Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Lărgirea Căii Șurii Mari, în care peste 100 de copaci vor fi tăiați, iar o parte din pârâu - betonat, finanțată din fonduri europene. Fodor: „Va atenua aglomerația și va îmbunătăți mobilitatea”

Lărgirea Căii Șurii Mari, în care peste 100 de copaci vor fi tăiați, iar o parte din pârâu - betonat, finanțată din fonduri europene. Fodor: „Va atenua aglomerația și va îmbunătăți mobilitatea”

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că proiectul de lărgire la trei și patru benzi a Căii Șurii Mari va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile. În cadrul proiectului estimat la peste 41 de milioane de lei vor fi tăiați peste 100 de copaci, despre care Primăria spune că sunt bolnavi, iar documentația incipientă prevede și betonarea unei porțiuni din pârâul Hamba.

Din cele 41,37 de milioane de lei cu tot cu TVA,  la cât este estimată valoarea proiectului, 34,83 de milioane de lei urmează să fie alocate din fonduri nerambursabile, administrate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Conducerea Primăriei Sibiu anunță că – alături de fondurile atrase pentru Gușterland – se ajunge la peste 130 de milioane de lei sumele nerambursabile aflate la dispoziția municipiului. „Am obținut finanțare europeană nerambursabilă în valoare de aproape 130 de milioane de lei, adică aproximativ 26 de milioane de euro pentru două proiecte importante pentru oraș. Extinderea și modernizarea Căii Șurii Mari va atenua aglomerația și va îmbunătăți mobilitatea la intrarea și ieșirea din oraș spre și dinspre Mediaș. Săptămâna aceasta am semnat și contractul de proiectare și execuție a acestor lucrări”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat remis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu Geiger Transilvania SRL & GG Tehnic Proiect SRL. Conform caietului de sarcini, proiectarea trebuie realizată în decurs de patru luni, iar execuția lucrărilor ar urma finalizată în termen de șase luni de la emiterea ordinului de începere. Ultima lună este alocată recepție la terminarea lucrărilor.

Fără bandă reversibilă, mai puțin spațiu verde

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) elaborată pentru acest proiect a scos la iveală faptul că reprezentanții administrației locale au avut de ales între mai multe scenarii. 

Unul dintre acestea propunea ca întreaga Cale a Șurii Mari să aibă trei benzi de circulație, cea mediană fiind propusă cu sens reversibil de circulație, reglementată prin semafoare (dimineața să se circule înspre oraș, iar după-amiaza, invers).

Scenariul – care ar fi lăsat mai mult spațiu disponibil pentru verdeață, dar și pentru traficul pietonal și velo – nu a fost acceptat de administrația locală, care a decis în schimb varianta cu patru benzi de circulație, mai puțin în zona de vizavi de Târgul Obor. Aici, circulația pe sensul de intrare în oraș se va restrânge la o singură bandă pentru a permite amenajarea a aproximativ 57 de locuri de parcare.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Sibiu au arătat că soluția adoptată la faza DALI s-ar putea modifica în funcție de proiectul de modernizare a viaductului de la Gara Mică. Aici, Primăria are în vedere să renunțe la trotuare, pentru a crea trei benzi de circulație pe viaduct, traficul pietonal și velo urmând să se desfășoare pe sub pod.

„Traficul rutier poate fi îmbunătățit în funcție de soluția tehnică adoptată în proiectul de modernizare a viaductului Gara Mică, care se află în prezent în etapa de elaborare DALI și proiect tehnic. În orice moment, soluția aleasă în cadrul proiectului „Modernizarea Căii Șurii Mari” poate fi reconfigurată în sensul de a avea o bandă reversibilă, fără modificări structurale, doar prin marcaje, daca soluția tehnică ce va fi adoptată pentru Viaductul Gara Mică o va permite”, arătatu reprezentanții Primăriei Sibiu într-o replică transmisă redacției Turnul Sfatului.

110 copaci vor fi tăiați

În forma acceptată la DALI, pârâul Hamba (cel care curge dinspre centura ocolitoare de-a lungul străzii Drumul Ocnei și se varsă în Rosbach în dreptul viaductului de la Gara Mică) urmează să fie betonat și acoperit cu ceea ce va deveni un trotuar, pe porțiunea în care curge pe lângă Calea Șurii Mici.

În aceeași documentație se arată că vor fi tăiați toți copacii aflați acum pe partea stângă a sensului de mers spre ieșirea din oraș. Primăria a arătat că a ajuns la această decizie, avizată de Agenția de Protecție a Mediului Sibiu, ca urmare a faptului că doar opt copaci (trei glădițe și cinci duzi) sunt în stare bună sau acceptabilă. „Restul de 102 duzi prezintă scorburi, putregai, țesut lemnos uscat, ciuperci și înclinații periculoase care nu le asigură viabilitate pe termen scurt. De asemenea, distanțele între arbori sunt foarte mici variind între 1 și 4 metri. Analizând potențialul de dezvoltare și beneficiile serviciilor ecosistemice furnizate de arborii la care facem referire, aceștia prezintă un grad scăzut de sustenabilitate și au atins gradul de declin, ceea ce îi clasează ca fiind pretabili spre înlocuirea fondului dendrologic din acel sector analizat, în vederea dezvoltării sustenabile a unor alți arbori care să asigure serviciile ecosistemice necesare”, au mai transmis reprezentanții administrației locale.

În locul copacilor tăiați ar urma plantați alți 210. 

Citește și Peste 100 de copaci de pe Calea Șurii Mari vor fi tăiați, iar pârâul Hamba va fi betonat. Studiul de circulație arată că ambuteiajele vor persista și după acest proiect

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Degeaba

Acum 1 lună

cata vreme nu se face iesire/intrare de pe autostrada la Gusterita si /sau intrare/ iesire de pe autostrada in prelungirea str. Coralului (tangent cartierului Tineretului), sau cata vreme nu se face un inel de legatura: Jumbo - Calea surii mici, poate face primaria si 12 benzi la obor ca tot sufocat va fi traficul.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Acum pentru ca termina de taiat toti copacii din oras, primaria trebuie sa atace cu spor padurea Dumbrava.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Cârkotel, te prefaci apărătorul vegetației, dar dacă vin la tine acasă sigur văd că în curte ai numai betoane. lasă gargara, se vor tăia numai niște duzi. Se replatează alți arbori, ca să ai unde sta la umbră.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Evident că orice modificare, oriunde in Sibiu, se face tăind tot ce e verde. Apoi ne plângem că avem un oraș poluat, temperaturi mari vara etc. Cel mai mișto e scuza clasica: sunt bolnavi, distanta mica între ei. Te doare capul ce pot debita incompetenții de la primărie. Mereu copacii au fost marea problema a orașului. Avem fix ce am votat. Taxe mai mari, zone verzi mai mici. Perfect.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Vrei o stradă mai lată? Atunci - ori te muți în București, ori accepți că se taie și niște duzi, în locul cărora se vor planta alți arbori.
Raspunde

Radu Avram

Acum 1 lună

Cand va veni randul largirii la doua benzi pe sens la intrarea/iesirea din oras dinspre Cristian, acesta fiind un drum european? Mai mare rusinea sa se ingusteze la o banda pe sens de la sensul giratoriu cu str. Salzburg si pana la aeroport. De asemenea se poate construi usor o bretea de ocolire a sensului giratoriu pe vechiul drum care zace acum asfaltat printre buruieni. Chiar nu vede nimeni din primarie aceste lucruri usor de realizat?
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Care este vechiul drum?
Raspunde

R.A.

Acum 1 lună

Cel care trece pe langa giratoriul mentionat, in sensul dinspre Cristian (langa gardul aeroportului)
Raspunde

Prestanta

Acum 1 lună

Dna primar mai aveti de taiat cativa copaci si in Cartierul Strand. Sunteti o mare iubitoare de natura,va asteptam cu drag.
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Mediu ,Sanatatea, primaria gandesc la fel "INGUST SI IN ANSAMBLU...", oare toti sunt . .."alesi " ? Cum sa taiati DOAR 100 de copaci,daca tot porniti drujba, ajutati si "plantatia" de sute de apartamente,locuri de parcare etc. a tov. Gavozea in zona Flaro-Independenta-Amylon mai multe benzi si...?oxigen (gandim in viitor?...)
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 lună

Asta am votat, asta avem...stie toata lumea ce poate Fodoristan si trupa ei de soc. Asa cum au spus si altii, pot face 12 benzi la obor, tot asa se va sufoca traficul si gatuirea tot asa se va face pe podul garii unde avem doar o banda pe sens...bani tocati, proiecte castigate de catre cine trebuie, spagi date unde trebuie si suferinta tacita a cetateanului de rand. Era intunecata a orasului continua...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 lună

Toti ar face la fel.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Poți să te muți într-un alt oraș, care trăiește într-o epocă a luminii. Să ne scrii de-acolo.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Iar au năvălit "verzii" pe kopeici. A același îndemn: Merețiînapoi la țară!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Pai vad ca cine sta la tara, la Sura Mare, are nevoie de 4 benzi...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Bai ce noroc, fix unde trebuie largit drumul copacii au grad scazut de sustenabilitate. Sa se faca o analiza din asta in toate padurile, cine stie, poate mafia lemnelor facea un serviciu societatii, de fapt :)) Si ce-i aia betonat paraul? Inveleste albia in placi de beton, ca in anii'80? De ce? Ca apa tot pe acolo curge. Sau mai trebuie sifonati niste bani si pentru asta?

Raspunde

Locuitor din zona

Acum 1 lună

Traficul se blochează în giratoriul de la mol. Acolo trebuie făcut ceva în primul rind.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus