Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-8°C

Peste 1.000 de berze, salvate de Prietenii Berzelor din Cristian, în 18 ani de activitate: Am reușit să-i facem pe oameni să înțeleagă nevoile și problemele berzelor

Peste 1.000 de berze, salvate de Prietenii Berzelor din Cristian, în 18 ani de activitate: Am reușit să-i facem pe oameni să înțeleagă nevoile și problemele berzelor

Peste 1.000 de berze a reușit să salveze Asociația Prietenii Berzelor din Cristian în cei 18 ani de activitate pe care i-a împlinit recent. Voluntarii au salvat animalele sălbatice și le-au eliberat înapoi în natură sau în spații speciale concepute pentru ele. Am vorbit cu Miruna Gritu, președintele asociației, despre provocările pe care le-a întâmpinat în tot acest timp, dar și despre planurile de viitor pe care le are.

Potrivit unei postări publicate pe pagina de facebook, la început, au fost patru prieteni care și-au dorit să facă din societatea actuală un cămin confortabil și sigur pentru berze. Au construit din banii proprii primele suporturi pentru cuiburile de berze, apoi au creat asociația în 2007. Primul proiect s-a axat pe protejarea cuiburilor de berze pentru a preveni incendiile. Cablurile electrice, în combinație cu crenguțele și obiectele adunate de berze de pe câmp, nu sunt combinația optimă pentru un cămin sigur. Soluția a fost crearea de suporturi pentru cuiburile de berze.

„După 18 ani de activitate, pot spune că a fost și este încă provocator. Lumea se uita cumva sceptic la noi, la începuturi. Fiind păsări sălbatice, oamenii nu conștientizau neapărat ce nevoi au berzele.

În timp, însă, am reușit să-i facem să înțeleagă nevoile și problemele cu care se confruntă acestea”, a povestit Miruna pentru Turnul Sfatului.

„Fiecare misiune a fost deosebită”

Cu timpul, asociația a început să primească berze rănite, care au fost îngrijite și tratate cu multă iubire până la momentul eliberării și chiar și după.

„Fiecare misiune a fost deosebită. Îmi amintesc, la prima barză, când a trebuit să-i fac injecție, am stat cu veterinarul la telefon jumătate de oră pentru că nu credeam că o pot face. Am găsit însă curaj și putere”, a mai povestit Miruna.

Planuri de viitor

Anul acesta, Miruna spune că, după ce a obținut toate autorizațiile necesare, asociația va construi și un adăpost pentru animalele din fauna sălbatică. 

„Am salvat până în prezent peste 1.000 de berze. Provocări au fost și o să fie în continuare. Anul acesta construim adăpostul de animale din fauna sălbatică, între Orlat și Poplaca. Este o investiție făcută din banii strânși de la maraton din proiectul de anul trecut, dar și din ce vom reuși să strângem în acest an”, a concluzionat Miruna Gritu.

Foto: Prietenii Berzelor / Friends of Storks - Cristian/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Silviu

Acum 6 zile

Felicitari din suflet, oameni minunati!
Raspunde

Theboss

Acum 10 ore

De problemele oamenilor care trec pe sub cuiburi ati constientizat berzele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus