Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

În anul cu 17 greve și 17% mai puțini spectatori, toți și-au luat integral salariile și sporurile. Filarmonica Sibiu cere peste 30.000 de euro de la sindicaliști

În anul cu 17 greve și 17% mai puțini spectatori, toți și-au luat integral salariile și sporurile. Filarmonica Sibiu cere peste 30.000 de euro de la sindicaliști

Nimeni din cadrul Filarmonicii de Stat din Sibiu nu răspunde, nici pecuniar, pentru faptul că numărul de spectatori a scăzut cu aproape 4.000 anul trecut, echivalentul a 17% din publicul plătitor de bilete în 2023. Managerul Cristian Lupeș arată că toți angajații și-au primit integral salariile și laudă instituția pentru veniturile proprii, „cât cele obținute de toate celelalte filarmonici din țară la un loc”. Sindicaliștii au fost dați în judecată pentru pierderile generate de o grevă de avertisment.

„Faptul că a scăzut numărul de spectatori nu ni se datorează. Ar trebui întrebați colegii noștri din sindicat de ce vor să demonstreze că o instituție de mare succes nu are deloc succes. Noi, care lucrăm pentru acest succes, suferim zilnic, enorm, pentru că în loc să se vadă comoara, se văd conflicte pe care nu noi le generăm. Nu pot să semnez un contract colectiv de muncă care încalcă legislația. Când vor ieși aceste articole (neconforme legii – n.r.) din contractul colectiv de muncă, probabil, teoretic, ar trebui să se suspende conflictul”, a răspuns managerul Cristian Lupeș (foto principală), întrebat cum are în vedere rezolvarea conflictului care durează de doi ani în instituția pe care o conduce.

Referirea la contractul colectiv de muncă e făcută în contextul în care lipsa acestuia este invocată acum drept principală sursă a neînțelegerilor din instituția de cultură. În ultimul an, însă, sindicaliștii din instituție au arătat că dorința lor este demisia managerului.

Salariile au fost încasate integral. Pentru că „grevă de avertisment”

Din 54 de concerte programate anul trecut, patru au fost anulate, iar pentru restul au fost mutate orele de desfășurare, ca urmare a celor 17 greve de avertisment pe care Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat (SAIFS) le-a organizat în 2024.

Între 6.430 și 16.082 de lei se încadrează salariile brute ale artiștilor, instrumentiștilor, dirijorului și concert-maeștrilor care urcă pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu, conform datelor făcute publice de către instituție. În salariile brute sunt incluse și sporurile pentru condiții grele, cuprinse între 418 și 1.913 lei.

Cristian Lupeș spune că salariile au fost încasate integral anul trecut, de către toți angajații. „Toate grevele sunt de avertisment, în timpul cărora, potrivit legislației, nu se suspendă raporturile de serviciu. Dacă ar fi fost grevă generală, atunci s-ar fi suspendat contractele de muncă”, a mai arătat managerul în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri dimineața.

Salariile brute în plată și sporurile aferente. Sursa: Filarmonica de Stat Sibiu

„Trebuie să gândim – această scădere a indicatorilor este una relativă, Indicatorii noștri sunt ai unei instituții extrem de performante, comparați cu toate celelalte instituții similare din țară. Deci scăderea indicatorilor s-a datorat exclusiv acestor probleme mediatice, care au amplificat conflictul colectiv de muncă și au dus la anulări de deplasări, de concerte în deplasare. În același timp, legislația muncii este foarte clară și salariile nu se încasează în funcție de calitatea muncii. La Filarmonica de Stat din Sibiu nu se acordă prime”, a mai spus Cristian Lupeș. Potrivit lui, veniturile proprii ale instituției, de 2,3 milioane de lei anul trecut, reprezintă o sumă care o depășește pe a tuturor celorlalte instituții similare din țară. „Fondurile atrase de către Filarmonica Sibiu depășesc suma tututor celorlalte 16 filarmonici din România, deci din punct de vedere al eficienței stăm foarte bine. Se întâmplă exploatând activitatea noastră de bază, spectacolul, muzica, scenotehnica, tot ceea ce avem ca profil de activitate, sunt exploatate cât mai mult”.

„Orchestra este cel mai frumos simbol al Europei Unite – într-un fel cântă instrumentistul la vioară, la violoncel, la oboi, altfel cântă un percuționist sau un pianist, dar toate acestea se adună sub un singur concept, al compozitorului «regizat» de către dirijor. Deci butada «Unitate în diversitate» o puteți vedea la noi, în fiecare joi”, manager Cristian Lupeș

Un proces pentru recuperarea prejudiciilor

Unul dintre evenimentele anulate în cursul anului trecut din cauza grevelor sindicaliștilor a fost Gala Sibiu Opera Festival, programată la începutul lunii octombrie. Pentru prejudiciile generate de anularea acestuia, Cristian Lupeș a arătat că instituția pe care o conduce a dat în judecată SAIFS. „Acel concert trebuia înregistrat de TVR, pentru care a trebuit asigurată cazare, care au venit car de transmisie, scenotehnică, elemente de scenografie. Au mai fost onorariile invitațiilor, masterclass-ul care a pregătit acest concert și toate acestea au adus la facturi de aproximativ 30 – 35.000 de euro. Noi nu ne băgăm în viața sindicală, e dreptul să aibă greve de avertisment, în vederea unei greve generale care se tot amână, dar considerăm că modalitatea de organizare a acestor greve, modul repetat de a le organiza, încalcă anumite norme. Filarmonica a înaintat o acțiune pentru a recupera acest prejudiciu de la sindicat”, a declarat Lupeș.

Citește și După 17 greve de avertisment, managerul Filarmonicii a primit nota 10 pentru activitate. În 2024, Filarmonica din Sibiu a pierdut 17% din spectatorii plătitori de bilete

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ovidiu dragoman

Acum 3 luni

Aici e vorba de sindicatul samodaiev, condus de nevasta-sa. Ar trebui sa-i publicati lucrarea prin care a candidat el pentru postul de manager. Nu a reusit si acum se ascunde dupa fusta nevesti!!! Mai sunt si alte aspecte aici! samodayev saboteaza concertele scoala pentru tanara noastra generatie!!! De vazut pentru cine lucreaza!!!!!
Raspunde

Palagnicu

Acum 3 luni

Hai cu dezinformarea. Bine ca a reusit Lupes sa ajungă manager dupa ce concursul s-a repetat pana a reușit sa obțină nota 6,66. Si de ce nu face managerul Lupes publica lucrarea sa de doctorat - ii e frica sa se vada calitatea de plagiator sau cea de impostor?
Raspunde

Filar Monica

Acum 3 luni

Vad bine 3 pompieri angajați la filarmonica???
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 luni

Cat de penibil si de iresponsabil a ajuns managerul! Un manager poartă toata responsabilitatea ( vine de la responsabil) pentru tot ce ze intampla în si cu instituția. Acum, sa luam cazul de față. De ce fac angajatii greva - pentru ca managerul nu semneaza cu acestia un Contract Colectiv de Muncă. De cat timp managerul refuza semnarea? De cel putin trei ani. Deci, cauza grevelor este managerul si tot el se plange peste tot ca din cauza lor nu merge bine. Ca-și iau salarii si prime...sa ne uitam că capul la lista e chiar managerul, care daca ar avea cadru legal ar putea sa le diminueze. Dar tot el da cu demagogii - că cultura, că banu punlic, că copiii. Ar fi trebuit sa se faca politician la cate petarde si vrajeli emite!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 luni

Pentru că unele prevederi care le vor sindicacaliștii sunt chiar ilegale. Cei care nu pot lucra fără contract colectiv - afară!
Raspunde

@Aci Putzu

Acum 3 luni

De obicei nu raspund la troli, dar poti sa precizezi care ar fi ilegale din cererile angajatilor? Daca ar fi fost prevederi ilegale si absurde nu ar fi iesit managerul cu declaratii pe temă?! Din cate am aflat singurele ilegale sunt cele consumate de plângăcios.
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Tu de unde stii? Doar daca participi la negocieri. Nu-i asa domnule Lupes, care nici macar nu ai curajul sa-ti spui punctul de vedere direct, sub adevaratul nume, nu sub pseudonime de rahat Dar tot asa procedezi si cand ataci oamenii, doar cand nu sunt martori, atunci ai curaj. Tot spui ca prevederile contractului colectiv de munca sunt nelegale. Care sunt acelea, argumenteaza cu motive legale. In doilea rand, cum adica cine nu vrea sa lucreze fara contract colectiv de munca sa plece. Esti cumva pe mosia mumei tale? In plus acesta este prevazut de Codul Munci, este un drept al tuturor angajatilor. In al treilea rand deturnezi atentia de la esential, aducand in atentia publica salariile care oricum sunt brute, netul este undeva pe la jumatate.Dar nu este vorba despre bani, nu a fost niciodata. In ceea ce priveste munca, tu semnezi condica? Pentru ca astfel se va vedea cat de mult esti prezent la locul de munca unde ssti atat de performant.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 3 luni

Trai la stat neica. Salarii nesimțit de mari. Adică fac greva da banetul se baga în buzunar întreg. Ce ar fi sa isi asigure singuri veniturile ?
Raspunde

Hermannstädter

Acum 3 luni

Dacă te simti frustrat de lipsa salariului de la stat, te poti duce și te angajezi si tu, asta daca nu esti deja in "board-ul" de la etajul filarmonicii. Apoi, grevele sunt generate de refuzul managerului de semna CCM cu angajatii. Managerul care castiga 15690 lei lunar, asta ce e in tabel. Or mai fi si alte castiguri cu siguranță. Si nici macar nu e permanent la serviciu, ca e foarte mult in turneu - avand o cariera de dirijor impresionanta. Nu mai au tinerii dirijori loc de el nicaieri. Saptamana trecuta a dirijat la Buhuși.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 3 luni

Asta-i "management" de top ! Nu lucrezi , dar ești plătit! Minunat ! Când se incep concertele pentru elevi ? Nicio inițiativă de genul asta ? Jeg!!
Raspunde

Palagnicu

Acum 3 luni

Concertele pentru elevi in mod traditional erau organizate cam o data la trimestru. De cand i-au plecat spectatorii, dezgustati de aronganta managerului, se organizeaza de doua ori în fiecare vineri. Nu e asta un mod artificial de creste numarul de spectatori- aduc copii cu arcanul. Si apoi baga povestea cu "pentru binele copiilor ". Totul este facut pentru imagine si bani, o forma fara fond.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 luni

Totuși, de ce nu-i dă afară pe cei care nu lucrează? Aici e vina managerului
Raspunde

Genaro

Acum 3 luni

Trăim evenimente istorice După descălecatul lui Negru Vodă în Țara Făgărașului, trăim efectele "descălecatului" lui Lupeș. Asemănările dintre Negru Vodă și Lupes sunt fantastice. Asa cum Negru Vodă n-a existat, tot așa nici Lupes nu există nici ca dirijor, nici ca manager. Dacă despre Negru Vodă se zice ca a descălecat. Despre Lupes știm că a căzut de la București. Deci efectiv istoria se repetă si se scrie sub ochii noștri. De ăștia care nu își au un loc și un scop se pornesc de-aiurea și vai de locul în care nimeresc. Dacă Lupes a fost zvârlit de la bucuresti în 2019 iată că nici în 2025 nu își are locul acolo . Și ca un neadaptat ce este din articol observăm ca îl deranjează oamenii, îl deranjează muzicienii. El e în filmul lui, un film prost, un film de groază.
Raspunde

Vasi

Acum 3 luni

Nicaieri nu se mentioneaza de ce managerul performant profita din plin de lipsa contractului de munca si nici nu vrea sa semneze altul nou! Dirijor pe nicaieri, lui "Cristian Lupes-nota 10" ii plac mult banii nemunciti! Pt fiecare concert derulat prin Filarmonica Sibiu organizat de manager, extra de stagiunea oficiala de concerte (unde isi obliga prin constrangeri si amenintari instrumentistii sa presteze in afara normei de munca), el incaseaza prin contract "zeciuiala", adica 10% din valoarea intregului buget al concertului. Ganditi-va ca sunt proiecte si de 250.000 lei !!! Asadar este de inteles polifagia, apetitul incomensurabil, nestapanit, de a "dezvolta" activitatea Filarmonicii, exploatand orchestra simfonica dupa bunul plac! Este vorba doar despre portofelul d-nului manager ahtiat dupa bani si faima! Nu este vorba despre concerte lectie pt copii, pt promovarea culturii in zone rurale, concerte umanitare etc It s all about the money si de cultul personalitatii! Lupes, dirijor pe nicaieri, managerul zeciuielii!
Raspunde

Marian Budrala

Acum 3 luni

Sa le ia banii la sindicalisti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus