Începutul școlii ar trebui să fie un moment în care copiii își întind aripile și sunt gata să pășească cu încredere în ei înșiși, cu ochi curioși și inimi deschise într-o nouă etapă a vieții. O etapă a învățării la un alt nivel, dar și o etapă în care își fac noi prieteni, stabilesc noi relații cu mai mulți adulți de referință, o etapă cu experiențe din ce în ce mai complexe și responsabilități din ce în ce mai mari, pe măsura puterilor lor.
Ne dorim pentru copiii noștri ca această trecere să fie una lină, să îi vedem că înfloresc, că se bucură de toate noile experiențe și prietenii, că învață cu drag, că sunt încrezători în forțele proprii și în viitorul minunat care îi așteaptă. Pe scurt, vrem să le vedem ochii strălucitori.
În același timp, această tranziție aduce cu sine și foarte multe întrebări atât ale copiilor, cât și ale părinților: cum vor fi colegii?, oare îmi voi face prieteni?, își va păstra bucuria de a descoperi și de a învăța?, este pregătit să facă față noilor cerințe?, cum aș putea să îl pregătesc pentru ce urmează?, cum aș putea să mă pregătesc eu ca părinte?, cum îl pot ajuta să integreze cât mai bine această schimbare din viața lui?
”Este important ca atunci când încep școala, copiii să simtă în jurul lor acel cerc al siguranței creat de profesori și de toți părinții. Să simtă că le sunt apreciate eforturile și micile reușite în încercarea lor de a deveni copiii care pot fi: ordonați, autonomi, buni camarazi, menținându-și în același timp curiozitatea și bucuria de a descoperi. Astfel se creează o comunitate în care adulții conștientizează propriile provocări legate de tranziție, se pot privi pe ei înșiși și unii pe alții cu acceptare și, mai apoi, pot privi cu acceptare toți copiii, apreciind dorința lor naturală de a deveni mai buni, de "a crește mari". O astfel de comunitate reușește și să le ofere copiilor modelele de care au atâta nevoie în această etapă în care ei își definesc identitatea, e adevărat, în termeni simpli precum: "când o să fiu mare, vreau să fiu ca..."” – Ruxandra Hanea, fondator Școala Primară Cambridge Anima.
Conferința „Tranziția copilului de la grădiniță la școală” vine ca un răspuns concret la nevoia de sprijin și ghidare în procesul de adaptare a copiilor la mediul școlar, contribuind la:
- O mai bună pregătire a părinților pentru a susține emoțional și practic copilul în această etapă de tranziție de la grădiniță la școală.
- O apropiere între cadrele didactice și familii, promovând colaborarea activă și o înțelegere comună a nevoilor copilului.
- O abordare integrata a dezvoltarii copiilor, prin implicarea specialiștilor în psihologie, pedagogie, sănătate și dezvoltare personală.
Alexandra Frîncu, consilier psihologic:
“Copilăria netrăită la timp devine o povară pe umerii adultului de mâine.
Dar ce înseamnă o copilărie „bună” și, mai ales, ce putem face ca părinți și pedagogi astfel încât aceasta să nu se încheie odată cu intrarea copilului la școală? Sunt Alexandra Frîncu, consilier psihologic & psihopedagogic, și vă invit cu drag să discutăm și împreună să vedem cum putem să-i susținem pe copii să facă trecerea de la grădiniță la școală într-un mod cât mai echilibrat și sănătos pentru dezvoltarea lor emoțională.”
Talida Antonie Lupu, profesor învățământ primar:
“Primii pași spre școală sunt plini de emoție – atât pentru copiii dorinici de nou, cât și pentru părinți. Prin colaborare între familie și școală, sprijin emoțional și continuitate în învățare, putem transforma tranziția la clasa pregătitoare într-o experiență pozitivă. Hai să descoperim împreună strategii simple și eficiente pentru un început de drum reușit!”
Programul conferinței
Data: 18 martie 2025
Locație: Hotel Mercure Arsenal, sala Arini B
Ora: 17:30 – 20:00
- 17:30 – 17:35 | Introducere – Ruxandra Hanea
- 17:35 – 17:45 | Moment de reflecție – Ioana Costin Mohanu
- 17:45 – 18:25 | Rolul părinților în tranziția copilului de la grădiniță la școală – Alexandra Frîncu, psihoterapeut
- 18:25 – 18:45 | Împreună spre școală – familia și profesorii, parteneri în tranziția copilului – Talida Antonie Lupu, profesor învățământ primar
- 18:45 – 19:05 | Secretele unei camere de copil care crește odată cu el – Hermina Goia, designer de interior
- 19:05 – 19:15 | Miopia școlarului – prevenție și soluții – Mădălina Bratosin, inginer optometrist
- 19:15 – 19:25 | Zâmbete sănătoase de la grădiniță la școală: importanța sănătății orale – Georgiana Ciobanu, medic stomatolog
- 19:25 – 19:35 | Cele patru metode eficiente pentru asigurarea studiilor superioare – Andrei Petrov, consultant financiar
- 19:35 – 19:45 | Mersul și postura copiilor – impactul asupra dezvoltării – Ivona Poulis, fizioterapeut
- 19:45 – 20:00 | Întrebări și răspunsuri
Inscrieri: https://forms.gle/uLW5fH78wDZNLBbP8
Organizator: Școala Primară Anima
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1498
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Predator
Acum 8 ore
Mihai Muntean
Acum 9 ore
@john
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Kukuruku