Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Fodor și Chiriac au mers la Budapesta în căutarea inspirației pentru viitorul Fabricii de cultură. I-a însoțit arhitectul care a reproiectat pasajul pietonal de sub Andrei Șaguna

Fodor și Chiriac au mers la Budapesta în căutarea inspirației pentru viitorul Fabricii de cultură. I-a însoțit arhitectul care a reproiectat pasajul pietonal de sub Andrei Șaguna

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” au mers împreună la Budapesta, pentru a vedea reconversia unei zone industriale în spații culturale. Adică ce intenționează să facă administrația Sibiului cu Fabrica de cultură, spațiu cumpărat în 2023 cu 6,3 milioane de euro.

Halele Fabricii de cultură din Sibiu măsoară 6.776 de mp și sunt amplasate pe un teren cu o suprafață totală de 34.000 de mp. La această adresă – str. Triajului, nr. 1 – Primăria Sibiu a anunțat că intenționează să amenajeze un „hub cultural”, cu spații destinate tuturor celor trei teatre ale orașului: „Radu Stanca”, „Gong” și cel de balet.

„În contextul în care, în prezent, este în curs de elaborare studiul de fezabilitate, pentru a decide direcția conceptului de reamenajare a Fabricii, primarul Astrid Fodor și managerul general al Teatrului Național Radu Stanca, domnul Constantin Chiriac, au făcut o vizită de studiu în Budapesta. La aceasta au participat și reputații oameni de cultură Vasile Șirli (compozitor și producător muzical, specialist în acustică) și Dragoș Buhagiar (scenarist de teatru și film)”, transmit reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

În Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu

Sursa citată mai arată că din delegația plecată în capitalei Ungariei a făcut parte și arhitectul Ștefan Adam, din partea firmei Mâna de Lucru SLR, firmă angajată să elaboreze studiul de fezabilitate al viitorului hub cultural. Firma de arhitectură a lui Adam a mai lucrat cu administrația Sibiului, fiind cea care a proiectat noul mobilier urban din Piața Huet, dar și extrem de discutata soluție de reamenajare a pasajului pietonal de sub Andrei Șaguna.

De la stânga la dreapta: Ștefan Adam, arhitect - Mâna de Lucru SRL, Ioana Anghel, directoarea ICR Budapesta, Astrid Fodor, primarul Sibiului, Constantin Chiriac, directorul TNRS

Punctat: „cu sprijinul statului”

Delegația sibiană a vizitat Teatrul Național din Budapesta, Opera de stat, dar și Casa Muzicii, „un proiect realizat de un reputat arhitect japonez, creată într-un parc al Budapestei ca centru cultural și comunitar, aceasta fiind integrată practic în natura din jur”, după cum transmit reprezentanții Primăriei.

Casa Muzicii din Budapesta. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu

Punctul principal de interes a fost reprezentat, însă, de Eiffel Art Studios Opera, „un hub cultural și logistic pentru Opera de Stat din Budapesta”. Atât referitor la această investiție, cât și la alte obiective vizitate, primarul Sibiului a punctat că toate au fost construite ori reabilitate cu bani de la autoritățile centrale.

În Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu

„Principalul focus a fost vizita la Eiffel Art Studios Opera, construit cu finanțare din partea Guvernului ungar. Ca și Fabrica de Cultură din Sibiu, obiectivul a rezultat prin reconversia unei foste zone industriale. Pe lângă faptul că au săli de spectacole și de repetiții, cabine pentru artiști și alte spații conexe pentru spectacole care sunt foarte bine gândite ca funcționare și utilitate, centrul include și ateliere pentru crearea decorurilor, costumelor și a recuzitei, precum și depozite pentru stocare. Managerul acestuia ne-a oferit informații valoroase privind lucrările realizate, mai ales în ceea ce privește acustica, multifuncționalitatea și flexibilitatea spațiilor, date utile în proiectarea viitorului hub al Sibiului. Amenajarea spațiului Centrului Eiffel pune accent și pe confortul și atmosfera pe care o oferă spectatorilor, fiind astfel un spațiu atractiv, ceea ce ne dorim și noi, pentru Fabrica noastră de cultură”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, conform comunicatului de presă amintit.

În fața Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu

Cultură și arhive

Foste hale ale Construcții SA, spațiile reunite sub denumirea de Fabrica de cultură au început a fi folosite din 2007 de către Teatrul Național „Radu Stanca”, în primă fază pentru a pune în scenă mult-premiatul spectacol Faust, semnat de Silviu Purcărete.

Fabrica de cultură ar urma să fie complementară unui viitor, dar în continuare extrem de incert, Centru de spectacole și eveniment, care ar urma să ia locul actualului sediu al TNRS și pentru care a fost și elaborat un studiu de prefezabilitate.

Fabrica de cultură din Sibiu. Sursa foto: Turnul Sfatului

La momentul în care consilierii locali au aprobat alocarea celor 6,3 milioane de euro pentru achiziția Fabricii de cultură, primarul Astrid Fodor a arătat că aici ar urma amenajate și spații administrative. „Acolo nu va fi doar Fabrica de cultură, este o suprafață mult mai mare de teren care poate fi valorificată în diferite direcții, inclusiv drept spații pentru depozite și arhive. Spațiile de arhivare sunt o mare problemă pentru instituțiile publice”, a declarat Astrid Fodor, în toamna lui 2023.

Citește și Sibiul a cumpărat Fabrica de cultură cu 6,3 milioane de euro. „Încheiem cu succes un proiect de salvare a unui spațiu cu puternice influențe în peisajul cultural”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Ela

Acum 1 săptămână

Pe asa-zisul arhitect trebuia sa il lase acolo sa mai invete cate ceva. La cum arata "noul" pasaj de sub Str. A. Saguna si mai ales urateniile din tabla indoita din Piata Huet, care nu au nicio legatura cu arhitectura sau designul urban, darmite cu vreo integrare in peisaj, ne putem lipsi. Va rugam, puneti mizeriile alea la fier vechi si angajati un designer adevarat. Piata Huet a devenit un loc de joaca plin de copii care topaie pe asa-zisele banci, atat de urate si monstruoase de nu iti vine sa te asezi. Iar pasajul... no comment. Bani aruncati pe fereastra cu asa zisa renovare.
Raspunde

Newman

Acum 1 săptămână

Am aflat cu ocazia acestui articol carui destept datorez placerea de a sta pe banci din tabla in piata Huet.Sa stea el si cu primarita expirata pana le ingheta organele.
Raspunde

@Newman

Acum 1 săptămână

Si oasele...
Raspunde

Matache Macelarul

Acum 1 săptămână

Era mai frumos la Praga . Au ce invata de acolo . Inca nu au rezolvat cu centura , in rest oras de nota 10.
Raspunde

Îți dai seama

Acum 1 săptămână

***

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Va fi si o superba fabrica de coproculturi.
Raspunde

Muresan

Acum 1 săptămână

Avand in veder pasajul de la Bulevard, pot spune ca dl. arhitect n-a fost prea inspirat in acel moment.... Sau poate ii place Bacovia cu tonurile lui de gri.... In ceea ce priveste bancile din Piata Huet... Hmm... As fi preferat lemnul...
Raspunde

Poarta deschisă la No3

Acum 1 săptămână

Porcăriile alungite din Piața Huet practic separă spațiul, nu îl unesc, cele ce imita piatra în formă de taburet din fața Catedralei Luterane merg... La Fabrica de Cultură trebuie cât mai mult spatiu verde și ce nu merge integrat dat jos! De conexiune pietonală cu zonele centrale nu poate fi vorba, excepție realizarea unui culoar pietonal dinspre Vasile Aaron (scările spre haltă), posibil pasarelă pietonală peste căile ferate. Să fi fost Primăria, cumpărăm tot spațiul Independența din Orașul de Jos și făceam acolo un centru cultural cu integrarea halelor istorice și restul parc.
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

Asa se numeste mai nou epava aia esuata a lui Tusineanu "Fabrica de Cultura" mai bine o numeau Fabrica de irosit banii sibienilor pentru mofturile primariei.
Raspunde

Mirela

Acum 1 săptămână

Cum e posibil ca in 2025 sa mai plimbam o echipa din primarie ca sa"invete" de la altii? De ce nu angajează primăria o firma gata 'invatata'? De ce nu sunt invitate Agentii de Advertising sa vina cu idei? De ce nu organizeaza primaria un concurs de proiecte? De ce nu are Sibiul inca un Manual de identitate? De ce este nevoie de "parerologi" plimbati la Budapesta, cand orasul asta ar putea străluci daca de el s-ar ocupa profesionisti. Asta ar fi treaba administratie, sa atraga profesionisti cu viziune. Ce vise de popa beat am si eu, orașul asta are doar trotuare crapate, murdare, borduri in mare parte dezolante, curatenia e gen 'las' ca merge si asa'! Sibiu drag, ma doare cum arati si ma enerveaza cum iti cheltuie astia banii! Hai ca poti mai mult!
Raspunde

Un cititor

Acum 1 săptămână

Chiriac, acest titan al culturii universale, acest Atlas care duce pe umerii săi întreaga povară a durerii neamului românesc, merită nu o fabrică de cultură, ci una de diplome! Sub parafa lui mii de tineri să străbată spațiul cultural al universului purtând stindardul artei! Amin!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Curcean Radu

Acum 1 săptămână

Măi oameni buni da eu chiar m-am săturat de negativismul ăsta bolnav! Ajunge ! Dați sugestii pozitive! BUCURAȚI-VĀ! Eterni nemulțumiți ! Chițibușari fără putintā! Faceți voi ceva împreună cu prietenii voștri ! Ca de critici seci sunt sătul!

Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

Să dăm sugestii? Adică de ce ? Noi am cheltuit o căruță de bani pe o fabrica dezafectată și pe care nu se înghesuia nimeni sa o cumpere ? Noi am sugerat sa fie cumpărată la prețul de strigare înainte de a avea un plan clar și o strategie definitivată in legătură cu întreaga poveste ? Banii s-au dat. Hârtiile s-au semnat Și-au început a se preumbla doar-doar se aprinde vreun bec vis-a-vis de care este pasul următor . Cum am putea propune ceva și dacă am vrea câtă vreme păstorul încă nu a dibuit niciavar cărarea pe care se va mișca totul ? Îți amintești cât s-a platit pe fabrica de cultură? Și când s-a întâmplat totul ? Acum madam Fodor îl ia de braț pe Chiriac plus vreo 2 "specialisti" invitați și se duc să de-a cu geana la alții. Bun Uite că nu suntem negativi. Dar parca la care milioane au pus jos ar fi trebuit să fie totul clar înainte de a se arunca in tranzacție. Nu crezi ? Că acum au un elefant in sufragerie și nu prea știu ce să facă nu el Adică, să fiu iertat dar sa plătești atâta bănet doar pentru a rezolva problema arhivelor instituțiilor ți se pare optimism? Pentru că atunci, da, suntem noi ,restul, negativi.
Raspunde

Www

Acum 1 săptămână

interesat.... https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/un-nou-scandal-de-hartuire-sexuala-un-profesor-de-la-universitatea-de-arhitectura-ar-fi-trimis-studentelor-poze-cu-el-dezbracat-2879393
Raspunde

D.M.

Acum 1 săptămână

mai stim o duduie care a fost pe banii nostrii (de la CJ Sibiu) in Dubai degeaba. Asa si astia, doar ii stim.
Raspunde

Amadeus

Acum 1 săptămână

Nu a fost degeaba, a fost la shopping, bineinteles pe banii contribuabililor.
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 săptămână

Din poza cu coriferii aliniati se remarca sublimul sincretism dintre mustata pasoptista si "papucii" arhitectului vizionar. In general, analizand pantofii unui om poti deduce destule despre el. In cazul nostru ce sa deducem ? E alergator la maraton, e cocalar, e trendseter, e sau nu e? In general, in arta -muzica, pictura, arhitectura...chiar si moda, ce a fost de creat frumos s-a creat deja, nu poti veni cu aberatii (gen roata patrata) doar din dorinta de a fi original. Si in plus ii privesti arogant pe cei ce-ti contesta opera "avangardista".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus