Comuna Biertan, una dintre cele mai cunoscute și vizitate destinații din nordul județului Sibiu, dar și din țară, câștigătoare a titlului “Sat de poveste” în competiția Destinația Anului 2024 și finalistă și anul acesta în aceeași secțiune de concurs, a demarat în ultimii ani mai multe inițiative menite să sprijine și să consolideze dezvoltarea turistică a zonei și poziționarea, în timp, ca un model de bună practică.
Primăria Biertan a alocat, din 2022, resursele necesare pentru angajarea unei persoane dedicate, responsabilă de dezvoltarea turismului și a nivelului de notorietate al destinației, colaborarea cu comunitatea și operatorii locali, precum și îmbunătățirea experienței de vizitare.
În urma mai multor ședințe și ateliere de lucru comune cu actorii cheie din sfera de turism, în 2023 a fost definită o primă viziune de dezvoltare turistică comun agreată:
Comuna Biertan (Biertan, Richiș, Copșa Mare) este o destinație ușor accesibilă, în care există colaborare armonioasă între comunitate, operatori în turism și autorități pentru dezvoltarea unui turism responsabil și conservarea patrimoniului. Oferim turiștilor experiențe cu specific local, care pot fi accesate cu ușurință. Turiștii poposesc aici pentru vechile și noile atracții, dar mai ales pentru ospitalitatea, bunătatea și energia locului.
Pornind de la această viziune au fost stabilite 4 direcții strategice de acțiune, respectiv: Bună guvernanță, Asumarea patrimoniului, Marketingul experiențelor și Infrastructură turistică.
În ceea ce privește buna guvernanță, s-au luat măsuri pentru creșterea transparenței în comunicare prin crearea de grupuri de Whatsapp pentru fiecare sat și transmiterea de mesaje periodice de interes pentru localnici, suplimentar celor transmise pe canalele de social media. S-au organizat periodic întâlniri directe ale administrației cu comunitățile locale pentru a transmite stadiul activităților și proiectelor în desfășurare sau intențiile pentru viitor, precum și preluarea de idei și feedback în legătură cu acestea sau alte inițiative propuse. Au fost sprijinite și încurajate inițiativele civice și ONG-urile active, în special în domenii precum educația, protecția mediului și conservare.
Pe direcția de asumare a patrimoniului, s-a desfășurat în perioada 2023-2024, prin intermediul unei finanțări de la GAL Dealurile Târnavelor și în parteneriat cu comuna Saschiz, proiectul “Asumarea patrimoniului în siturile rurale UNESCO”. Au fost organizate mai multe tipuri de activități și ateliere pentru copii și adulți cu teme de conștientizare și valorizare a patrimoniului local și o vizită de documentare și schimb de bune practici la Muzeul-Atelier "Școala de la Piscu". La finalizarea proiectului, au fost realizate broșuri educative pe teme de patrimoniu și importanța conservării arhitecturii locale pentru cetățeni, precum și un manual de educație pentru patrimoniu interactiv, care a fost introdus în programa școlară ca materie opțională pentru clasa a VII-a.
Acest aspect al asumării patrimoniului este cu atât mai important cu cât majoritatea turiștilor doresc să aibă experiența de a vedea și petrece timp în case tradiționale săsești restaurate corespunzător.
Marketing al experiențelor
La capitolul de marketing al experiențelor, comuna Biertan s-a făcut remarcată printr-un calendar de evenimente culturale extrem de bogat, anunțat în prima parte a anului, cu peste 40 de evenimente de diferite dimensiuni și tematici. Comuna este gazda mai multor evenimente de tradiție, precum Festivalul Transilvania Multiculturală, Festivalul de Film Horror & Fantasy Lună Plină, Festivalul ICon Arts, dar și a unor concepte noi precum Târgul lunar de producători locali și Târgul de Crăciun, MuziColine, Zilele Europene ale Patrimoniului și Ziua Porților Deschise în parteneriat cu Muzeul Astra, sau colaborări cu FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu) pentru spectacole din secțiunea outdoor a festivalului.
De asemenea, când vine vorba de experiențe, comuna Biertan a sprijinit înființarea a 3 puncte gastronomice locale, câte unul în fiecare din cele 3 sate aparținătoare, care oferă incursiuni în gastronomia locală și îmbogățesc oferta turistică existentă. Crama Biertan este din nou deschisă spre vizitare în timpul sezonului, cu posibilitatea de a servi masa la noul restaurant deschis în incintă. Iar la Richiș, este în derulare amenajarea unui mic SPA rural cu servicii de masaj și facilități pentru relaxare.
Prin calitatea de membru în AJTS Sibiu și partener al rețelei de ecoturism Colinele Transilvaniei, există un proces continuu de colaborare cu operatorii locali și de susținere și promovare ale acestora pentru dezvoltarea de noi experiențe și construirea de pachete turistice comune care să diferențieze oferta disponibilă, să extindă durata de ședere a turiștilor și să crească atractivitatea destinației și în extrasezon.
În ceea ce privește infrastructura turistică și accesibilitatea turiștilor la informații utile, în noiembrie 2024 a fost lansat “The Biertan Audio Quest” – un tur audio digital în limba română și engleză, cu 22 de stații de informare, care se accesează prin scanarea codului QR unic de pe fiecare plăcuță.
Tot în această direcție, se pune accent și pe întreținerea și promovarea potecilor Via Transilvanica care străbat întreaga comună și dezvoltarea de activități pe acestea. Se caută finanțare și pentru dezvoltarea de noi trasee tematice pe distanțe mai scurte, accesibile pentru familii cu copii sau persoane cu rezistență la efort mai redusă.
„Reabilitare SIT UNESCO Biertan”
Încă din 2021, s-au făcut eforturi consistente de timp și resurse alocate pentru obținerea uneia din cele mai importante investiții din ultimii ani: semnarea, în 2024, a contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitare SIT UNESCO Biertan” prin Programul “Regiunea Centru” 2021 – 2027, având ca scop valorificarea patrimoniului cultural și turistic al acestui sat, în special al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate. Valoarea totală a proiectului este de 28.487.589,71 lei, din care contribuția comunei Biertan este de 4.195.779,10 lei.
Principalele zone de intervenție includ:
- Piața Centrală 1 Decembrie:
Transformarea într-un loc multifuncțional, socio-cultural, cu dotări precum mobilierul urban (bănci, mese, scaune, coșuri de gunoi), pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști. Aceasta va deveni nucleul cultural al zonei.
- Piața Farmaciei:
Revitalizarea unei mici grădini de plante medicinale, pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.
Zona expozițională 1 Decembrie: Amenajarea unei zone expoziționale în Piața Centrală, pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.
- Zonă de promenadă 1 Decembrie:
Crearea unei zone plăcute pentru turiști, care să pună în valoare situl UNESCO.
- Zona cântarului (A.I. Cuza)
Transformarea acestui simbol într-un spațiu autentic pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.
„Proiectul implică activ atât vizitatorii, cât și comunitatea locală, într-o serie de activități: organizarea unui concurs de tip vânătoare de comori pentru turiști, un festival multicultural și o expoziție interactivă pentru a promova istoria și cultura locală. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici și a unor ateliere de artă și meșteșug local pentru a conserva și promova tradițiile locale.
Prin parteneriate transnaționale și creșterea capacității administrative, comuna Biertan urmărește să dezvolte o strategie de dezvoltare turistică și culturală sustenabilă, care să valorifice potențialul patrimoniului său și să contribuie la o comunitate mai incluzivă și mai prosperă. Sunt convins că acest proiect va oferi un cadru de dezvoltare pentru tinerii din comuna noastră prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea veniturilor locale și va aduce multiple oportunități pentru operatorii economici și oricine își dorește să valorifice această oportunitate”, transmitea Mircea-Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan în momentul semnării contractului.
În momentul de față, proiectul este în etapa de evaluare tehnică pentru stabilirea constructorului, existând 10 firme interesate de executarea lucrărilor, acestea fiind previzionate să înceapă în această vară. În paralel, vor avea loc primele activități comune cu partenerii transnaționali, administratori de situri UNESCO, respectiv cu localitatea San Gimignano și regiunea Val d’Orcia din Toscana, Italia, precum și cu orașul Paphos din Cipru.
Tot prin Programul ”Regiunea Centru 2021-2027”, a fost semnat un alt contract de finanțare important pentru proiectul cu titlul „Revitalizarea Bisericii Fortificate Richiș pentru turism sustenabil și dezvoltare comunitară”. Acesta a fost depus în parteneriat de Parohia Evanghelica C.A. Richis, Green Man Foundation și Comuna Biertan și este estimat a se finaliza în luna mai 2028. Proiectul are o valoare totală de 11.225.438,73 lei, din care 10.989.702, 42 lei reprezintă finanțarea solicitată pentru realizarea proiectului. Odată cu finalizarea lucrărilor, biserica Fortificată de Ordin Cistercian va deveni un centru de atracție pentru vizitatori, în special datorită promovării semnificației, importanței și unicității elementelor de origine celtică.
“Contrar așteptărilor, în realitate, un sit UNESCO nu beneficiază de condiții mai favorabile sau punctaje suplimentare în cazul alocării de bugete sau accesarea de investiții, acestea fiind, de fapt, singura oportunitate prin care o mică comună rurală poate să se dezvolte ambițios. Provocarea cea mai mare este să reușim, fiecare actor din comunitate, să înțelegem importanța colaborării și să ne asumăm un rol activ în ceea ce presupune acest proces de dezvoltare. În acest sens, administrația locală are nevoie de un mediu privat și o societate civilă proactivă și implicată, dornice să valorifice oportunitățile pe care aceste proiecte și investiții importante le aduc.” - este mesajul lui Stelian Burduhos, consilier al primarului pe turism.
Foto: Primăria Biertan / Sorin Onișor
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: viziune dezvoltare turistica b , dezvoltare biertan , dezvoltare turistica biertan , Comuna Biertan
Vizualizari: 1998
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul