Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
9°C

Pe urmele lui Anthony Bourdain, La Turn, la kilometrul zero

Pe urmele lui Anthony Bourdain, La Turn, la kilometrul zero

La Turn e unul dintre cele mai vechi restaurante din Sibiu și unul dintre brandurile de succes ale orașului, care au trecut testul timpului. Am trecut în repetate rânduri pe acolo, cu diferite ocazii, fie când s-au schimbat patronii, fie când au adus un nou bucătar, fie când au schimbat complet meniul, cum e cazul și de această dată. E a patra oară când vizităm restaurantul La Turn iar impresiile sunt, de fiecare dată, diferite.

Ce e cert e că La Turn a mai pierdut din „fițele” care îl făceau să pară un restaurant exagerat de lux, cu prețuri mari și o imagine oarecum inaccesibilă pentru toată lumea. Era restaurantul bogaților, ce mai. În ultimii ani, însă, atmosfera s-a mai relaxat. Terasa închisă s-a transformat într-un spațiu foarte fain de socializare, mici concerte se petrec aici regulat, din vechiul restaurant pompos a rămas doar renumele.

Noul meniu, că pentru el am venit, a preluat o idee pe care am mai văzut-o pusă în practică, a luat forma grafică a unui ziar, pe care chiar ești invitat să îl iei cu tine. Recomandarea bucătarului, din pagina 1, e urmată de câteva pagini garnisite cu vinuri și alte licori potrivite unei mese copioase, după care, la mijloc de gazetă găsești și meniul propriu-zis. Faină oferta de la pagina 8, Duminica în familie, unde pentru 160 de lei poți lua un prânz în 4, între orele 12 și 16.

La ora la care am ajuns la masă erau 2-3 mese ocupate, dar până am terminat, cu greu mai găseai loc pe terasă. Am comandat patru preparate, o porție de paste carbonara, escalop de vită cu prosciutto crudo, sos de vin alb cu salvie și piure de cartofi cu pastă de măsline negre și busuioc și un desert. Eu am stat mult în cumpănă înainte să mă decid, muream de curiozitate să încerc parizerul pane cu piure de cartofi și remoulade de țelină dar am cedat și am ales sandwich-ul Anthony Bourdain, una dintre rețetele mele preferate. Sandwich-ul acesta a devenit celebru după ce rețeta a fost publicată de celebrul chef in cartea sa de bucate din anul 2016. Inspirația din spatele sandwich-ului cu cinci ingrediente devenit viral i-a venit bucătarului în Brazilia, adaptând sandwich-ul la ingrediente europene.

N-am avut de așteptat mai mult de 15 minute și masa s-a umplut. Pastele au primit un deget mare ridicat în sus, semn bun când e vorba de copii pretențioși la mâncare. Escalopul de vită a venit însoțit de o exclamație: „trebuie neapărat să guști”. Ceea ce am și făcut, delicios. Vita ți se topea în gură, iar sosul completa foarte bine gustul puternic al combinației dintre felia de carne și bucata de prosciutto. N-am gustat din pireul cu pastă de măsline, inițial am crezut că e o salată cu vinete. De altfel, a fost și singurul preparat de pe masă din care a rămas ceva pe fundul farfuriei.

Și acum să trecem la sandwich-ul Bourdain. Gros, ca în rețeta originală, cu straturi de mortadella și provolone iar muștarul ales a fost delicios. Cu o pâine ceva mai deosebită ar fi fost perfect. L-am devorat cât timp am privit cum chips-urile de cartofi dispar unul câte unul din farfurie.

Ne-am ridicat foarte mulțumiți de la masă, și, cel mai probabil, o să revin pentru parizerul pane, pe motive de PTSD și poftă gigantică. Pentru prânzul luat aproape de ora cinei am plătit aproape 250 de lei, dintre care preparatele au fost 67 de lei escalopul de vită, 52 de lei sandwich-ul Anthony Bourdain, 43 de lei porția de paste carbonara și 23 de lei prăjitura de ciocolată.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

9 comentarii

Nobody

Acum 1 lună

"Pe urmele lui Anthony Bourdain," ati vrea voi. Daca tot te lauzi ca ai cultura gatronomica, ai fii putut spune ca "escalopul de vită" e defapt saltimbocca alla romana, un preparat clasic bucatariei romane, din Roma si nu din Roman!
Raspunde

Marioara

Acum 1 lună

Parizer pane?! Pe vremea lui Ceausescu, parizeruul pane era un surogat pentru sntelul pane (de porc sau vita). Si acum e dellicatesa?! E in meniul de restaurant?!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

In vremurile la care se face referire nu se apropia kilogramul de 10 euro și nici nu se vindeau 10 sandwich -uri cu aproximativ 100 de grame de parizer in fiecare cu aproape 100 de euro
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

@ Claudiu De unde tragem concluzia cā e mult mai bine acum.
Raspunde

@Marioara

Acum 1 lună

Da, pe vremea aceea parizerul costa 28,50 de lei kg. Se cumpara si se manca cu franzela alba- 2,20 lei bucata. Se facea si parizer pane pentru ca oul era 90 de bani. Si era destul de gustos, inlocuia cu succes snitelul de porc, ca vita era scumpa ca si acum. Noa, pofta buna la sandvici cu parizer, parizerul feliat subtire ca sa pui 3-4 felii intre doua felii de paine si la parizer pane cu cartofi prajiti...
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

In euro, da In lei, nu prea
Raspunde

Georgela Caramitru

Acum 1 lună

"Pe urmele lui ..." presupune ca respectivul ar fi mancat acolo, si am tresarit cand am citit titlul, afland ca omul a fost in Sibiu si nu stiam, La Turn mai exact. :)))) Bai dar ce click bait faceti. Sa va fie rusine!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Ostropel de ornitorinc flambé, mousse de rodie rāscoaptā cu boabe de ienupār glasate, filé de melc caucazian in sos de usturoi negru pitic..... Multā pâine, paste, frunze si preturi care sā inducā ideea unor meniuri princiare. Luati d"aci !

Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Atât de neșcolit sunt in cele enumerate de tine că nici n-am habar dacă se mâncă cu pită normală sau e musai să existe și ceva crutoane alaturi? Sau ,poate, ceva , orez expandat frumos feliat ? "Chef-ul" de La Turn precis știe Că altfel Bourdain a fost pomenit degeaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus