Joi,
24.04.2025
Cer Senin
Acum
10°C

După 17 greve de avertisment, managerul Filarmonicii a primit nota 10 pentru activitate. În 2024, Filarmonica din Sibiu a pierdut 17% din spectatorii plătitori de bilete

După 17 greve de avertisment, managerul Filarmonicii a primit nota 10 pentru activitate. În 2024, Filarmonica din Sibiu a pierdut 17% din spectatorii plătitori de bilete

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, a primit nota 10 în urma evaluării realizată de Consiliul Județean pentru activitatea desfășurată anul trecut. An în care, în urma conflictului prelungit cu sindicaliștii, au avut loc 17 greve de avertisment, care au dus la anularea a patru concerte și la modificarea programului altor evenimente. Față de 2023, Filarmonica a pierdut 3.942 de spectatori plătitori de bilete. Echivalentul a 17%.

Comisia de evaluare a managementului la Filarmonica de Stat Sibiu, constituită printr-o dispoziție a președintei Consiliu Județean, a stabilit că atât pentru raportul de activitate, cât și pentru prestația la interviu, managerul Cristian Lupeș să primească nota 10, după cum se arată în raportul dat publicității în cursul zilei de vineri. Raportul nu poartă numele celor care au făcut parte din comisie.

Notele au fost acordate în contextul în care, după cum arată și Lupeș în raportul său, „din punct de vedere juridic, anul 2024 a fost marcat de conflictul colectiv de muncă, deschis de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat (SAIFS) Sibiu și, mai ales, modul în care acesta a ales să îl desfășoare”. Conflictul este considerat un punct slab în analiza SWOT a instituției: „raportat la probleme juridice puse de către SAIFS, compartimentul juridic este prea redus”. 

De altfel, aceeași analiză SWOT care face parte din raportul de activitate al managerului, enumeră în rubrica aferentă „amenințărilor” exclusiv situațiile generate de conflictul cu sindicaliștii. De la „viziunea conducerii sindicatului asupra relațiilor de muncă”, la pichetările sindicaliștilor și până la „numărul mare de comunicate de presă emise de conducerea SAIFS și publicate în presă și în anul 2024, care denigrează instituția și managerul acesteia”, toate amenințările care planează asupra Filarmonicii de Stat Sibiu sunt generate exclusiv de sindicaliști, potrivit analizei respective.

„Multitudinea de greve de avertisment, precum și presiunea exercitată prin modalitatea de organizare a acestora au făcut ca instituția să nu-și mai asume vânzarea de pachete de abonamente în primul trimestru al stagiunii 2024 / 2025, lucru fără precedent”, raportul semnat de Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu

Mai puțini spectatori

Raportul de activitate notat cu 10 de către reprezentanții Consiliului Județean Sibiu arată că instituția a fost intens promovată astfel încât a „rezultat o creștere netă a notorietății și prestigiului instituției în anul 2024. An în care, potrivit raportului, Filarmonica a organizat 213 evenimente, la care au asistat 19.398 de spectatori plătitori de bilete (față de 23.340 în 2023) și 10.829 de invitați (față de 10.258 în 2023). Acestora li se alătură spectatorii la evenimentele în aer liber, la care conducerea Filarmonicii estimează că au participat 130.000 de persoane (față de 152.900, în 2023).

„Față de anul 2023, au crescut cheltuielile pe spectator și a scăzut gradul de acoperire a acestora din venituri proprii. Gradul de acoperire din venituri proprii a cheltuielilor instituției a scăzut și el, de la 11,68% în 2023, la 10,12%, în 2024. De remarcat rămâne însă faptul că, în ciuda contextului dat de cele 21 de greve (din perioada 2023 – 2024 – n.r.), acest procent este dublu față de anul 2018. Numărul beneficiarilor a scăzut pe fondul celor 21 de greve și a evenimentelor anulate ori reprogramate din această cauză, ajungând de la 186.498 la 160.227, o diferență de 26.271. Chiar și așa, această cifră este dublă față de anul 2019, demonstrându-se parcursul ascendent al filarmonicii, urmare a viziunii, proiectelor și programelor implementate din august 2019”, semnează Lupeș în raportul notat cu 10.

Consultă aici, în format integral, raportul semnat de managerul Cristian Lupeș

În 2024, Filarmonica de Stat Sibiu a avut venituri totale de aproape 23 de milioane de lei, din care mai bine de 20,6 milioane de lei reprezintă subvențiile primite din bugetul județului. Cheltuielile de personal au reprezentat mai bine de 62% din total, adică peste 14 milioane de lei.

Citește și Noua grevă de la Filarmonică a fost declarată legală de instanță. Decizia nu este definitivă

Sursa foto principală: Filarmonica de Stat Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Zici ca suntem intr-o tara de nebuni. Cel mai slab manager, care mai are un pic si desfiinteaza o institutie de cultura etalon pentru Sibiu, primeste nota maxima, pentru ce? Incredibil!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 lună

Sigur a fost evaluat si dupa alte criterii - nescrise si nepublicate. Gen, "prietenii" danelei si "fratii" lu' vladut au primit si ei o bucata din cozonacul de la filarmonica? Bugetul filarmonicii a fost "administrat " cum trebuie, sa se cheltuie banul unde trebuie - asta e criteriul important. Spectatorii, angajatii și cultura, asta sunt pentru declaratii de presa.
Raspunde

Vioara

Acum 1 lună

Bani multi cheltuiți fara rost și managee politic legănat de Daniela Cimpean și compania. Filarmonica de Stat Sibiu e in momentul de fata o rușine a Sibiului iar Cristian Lupes nu vrea sa piarda un loc cald. Cat deapre evaluare era nornal ca doamna Daniela Cimpean sa ceara 10 de la început. Ar fi bine sa faceti componenta comisiei publica!
Raspunde

X

Acum 1 lună

Bravooooooo! Tot înainte! După ce nu mai vine nimeni, puteți închide filarmonica și sa faceți din ea o cămară pentru vin și brânză! Faceți din Sala Thalia Turnul ( bastionul) câmpenei....
Raspunde

Palagnicu

Acum 1 lună

Bugetul si cheltuirea lui, pentru manager si CJ e mai important decat numarul de spectatori. Pentru manager ideal ar fi sa nu mai fie spectatori - nu mai cheltuie bani cu incalzirea si lumina. Ii raman mai multi bani de dat la fratiii lui cu sortulet. La un buget de aproape 5 milioane de euro din care contributia CJ e 4 milioane de euro. Aici e mai simplu de acoperit sifonarea, "actul cultural" e mai greu de cuantificat si evaluat. Pentru banii risipiti nu trebuie sa ramana nimic în urma - cultura se consuma in momentul producerii ei. Adica nu se măsoară ca asfaltul in metri cubi. Adica managerul face treba buna, dar nu pentru cultura si public.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

O fi din clubul mormonilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

Ce-i aia mormon, ca nu stiu, nu-s legebeteaua? Ai mormon in celula?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Conductele cu penibilitățile și penibilii de la filarmonică s-au spart și-au inundat parcul Cetății, demult. Altceva mai nou nu există în meniu?
Raspunde

Virginia

Acum 1 lună

Da, asa e! Penibilul de manager are echipă. Are un director administrativ Remus Rus - specializat in excursii prin state pe banii fratilor din Sibiu si expert in tacere. Are un PR/marketing manager - Mihai Colibaba responsabil cu spalarea imaginii managerului, pe Facebook si prin presa locală. Dupa cum performatele culturale nu se mai măsoară decat prin numarul de urmaritori pe FB și like- acesta face treaba bună. Iar in presa, cu excepția Turnulsfatului.ro, imaginea managerului e impecabila - datorita banilor pompati catre presa locală. Aici, nu poate decat sa scrie comentarii jignitoare catre artisti si ode managerului. Mai are jurist- care pana nu demult era fiica pietarului sef Birț. Si mai sunt cativa ghiocei ce sunt manjiti si obedienti la poruncile managerului penelist.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alexa

Acum 1 lună

Oare ați fi mai puțin agresivi dacă ati vedea știrea "managerul a făcut blat cu clanul Florescu din sindicat și a dat prime multe și zile libere cam 5 pe săptămână".? Întreb.
Raspunde

Palagnicu

Acum 1 lună

La articolul precedent comentai "Managerul asta e primul care a vrut sa ducă Filarmonica undeva mai sus. Dar cu cine? Cu nemernici,..." Acum ai schimbat sosetele minciunii? Cum sa faca blat daca a initiat o noua cercetare disciplinara ca sa demita liderul de sindicat!
Raspunde

Lomnasan

Acum 1 lună

De ce nu ne zici si de stirea " dirijorul Lupes are o noua pasiune- brutaria. Doar asa mai poate tine o baghetă in mâna", sau de stirea "dirijorul Lupes si orchestra BFO in concert extraordinar in datele de 30.02 si 31.04 la Viena si Berlin." Sau de stirea "bugetul filarmonicii a fost suplimentat pentru a acoperi si tratamentul managerului". Sau de stirea "o pianista fara studii juridice câștigă toate procesele in fata unui manager cu trei echipe de avocati in spate".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alexa

Acum 1 lună

Conflictul , asa cum spune și articolul este și a fost declansat de Sindicat nu de manager. Pai dacă ar fi sa pleci urechea la toate aberațiile sindicaliștilor , în orice instituție ar fi doua variante: nici un manager care nu face blat cu ei nu e bun și pleacă SAU face blat cu ei și căptușeaza instituția
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Era de 10 daca dadea *** afara Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor

Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Scăpați ca prin urechile acului de pericolul treimii de zevzeci , liderii locali fac tot posibilul cu acest 10 pentru a le mări șansele în viitorul apropiat ; ce s-a întâmplat cu fosta conducere managerială a spit CFR și Județean nu a a fost o lecție suficientă .
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

Alegerile pentru CJ au trecut, acum Danela poate face ce vrea- inclusiv sa vina cu nota 10 in disprețul bunului-simț, a evidentei si chiar a statisticii. La fel cum primaria creste taxele dupa ce au câștigat alegerile, asa si Daniela "sfideaza" cu boltă, de la etaj peste spectactatori, peste angajatii filarmonicii si peste sibieni.
Raspunde

Uncas

Acum 1 lună

Ce evaluare pot face sinecuriștii din CJ conduși de Daniela, a mai jalnică bugetară din județ?? Și-au dat note maxime să dea impresia că e totul roz
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae Săliștean

Acum 1 lună

Vă rog să vă abțineți de la răutăți, domnul Lupeș este un dirijor bun! El este un tip profund!
Raspunde

Marcel

Acum 1 lună

:))))))))) :))))))))) Dirice?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Profund e aluziv? Sau pro kur suna prea agresiv?
Raspunde

Veronica

Acum 1 lună

Publicați componența comisiei de evaluare. Așa ar fi normal. 10 pentru ce??? 1.Cât a crescut (real) profitul Filarmonicii fără ajutorul sponsorului oficial CJ SB? 2. Numirile politice în actul de cultură din județul Sibiu ocupă 99%. Ce au realizat toți acești manageri dpv cultural pentru promovarea Sibiului? Fără ajutor politic însă,dacă se poate. 3. De trei ani vezi că nu poți armoniza o comunitate artistică (până la venirea ta fiind una dintre cele apreciate din oraș și nu numai. Sigur în arhivă găsiți toate programele de concert ) cu viziunea ta despre actul de cultură, nu ar fi mai bine să te reorientezi? Tu și nu ei?
Raspunde

Palagnicu

Acum 1 lună

Daca-mi permiteți cateva observații- componența comisiei nu e relevanta atât timp cat nota e hatarata de sefa CJ. Apoi, cultura, sanatatea, invatamantul, politia, s.a. nu se manageriaza cu profitul ca scop, in general sunt subvenționate se stat. Problema e cand sunt mulse de politruci. Iar cu privire la "armonizarea comunității artistice", managerul merge pe principiul "divide et impera", el provoacă dezbinare, haos tocmai pentru ca asa stie sa conducă si sa-si atinga scopul. Dorește sa elimine toti contestarii si toti ce-i care atrag atentia asupra risipirii bugetului si abuzurilor asupra angajatilor. Iar cu privire la reorientare - individul ce e manager a facut-o deja, a avut o orchestra privata BFO cu care n-a facut maree brânză (greu fara banu de la stat). Din cauza lipsei de competenta, ce s-a vazut si la examenul pentru post (nota 6,66) nu a putut performa ca manager in mediul privat. A, si nota 6,66 a luat-o dupa ce a participat a doua oara la concurs. Iar ca dirijor e mai bun, e invitat permanent la Filarmonica de Stat din Adjud.
Raspunde

Doina

Acum 1 lună

Chiar așa 10 pentru ce? Când afirmi în mai multe rânduri că nu te interesează spectatorii în vârstă, să plece, nu pe ei vrei să îi păstrezi, iar rezultatul fiind 17% mai putini spectatori ( la cât de goală e mai mereu sala la concerte consider că procentul e mai mare) la ce te aștepți? Dezbini comunitatea artistică din Filarmonica de când ai venit numit politic fiind la conducere, la ce te aștepți? Și pe acești spectatori pe care tu azi îi ignori, îi ridiculizezi s-a ridicat, a crescut acestă orchestră. Iar predecesorii tăi au dus faima acestora în țară și peste hotare, prin felul în care au condus instituția Filarmonicii, înseamnă ceva pentru tine și cei care te susțin necondiționat? Amprenta ta este peste tot acolo , nu înseamnă insa ai fost bine consiliat și ai continuat ceea ce era deja construit. Dimpotrivă. Fără proptele ce rămâne? Ce câștig are Sibiul din toate aceste așa zis acte de cultură pe care vrei să le impui cu orice preț? Dacă ai fi făcut un minim efort de a înțelege ce înseamnă pentru acest oraș Filarmonica nu ai fost atât de arogant și lipsit de argumente culturale în toate acțiunile de până acum. Și da, încă poți pleca onorabil până nu te umpli de dispreț și mai mult.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus