Compania națională Hidroelectrica a lansat marți, 18 martie, o licitație necesară parcurgerii primilor pași în vederea demarării construirii noii hidrocentrale de pe Valea Oltului. Un detaliu interesant, menționat în caietul de sarcini aferent acestei licitații, este că Turnul spart va fi inundat, motiv pentru care trebuie construit un fel de soclu și protejat printr-un zid din beton.
Licitația lansată de Hidroelectrica vizează achiziția de ”Servicii de elaborare studiu de coexistență/eliberare amplasament pentru obiectivul de investitii AHE a raului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig, treapta CHE Lotrioara”. Practic, este o etapă birocratică legată de elaborarea documentațiilor necesare obținerii autorizației de construire efectivă a primei hidrocentrale.
Hidroelectrica are în plan două, o hidrocentrală este propusă la Lotrioara, în județul Sibiu, iar una mai în aval, la Câineni, în județul Vâlcea. În cazul hidrocentralei de la Lotrioara, barajul de acumulare prevăzut în proiect ar urma să se întindă până aproape de Boița.
”Întrucât amplasamentul propus pentru obiectivul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, treapta CHE Lotrioara” este parțial în interiorul zonei de protecție și de siguranță a instalațiilor aflate în gestiunea DEER (Distribuție Energie Electrică România) Sibiu este necesar realizarea unui studiu de coexistență, studiu care va completa documentația depusă la Hidroelectrica SA, în conformitate cu Avizul de amplasament favorabil… se va putea obține autorizația de construire a obiectivului de investiție obiectivul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, treapta CHE Lotrioara”, se precizează în caietul de sarcini.
Viitoarea hidrocentrală este prevăzută a fi amplasată la circa 600 de metri amonte de vărsarea în Olt a pârâului Lotrioara. Viitorul baraj va presupune ”recalibrarea albiei râului Olt”, motiv pentru care, un capitol separat al caietului de sarcini este dedicat protecției Turnului spart.
Fotografie cu Turnul Spart, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Sursa: Wikipedia
”La circa 3 kilometri în amonte de nodul hidrotehnic de la Lotrioara, pe malul drept al râului Olt se află Turnul Spart – monument istoric. La ridicarea nivelului lacului de acumulare Lotrioara acest monument va fi inundat. Pentru aceasta a fost prevăzută o protecție a monumentului prin îmbrăcarea acestuia într-o cuvă de beton” este precizat în documentul citat.
Turnul spart de la Sud de Boița este monument istoric, motiv pentru care el va trebui protejat. Istoricii consultați de reporterul Turnul Sfatului spun că el poate fi ferit de apele lacului de acumulare prin construirea unui zid din beton de jur împrejur, sau o construcție asemănătoare unui soclu. În plus, fiind monument istoric, viitorul constructor va trebui să obțină avize speciale de la Direcția pentru Cultură Sibiu, în baza unui proiect detaliat. Acesta va fi un obiectiv distinct în proiectul amplu al hidrocentralei.
Monument istoric de importanță națională, Turnul Spart face parte din a patra fortificație medievală din complexul de apărare a Turnului Roșu, conform datelor din Monografia istorică Boița, volum publicat în 1990. „Înalt de 20 metri, cu ferestre de tragere la trei nivele, avea ziduri groase de patru metri la bază. A fost ridicat pe malul Oltului, prin turn ridicându-se pe panta dealului pe o întindere de 10 metri. O poartă mare si grea închidea drumul. Conform arhivelor, regele Ladislau al Ungariei hotărăște în 1501 «construirea unui turn puternic nu departe de Turnu-Roșu» pentru asigurarea securității prin trecătoare. Turnul Spart, oricât de masiv, a avut o viață scurtă. După mărturia unui scriitor contemporan, Osetermayer, marea inundație a Oltului din 1532 care a făcut mari pagube Făgărașului, a spart și turnul de lângă Olt”, mai arată sursa citată.
Revenind la licitație, aceasta are o valoare estimată la 25.500 de lei, iar ofertele pot fi depuse până în 28 martie. Cine este interesat poate consulta caietul de sarcini aici.
Dezbatere publică, în paralel
În paralel cu licitația descrisă mai sus, în localitățile Câineni și Boița sunt programate în perioada următoare două dezbateri publice la care este invitat publicul larg.
Sibienii, societatea civilă și cei posibil afectați sunt invitați să-și exprime punctul de vedere în data de 9 aprilie 2025, de la ora 14:00, la Căminul Cultural din localitatea Câinenii Mari, localitatea Câineni, județul Vâlcea. A doua zi, în data de 10 aprilie 2025, este organizată o nouă dezbatere de la ora 14:00, la Căminul Cultural, din localitatea Boița, județul Sibiu.
”Ca urmare a solicitărilor de organizare de dezbateri publice primite din partea publicului interesat, în completarea anunțului din data de 12 februarie 2025 referitor la depunerea raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată, a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig”, propus a fi amplasat în judeţele Vâlcea și Sibiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă publicul interesat asupra organizării de dezbateri publice a raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată, a studiului de evaluare a impactului asupra corpului de apă”, se arată în anunțul oficial.
Documentele spuse discuției pot fi consultate aici.
Reamintim că în august 2022, după patru ani de evaluări, Agenția de Protecție a Mediului Sibiu luat decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru hidrocentralele de la Lotrioara (Sibiu) și Câineni (Vâlcea).
Sursa foto principală: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 38986
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 4 ore
Serios?
Acum 4 ore
Agariciul