adus la facturi de aproximativ 30 – 35.000 de euro. Noi nu ne băgăm în viața sindicală, e dreptul să aibă greve de avertisment, în vederea unei greve generale care se tot amână, dar considerăm că modalitatea de organizare a acestor greve, modul repetat de a le organiza, încalcă anumite norme. Filarmonica a înaintat o acțiune pentru a recupera acest prejudiciu de la sindicat”, a declarat Lupeș.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: sindicatul artistilor instrume , greva legala , procese filarmonica , greva avertisment , proteste filarmonica , Filarmonica de Stat Sibiu , Filarmonica Sibiu
Vizualizari: 5412
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
D
Acum 3 ore
Ivan
Acum 4 ore
Oligofrenii
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!