Sâmbătă,
19.04.2025
Partial Noros
Acum
15°C

Peste o mie de camere noi amplasate pe drumurile din țară: Poliția cumpără un sistem fix automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare

Peste o mie de camere noi amplasate pe drumurile din țară: Poliția cumpără un sistem fix automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare

Inspectoratul General al Poliției Române a lansat o licitație, în valoare de peste zece milioane de euro, pentru achiziția unul sistem complex de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare format din 1.100 de camere ce urmează a fi amplasate pe drumurile principale din țară.

Licitația a fost lansată luni, 17 martie, și este împărțită în mai multe etape.

”În prezent, la nivelul IGPR a fost implementat un sistem mobil automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, instalat pe autospeciale.

Astfel, se dorește extinderea implementării LPR, în cadrul aceleiaşi platforme software de gestionare, cu un sistem fix de recunoaștere a numerelor de înmatriculare auto, pentru un număr de minim 1100 camere fixe LPR (550 ansambluri fixe LPR), in vederea identificării în timp real a autovehiculelor care prezintă interes operativ.

Acest sistem, va avea acoperire naţională, locațiile în care se vor instala camerele se regăsesc la nivelul întregii ţări, pe consolele metalice existente, aferente drumurilor şi autostrăzilor”, se precizează în caietul de sarcini publicat în Sistemul de Achiziții Publice.

Sistemul fix de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, format din 1.100 de camere, va fi instalat ”pe consolele metalice ale drumurilor și autostrăzilor”. Acestea vor funcționa 24 de ore din 24.

”Acest sistem fix LPR va avea acoperire națională, consolele metalice existente ale drumurilor și autostrăzilor, pe care se vor instala echipamentele, se regăsesc la nivelul întregii țări”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Primele echipamente ar urma să fie amplasate în 90 de zile de la semnarea contractului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 aprilie.

Context

Licitația vine în contextul în care Poliția Sibiu a primit recent și pus în funcțiune 20 de radare pe trepied. Sunt utilizate pentru a supraveghea traficul rutier și pentru a sancționa șoferii care încalcă regulile de circulație. Amenzile sunt trimise direct acasă la șoferul sancționat, iar poziția lor este schimbată în permanență.

„Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate și prelucrate de către polițiști anume desemnați din cadrul Direcției Rutiere. Avantajul major al acestui sistem este că nu necesită oprirea autoturismelor în trafic, procesul-verbal de constatare a contravenției fiind comunicat direct la domiciliul contravenientul. Sistemul e-Sigur reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice din județul Sibiu,” explica la momentul respectiv Elena Welter, purtător de cuvânt al Poliției Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2195

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

2cents

Acum 1 lună

Cata vreme sistemele astea performante vor fi folosite in principal pentru a jumuli soferi care depasesc cu 5-9 km/h limita de viteza, nu sunt convins ca aici e vorba de siguranta in trafic. Chiar ar fi interesant sa se faca statistici inainte si dupa, sa vedem cu cat s-au redus accidentele pe respectivele drumuri si cu cat au crescut sumele incasate din amenzi. Si apropo, daca o sa mergem nejustificat cu 10 km/h sub viteza legala primim amenda acasa?
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 lună

da cum era asta cu austeritatea si exclusivitate a cheltuielilor necesare? jecmanirea soferilor se considera o cheltuiala necesara? ! O sa ajungeti sa va alerge oamenii cu furci si topoare cu radarele voastre si softuri cu tot !!faceti investitii in strazi noi, sau largite, sosele autostrazi, poduri, centuri etc!!!! sta podul peste Olt de la Voila de ani de zile inchis, si noi suntem sufocati de transpoartele agabaritice ale armatei pt diferitele exercitii din poligoanele din judet (asta ca sa dau doar un exemplu)!! sau un drum express de la Sibiu pana laBrasov care defapt este pana la Fagaras unde se opreste in mijlocul campului, ca o continuare pana la Brasov e scrisa in cartile lui Nostradamus!!! ca sa nu vb de de un drum express de la Sibiu catre nordul judetului pe la Medias care sa lege Sibiul de judetul Mures(fie el Sighisora sau Tarnaveni) ca centura mult promisa a Mediasului deja face parte din cartiile de povesti si legende romanesti( ca conduci pe acolo prin satul ala de Medias ca pe macadam ca drumurile de acolo sunt mai rau ca in cel mai rau catun din judet. nu demne de un municipiu) !!
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Super pentru șoferii rezonabili. Nemulțumiții n-au decât să pună mână de la mână să își construiască în privat circuite de Nascar unde să își descarce adrenalina. Și-așa e țara aproape jumătate pustie, au loc. Aștept să apară mai încolo și la noi sistemele de măsurare a vitezei medii...
Raspunde

Troll.E.Buzu

Acum 1 lună

Ce convinsi sunt unii ca singurii nemultumiti sunt vitezomanii. Mai este o categorie in afara vitezomanilor care e nemultumita de asa "solutii", poate vei intelege dupa ce iti vor veni in posta vreo cateva amenzi cu depasire a vitezei legale cu 5,2 km/h, vitezomanule :) Sau poate ca dumneata ai o masina autonoma care reuseste sa stea mereu fix la vitezele legale?
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Nu mai poti merge in cucuruz pentru o urgenta mica sau mare ca te filmeaza camerele.. Tehnologia e si buna, e si rea...
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Mda... Poate cu aceste sisteme noi, nu se vor mai intampla astfel de tragedii cum a fost cazul Caracal unde pana in ziua de azi e o liniste mormantala.
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Eu nu am citit in acest articol pe undeva daca e vorba de verificare depasire viteza cu acest sistem "de identificare numar inmatriculare". Un exemplu de sistem identificare numar inmatriculare avem si la parcarea de la stadion. De asemenea nu se face referire la sistemul de radare E-Sigur care in viitor presupune si radare fixe. Deci? Vorbim de sistem camere care doar identifica numerele de inmatriculare complet separat de sistemul E-Sigur?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus