Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” au mers împreună la Budapesta, pentru a vedea reconversia unei zone industriale în spații culturale. Adică ce intenționează să facă administrația Sibiului cu Fabrica de cultură, spațiu cumpărat în 2023 cu 6,3 milioane de euro.
Halele Fabricii de cultură din Sibiu măsoară 6.776 de mp și sunt amplasate pe un teren cu o suprafață totală de 34.000 de mp. La această adresă – str. Triajului, nr. 1 – Primăria Sibiu a anunțat că intenționează să amenajeze un „hub cultural”, cu spații destinate tuturor celor trei teatre ale orașului: „Radu Stanca”, „Gong” și cel de balet.
„În contextul în care, în prezent, este în curs de elaborare studiul de fezabilitate, pentru a decide direcția conceptului de reamenajare a Fabricii, primarul Astrid Fodor și managerul general al Teatrului Național Radu Stanca, domnul Constantin Chiriac, au făcut o vizită de studiu în Budapesta. La aceasta au participat și reputații oameni de cultură Vasile Șirli (compozitor și producător muzical, specialist în acustică) și Dragoș Buhagiar (scenarist de teatru și film)”, transmit reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
În Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu
Sursa citată mai arată că din delegația plecată în capitalei Ungariei a făcut parte și arhitectul Ștefan Adam, din partea firmei Mâna de Lucru SLR, firmă angajată să elaboreze studiul de fezabilitate al viitorului hub cultural. Firma de arhitectură a lui Adam a mai lucrat cu administrația Sibiului, fiind cea care a proiectat noul mobilier urban din Piața Huet, dar și extrem de discutata soluție de reamenajare a pasajului pietonal de sub Andrei Șaguna.
De la stânga la dreapta: Ștefan Adam, arhitect - Mâna de Lucru SRL, Ioana Anghel, directoarea ICR Budapesta, Astrid Fodor, primarul Sibiului, Constantin Chiriac, directorul TNRS
Punctat: „cu sprijinul statului”
Delegația sibiană a vizitat Teatrul Național din Budapesta, Opera de stat, dar și Casa Muzicii, „un proiect realizat de un reputat arhitect japonez, creată într-un parc al Budapestei ca centru cultural și comunitar, aceasta fiind integrată practic în natura din jur”, după cum transmit reprezentanții Primăriei.
Casa Muzicii din Budapesta. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu
Punctul principal de interes a fost reprezentat, însă, de Eiffel Art Studios Opera, „un hub cultural și logistic pentru Opera de Stat din Budapesta”. Atât referitor la această investiție, cât și la alte obiective vizitate, primarul Sibiului a punctat că toate au fost construite ori reabilitate cu bani de la autoritățile centrale.
În Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu
„Principalul focus a fost vizita la Eiffel Art Studios Opera, construit cu finanțare din partea Guvernului ungar. Ca și Fabrica de Cultură din Sibiu, obiectivul a rezultat prin reconversia unei foste zone industriale. Pe lângă faptul că au săli de spectacole și de repetiții, cabine pentru artiști și alte spații conexe pentru spectacole care sunt foarte bine gândite ca funcționare și utilitate, centrul include și ateliere pentru crearea decorurilor, costumelor și a recuzitei, precum și depozite pentru stocare. Managerul acestuia ne-a oferit informații valoroase privind lucrările realizate, mai ales în ceea ce privește acustica, multifuncționalitatea și flexibilitatea spațiilor, date utile în proiectarea viitorului hub al Sibiului. Amenajarea spațiului Centrului Eiffel pune accent și pe confortul și atmosfera pe care o oferă spectatorilor, fiind astfel un spațiu atractiv, ceea ce ne dorim și noi, pentru Fabrica noastră de cultură”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, conform comunicatului de presă amintit.
În fața Eiffel Art Studios Opera. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu
Cultură și arhive
Foste hale ale Construcții SA, spațiile reunite sub denumirea de Fabrica de cultură au început a fi folosite din 2007 de către Teatrul Național „Radu Stanca”, în primă fază pentru a pune în scenă mult-premiatul spectacol Faust, semnat de Silviu Purcărete.
Fabrica de cultură ar urma să fie complementară unui viitor, dar în continuare extrem de incert, Centru de spectacole și eveniment, care ar urma să ia locul actualului sediu al TNRS și pentru care a fost și elaborat un studiu de prefezabilitate.
Fabrica de cultură din Sibiu. Sursa foto: Turnul Sfatului
La momentul în care consilierii locali au aprobat alocarea celor 6,3 milioane de euro pentru achiziția Fabricii de cultură, primarul Astrid Fodor a arătat că aici ar urma amenajate și spații administrative. „Acolo nu va fi doar Fabrica de cultură, este o suprafață mult mai mare de teren care poate fi valorificată în diferite direcții, inclusiv drept spații pentru depozite și arhive. Spațiile de arhivare sunt o mare problemă pentru instituțiile publice”, a declarat Astrid Fodor, în toamna lui 2023.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 13897
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Predator
Acum 10 ore
Mihai Muntean
Acum 10 ore
@john
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Kukuruku