Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că proiectul de lărgire la trei și patru benzi a Căii Șurii Mari va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile. În cadrul proiectului estimat la peste 41 de milioane de lei vor fi tăiați peste 100 de copaci, despre care Primăria spune că sunt bolnavi, iar documentația incipientă prevede și betonarea unei porțiuni din pârâul Hamba.
Din cele 41,37 de milioane de lei cu tot cu TVA, la cât este estimată valoarea proiectului, 34,83 de milioane de lei urmează să fie alocate din fonduri nerambursabile, administrate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.
Conducerea Primăriei Sibiu anunță că – alături de fondurile atrase pentru Gușterland – se ajunge la peste 130 de milioane de lei sumele nerambursabile aflate la dispoziția municipiului. „Am obținut finanțare europeană nerambursabilă în valoare de aproape 130 de milioane de lei, adică aproximativ 26 de milioane de euro pentru două proiecte importante pentru oraș. Extinderea și modernizarea Căii Șurii Mari va atenua aglomerația și va îmbunătăți mobilitatea la intrarea și ieșirea din oraș spre și dinspre Mediaș. Săptămâna aceasta am semnat și contractul de proiectare și execuție a acestor lucrări”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu Geiger Transilvania SRL & GG Tehnic Proiect SRL. Conform caietului de sarcini, proiectarea trebuie realizată în decurs de patru luni, iar execuția lucrărilor ar urma finalizată în termen de șase luni de la emiterea ordinului de începere. Ultima lună este alocată recepție la terminarea lucrărilor.
Fără bandă reversibilă, mai puțin spațiu verde
Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) elaborată pentru acest proiect a scos la iveală faptul că reprezentanții administrației locale au avut de ales între mai multe scenarii.
Unul dintre acestea propunea ca întreaga Cale a Șurii Mari să aibă trei benzi de circulație, cea mediană fiind propusă cu sens reversibil de circulație, reglementată prin semafoare (dimineața să se circule înspre oraș, iar după-amiaza, invers).
Scenariul – care ar fi lăsat mai mult spațiu disponibil pentru verdeață, dar și pentru traficul pietonal și velo – nu a fost acceptat de administrația locală, care a decis în schimb varianta cu patru benzi de circulație, mai puțin în zona de vizavi de Târgul Obor. Aici, circulația pe sensul de intrare în oraș se va restrânge la o singură bandă pentru a permite amenajarea a aproximativ 57 de locuri de parcare.
Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Sibiu au arătat că soluția adoptată la faza DALI s-ar putea modifica în funcție de proiectul de modernizare a viaductului de la Gara Mică. Aici, Primăria are în vedere să renunțe la trotuare, pentru a crea trei benzi de circulație pe viaduct, traficul pietonal și velo urmând să se desfășoare pe sub pod.
„Traficul rutier poate fi îmbunătățit în funcție de soluția tehnică adoptată în proiectul de modernizare a viaductului Gara Mică, care se află în prezent în etapa de elaborare DALI și proiect tehnic. În orice moment, soluția aleasă în cadrul proiectului „Modernizarea Căii Șurii Mari” poate fi reconfigurată în sensul de a avea o bandă reversibilă, fără modificări structurale, doar prin marcaje, daca soluția tehnică ce va fi adoptată pentru Viaductul Gara Mică o va permite”, arătatu reprezentanții Primăriei Sibiu într-o replică transmisă redacției Turnul Sfatului.
110 copaci vor fi tăiați
În forma acceptată la DALI, pârâul Hamba (cel care curge dinspre centura ocolitoare de-a lungul străzii Drumul Ocnei și se varsă în Rosbach în dreptul viaductului de la Gara Mică) urmează să fie betonat și acoperit cu ceea ce va deveni un trotuar, pe porțiunea în care curge pe lângă Calea Șurii Mici.
În aceeași documentație se arată că vor fi tăiați toți copacii aflați acum pe partea stângă a sensului de mers spre ieșirea din oraș. Primăria a arătat că a ajuns la această decizie, avizată de Agenția de Protecție a Mediului Sibiu, ca urmare a faptului că doar opt copaci (trei glădițe și cinci duzi) sunt în stare bună sau acceptabilă. „Restul de 102 duzi prezintă scorburi, putregai, țesut lemnos uscat, ciuperci și înclinații periculoase care nu le asigură viabilitate pe termen scurt. De asemenea, distanțele între arbori sunt foarte mici variind între 1 și 4 metri. Analizând potențialul de dezvoltare și beneficiile serviciilor ecosistemice furnizate de arborii la care facem referire, aceștia prezintă un grad scăzut de sustenabilitate și au atins gradul de declin, ceea ce îi clasează ca fiind pretabili spre înlocuirea fondului dendrologic din acel sector analizat, în vederea dezvoltării sustenabile a unor alți arbori care să asigure serviciile ecosistemice necesare”, au mai transmis reprezentanții administrației locale.
În locul copacilor tăiați ar urma plantați alți 210.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5385
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul