Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Dezbatere la Câineni: Un avocat, reprezentant al unui ONG de mediu, a cerut oprirea proiectului hidrocentralei. Localnicii au sărit să-i taie microfonul

Dezbatere la Câineni: Un avocat, reprezentant al unui ONG de mediu, a cerut oprirea proiectului hidrocentralei. Localnicii au sărit să-i taie microfonul

Căminul cultural din comuna Câinenii Mari, localitate aflată pe Valea Oltului, a găzduit miercuri o dezbatere publică privind posibilitatea reluării lucrărilor la hidrocentrala de la Câineni. Această hidrocentrală face parte dintr-un proiect mai amplu al societății Hidroelectrica ce vizează construirea și punerea în funcțiune a două hidrocentrale noi la Câineni și Lotrioara, în apropiere de limita dintre județele Sibiu și Vâlcea.

La dezbatere au participat experți în mediu, oficiali ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanți ai Hidroelectrica de la Sibiu și din București, oficiali ai Prefecturii Vâlcea, primarul localității gazdă, reprezentanți ai unui ONG de mediu și mulți localnici. Scopul întâlnirii l-a reprezentat dezbaterea publică pentru depunerea raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată, a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig”.

Primul care a luat cuvântul la dezbatere a fost primarul din Câineni, Nicolae Ionel. Susținut de mulți cetățeni din comună, primarul a subliniat că ”acesta este un proiect foarte important pentru localitate, fiind de mult așteptată reluarea lucrărilor”. ”Suntem foarte mulțumiți, este un proiect benefic pentru noi”, a completat primarul. Lucrările la hidrocentrala din Câineni au început în 1989 și au fost realizate în proporție de 50%, prin 2010 obiectivul intrând în conservare. De atunci localnicii așteaptă reluarea lucrărilor și finalizarea hidrocentralei, sperând la locuri de muncă, noi afaceri în comună și puțină bunăstare.

Următorul care a luat cuvântul a fost Ovidiu Spătari, managerul sucursalei Sebeș a Hidroelectrica, care are în subordine și hidrocentralele de pe Olt. Spătari a subliniat necesitatea acestor proiecte pentru România, precizând că ”este nevoie de capacități energetice care să echilibreze sistemul energetic al țării”, menționând că vorbim despre energie hidro regenerabilă pe care țara noastră nu-și permite să o piardă.

Dezbaterea a fost moderată  de Anca Apreutesei, șef serviciu în cadrul Ministerului Mediului. Ea a invitat pe rând experții care au realizat studiile și documentațiile necesare construcției hidrocentralelor. Aceștia au arătat că hidrocentrala de la Câineni este 50% gata, cea de la Lotrioara doar 1%, iar la Racovița mai sunt de executat 5% din lucrări, în special excavații pentru ca hidrocentrala existentă să funcționeze la capacitate maximă. Pe urmă s-au prezentat studiile realizate în ultimii trei ani, impactul asupra mediului, asupra faunei, florei și măsurile propuse pentru limitarea efectelor negative.

Spre exemplu, s-a subliniat de mai multe ori că dacă nu se vor respecta întocmai recomandările privind protecția mediului lucrările pot fi oricând oprite de autoritățile abilitate. S-a precizat clar că unele specii de animale, precum broaștele țestoase, vor fi mutate cu mâna, una câte una dacă va fi nevoie, pentru a nu fi afectate de lucrări. Experții au mai arătat că viitoarele lacuri de acumulare vor avea un efect benefic asupra păsărilor.

Cât privește siturile Natura 2000, viitoarele hidrocentrale se vor intersecta cu mai multe astfel de arii protejate, însă, precizează experții ”niciun sit nu este afectat în proporție mai mare de 5%, cele mai mult sunt afectate sub unu la sută”.

Pentru a asigura circulația peștilor se va construi la Câineni o ”scară de pești”, iar Hidroelectrica va asigura tot timpul debitul ecologic necesar. Lucrările se vor desfășura în afara perioadei de prohibiție pentru a nu afecta înmulțirea peștilor, iar la final pe malurile apei se vor planta specii autohtone de copaci.

De asemenea, Anca Apreutesei, șef serviciu în cadrul Ministerului Mediului, a ținut să amintească și impactul peisagistic pe care viitoarele hidrocentrale le vor avea asupra Văii Oltului. Ea a evidențiat că avem un drum național foarte circulat și vom avea o autostradă care trece pe deasupra Oltului, la care se adaugă construcția din beton a unei hidrocentrale realizată pe jumătate. ”Despre impactul și aspectul acestor construcții nimeni nu vorbește?”, s-a întrebat reprezentantul ministerului.

Nu în ultimul rând, organizatorii dezbaterii au subliniat că deși discuția s-a organizat la solicitarea unor organizații de mediu, nimeni nu a trimis în scris ministerului nicio obiecție concretă cu privire la proiect. Singurele luări de poziție au fost în presă, cum a fost și cea referitoare la riscul inundării Turnului Spart de la Boița. Anca Apreutesei a precizat că situația Turnului Spart este cunoscută și avută în vedere, în echipa de proiect fiind cooptați și specialiști ai Ministerului Culturii, care vor avea grijă de protejarea turnului – monument istoric.

Concluzia autorităților și a specialiștilor a fost că proiectul poate merge mai departe, cu anumite recomandări și cu atenție asupra impactului pentru mediu.

Ultima parte a fost dedicată întrebărilor din sală, la care s-a înscris avocatul Laura Petrescu, reprezentant al Bankwatch România – ONG de mediu declarat prevenirii ”impactului negativ pe care proiectele publice și private îl au asupra mediului și oamenilor”. Laura Petrescu a anunțat de la bun început acest proiect este ilegal pentru că afectează direct situri Natura 2000. ”Nu puteți aviza un proiect care încalcă legea! Este ilegal!”, a precizat avocatul, care a menționat și că ONG-ul pe care îl reprezintă inclusiv poziția Comisiei Europene în această problemă.

Această luare de poziție a stârnit rumoare între locuitorii din Câineni, toți fiind favorabili finalizării lucrărilor la hidrocentrală. Oficialul Ministerului Mediului i-a răspuns avocatului că statul român a solicitat oficial un punct de vedere Comisiei Europene, poziția fiind că proiectul poate continua. Vizibil iritat, a ținut să ia cuvântul și primarul din Câineni: ”De când mă știu mă opresc oamenii din comună și mă întreabă când reîncep lucrările la hidrocentrală. Pentru noi înseamnă locuri de muncă, investiții! Știți că 80% din oamenii noștri au plecat să muncească în afară pentru că aici n-au de lucru? Toți așteptăm această hidrocentrală”.

Avocatul a continuat precizând că nu este la prima dezbatere de acest gen și că, realitatea le-a demonstrat, la hidrocentrală vor lucra specialiști, nu oameni necalificați din sat. Au intervenit mai mulți localnici. Unii au spus că vor lua ei, cu mâna lor, broaștele din calea lucrărilor. ”E început de 35 de ani proiectul ăsta și n-a omorât nicio râmă! Lăsați să se facă doamnă!”, a strigat altul.

”Am văzut ce s-a întâmplat într-un proiect similar la Bistrița”, a continuat, printre altele, Laura Petrescu. ”Ce treabă avem noi cu Bistrița?”, a sărit primarul. Unii chiar au cerut să-i taie microfonul reprezentantului ONG-ului de mediu.

Discuția s-a tensionat și a continuat pe tema schimbărilor climatice. ”De câte ori ați văzut ninsoare în aprilie?”, a întrebat avocatul. S-a atins apoi și subiectul secetei tot mai accentuate de la an la an, România fiind printre țările europene cele mai afectate. ”Un râu betonat este un râu mort”, a mai spus avocatul.

Aproape toată sala a sărit să-i răspundă. ”Ați venit aici să ne încurcați!”, a strigat un localnic. Au luat cuvântul, pe rând, mai mulți specialiști din partea Hidroelectrica, dând asigurări că beneficiile pentru toată țara generate de acest proiect depășesc impedimentele locale de mediu. Până la urmă, din județul Brașov și până la vărsarea în Dunăre, Oltul este regularizat prin 28 de hidrocentrale. Toate, împreună, produc cât hidrocentrala de la Porțile de Fier.

”Nu există niciun risc ca Oltul să rămână fără apă, dimpotrivă, Hidroelectrica va asigura în orice condiții debitul minim ecologic, indiferent câtă apă intră în baraj”, a dat asigurări un oficial al companiei. Nu în ultimul rând, specialiștii au precizat că hidrocentrala de la Câineni, în cel mai bun caz, va fi gata în 2030, iar cea de la Lotrioara prin 2033. La ele vor lucra aproximativ câte o sută de oameni, la care se adaugă personalul necesar ulterior pentru mentenanță, plus o serie de companii din Vâlcea și Sibiu specializate în domeniu. ”Beneficiile sunt mult mai mari” au concluzionat specialiștii.

La final, atât activiștii de mediu cât și localnicii au continuat discuția, pe un ton mult mai prietenos, afară.

Joi, de la ora 14:00, o nouă dezbatere publică este programată în Boița, de data aceasta în centrul atenției fiind viitoarea hidrocentrală de la Lotrioara.

Citește și:

”Va produce cât 3-4 turbine eoliene mai serioase, deci ce folos are să stricam ecosistemul?”. Un inginer hidrotehnic a lansat o petiție pentru blocarea hiderocentralei din dreptul Văii Lotrioarei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Z

Acum 2 săptămâni

ONG-urile sunt cancerul societății
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 2 săptămâni

Nu pricep de ce astfel de dezbateri se poartă în prezența unor neaveniți precum „localnicii” și chiar primarul. E clar că oamenii au fost momiți cu perspectiva nerealistă a unor locuri de muncă și sunt prea proști ca să priceapă că vor fi trași pe sfoară. Dincolo de asta, oamenii din Câineni nu mi-au lăsat impresia unor persoane dornice de muncă dar, dacă tot îi dă hărnicia afară din casă, n-au decât să lucreze altceva în loc să aștepte de 30 de ani finalizarea hidrocentralei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 2 săptămâni

Nu știu cu ce i-a prostit primarul pe oameni de vor hidrocentrala , dar locuri de muncă sunt destule la autostrada Sibiu -Pitesti , de ce nu se duc acolo?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petrica

Acum 2 săptămâni

Spuma societatii :)))))
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Vrem energie electrica să se facă hidrocentrale pe toate râurile, desfintarea ONG că și-așa papă banii de pomană
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian vero

Acum 2 săptămâni

Aceste hidrocentrale sunt utile dar nu oriunde si oricum, si nu de dragul energiei verzi si cu orice cost. Poate ar trebui sa detalieze domnul primar ce avantaje(nu personale) va avea localitatea....ca terenuri agricole imense intinse pe ses nu stiu sa aveti ca sa poata fi folosita apa din baraj pt irigat, locuri de munca ...cam greu! o hidrocentrala ca asta are cam 10 angajati care lureaza in 3 ture !! dar ca sa te angajeze tre sa fi energetician sau electrician sau inginer hidrotehnist si nu ii vad pe localnicii aia care sunt pe acolo sa fie de specialitate si care sunt, precis au un serviciu deja(ca meseriile astea sunt cautate cu varf si indesat)!!! si daca tot vb de oameni, astia nu se gandesc ca atunci cand se va construi o asemenea constructie suprafete mari de pamant actualmente cultivate sau chiar construite se vor inunda si vor disparea ....si atunci ai sa-i vezi cum vor urla ca din gura de sarpe ca nu mai au pamant(ca pe vremea lui raposatul cand au fost facute planurile nu exista propietate privata si interes personal) si ca statul i-a despagubit cu 3 ron/mp!!!
Raspunde

Rammstein

Acum 2 săptămâni

Trebuia să-i i se bage microfonul *****acestei Sorosiste...aceste ong-uri ai nenorocit țara...la sa Pun cu ei...

Raspunde

Sandokan

Acum 2 săptămâni

Da, boss, un mos miliardar si niste ong-uri au nenorocit tara :)).
Raspunde

Mosorogea Igus

Acum 1 săptămână

Orice interventie umana in ansamblul ecosistemelor este total distructiva. Este foarte clar: o acumulare de apa nu se face fara afectarea avalului... acolo vor muri specii.. nu numai macroscopice... Imi pare ciudat pana acum urlau ca le fura tara si acum pentru niste bani fac ce fac ... sunt platiti sa zica da ... in totala necunostinta de cauza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus