Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

„La ridicarea nivelului în lacul de acumulare Turnul spart va fi inundat”. Hidroelectrica a lansat licitația pentru parcurgerea primilor pași în vederea construirii barajelor noi pe Olt

„La ridicarea nivelului în lacul de acumulare Turnul spart va fi inundat”. Hidroelectrica a lansat licitația pentru parcurgerea primilor pași în vederea construirii barajelor noi pe Olt

Compania națională Hidroelectrica a lansat marți, 18 martie, o licitație necesară parcurgerii primilor pași în vederea demarării construirii noii hidrocentrale de pe Valea Oltului. Un detaliu interesant, menționat în caietul de sarcini aferent acestei licitații, este că Turnul spart va fi inundat, motiv pentru care trebuie construit un fel de soclu și protejat printr-un zid din beton.

Licitația lansată de Hidroelectrica vizează achiziția de ”Servicii de elaborare studiu de coexistență/eliberare amplasament pentru obiectivul de investitii AHE a raului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig, treapta CHE Lotrioara”. Practic, este o etapă birocratică legată de elaborarea documentațiilor necesare obținerii autorizației de construire efectivă a primei hidrocentrale.

Citește și Direcția pentru Cultură despre „îmbrăcarea într-o cuvă de beton” a Turnului spart de la Boița pentru a nu fi inundat: „Se pot găsi soluții”

Hidroelectrica are în plan două, o hidrocentrală este propusă la Lotrioara, în județul Sibiu, iar una mai în aval, la Câineni, în județul Vâlcea. În cazul hidrocentralei de la Lotrioara, barajul de acumulare prevăzut în proiect ar urma să se întindă până aproape de Boița.

”Întrucât amplasamentul propus pentru obiectivul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, treapta CHE Lotrioara” este parțial în interiorul zonei de protecție și de siguranță a instalațiilor aflate în gestiunea DEER (Distribuție Energie Electrică România) Sibiu este necesar realizarea unui studiu de coexistență, studiu care va completa documentația depusă la Hidroelectrica SA, în conformitate cu Avizul de amplasament favorabil… se va putea obține autorizația de construire a obiectivului de investiție obiectivul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, treapta CHE Lotrioara”, se precizează în caietul de sarcini.

Viitoarea hidrocentrală este prevăzută a fi amplasată la circa 600 de metri amonte de vărsarea în Olt a pârâului Lotrioara. Viitorul baraj va presupune ”recalibrarea albiei râului Olt”, motiv pentru care, un capitol separat al caietului de sarcini este dedicat protecției Turnului spart.

Fotografie cu Turnul Spart, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Sursa: Wikipedia

”La circa 3 kilometri în amonte de nodul hidrotehnic de la Lotrioara, pe malul drept al râului Olt se află Turnul Spart – monument istoric. La ridicarea nivelului lacului de acumulare Lotrioara acest monument va fi inundat. Pentru aceasta a fost prevăzută o protecție a monumentului prin îmbrăcarea acestuia într-o cuvă de beton” este precizat în documentul citat.

Turnul spart de la Sud de Boița este monument istoric, motiv pentru care el va trebui protejat. Istoricii consultați de reporterul Turnul Sfatului spun că el poate fi ferit de apele lacului de acumulare prin construirea unui zid din beton de jur împrejur, sau o construcție asemănătoare unui soclu. În plus, fiind monument istoric, viitorul constructor va trebui să obțină avize speciale de la Direcția pentru Cultură Sibiu, în baza unui proiect detaliat. Acesta va fi un obiectiv distinct în proiectul amplu al hidrocentralei.

Monument istoric de importanță națională, Turnul Spart face parte din a patra fortificație medievală din complexul de apărare a Turnului Roșu, conform datelor din Monografia istorică Boița, volum publicat în 1990. „Înalt de 20 metri, cu ferestre de tragere la trei nivele, avea ziduri groase de patru metri la bază. A fost ridicat pe malul Oltului, prin turn ridicându-se pe panta dealului pe o întindere de 10 metri. O poartă mare si grea închidea drumul. Conform arhivelor, regele Ladislau al Ungariei hotărăște în 1501 «construirea unui turn puternic nu departe de Turnu-Roșu» pentru asigurarea securității prin trecătoare. Turnul Spart, oricât de masiv, a avut o viață scurtă. După mărturia unui scriitor contemporan, Osetermayer, marea inundație a Oltului din 1532 care a făcut mari pagube Făgărașului, a spart și turnul de lângă Olt”, mai arată sursa citată. 

Defrișările de pe Valea Oltului au scos la iveală resturile zidului Turnului Spart de la Boița. „Deși pare la îndemână de vizitat, înainte era destul de greu”

Revenind la licitație, aceasta are o valoare estimată la 25.500 de lei, iar ofertele pot fi depuse până în 28 martie. Cine este interesat poate consulta caietul de sarcini aici.

Dezbatere publică, în paralel

În paralel cu licitația descrisă mai sus, în localitățile Câineni și Boița sunt programate în perioada următoare două dezbateri publice la care este invitat publicul larg.

Sibienii, societatea civilă și cei posibil afectați sunt invitați să-și exprime punctul de vedere în data de 9 aprilie 2025, de la ora 14:00, la Căminul Cultural din localitatea Câinenii Mari, localitatea Câineni, județul Vâlcea. A doua zi, în data de 10 aprilie 2025, este organizată o nouă dezbatere de la ora 14:00, la Căminul Cultural, din localitatea Boița, județul Sibiu.

”Ca urmare a solicitărilor de organizare de dezbateri publice primite din partea publicului interesat, în completarea anunțului din data de 12 februarie 2025 referitor la depunerea raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată, a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul privind ”Creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile prin finalizarea lucrărilor și asigurarea monitorizării permanente a impactului asupra mediului la amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig”, propus a fi amplasat în judeţele Vâlcea și Sibiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă publicul interesat asupra organizării de dezbateri publice a raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată, a studiului de evaluare a impactului asupra corpului de apă”, se arată în anunțul oficial.

Documentele spuse discuției pot fi consultate aici.

Reamintim că în august 2022, după patru ani de evaluări, Agenția de Protecție a Mediului Sibiu luat decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru hidrocentralele de la Lotrioara (Sibiu) și Câineni (Vâlcea).

Citește și ”Oltul așa cum îl știm va dispărea în defileu”. Două noi hidrocentrale pe Valea Oltului vor transforma radical apa și peisajul

Sursa foto principală: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Lacomia (Hidroelectrica in cazul asta) e infinita

Acum 1 lună

De la Dunare in sus pe Olt, exista cel putin 26 de baraje pana la Sambata de jos !! Oltul macar pe bucata asta ramasa, ar trebui lasat liber, neindiguit!
Raspunde

Vrem termocentrale pe carbune dacă hidrocentarlele nu sunt bune

Acum 1 lună

Dacă și hidrocentralele distrug mediul atunci sa revenim la termocentrale pe cărbune sau și mai bine să renunțăm total la energie electrică și să revenim la cal și căruță. Că tot propăvăduia mesia acum câteva zile întoarcerea la originile dacice. Toată luna februarie am importat zilnic in medie 2000 - 3000 MW la cel mai scump preț posibil din europa pentru ca porcăriile de fotovoltaice nu au nici o valoare cand soarele nu este pe cer iar eolinele nu produc nimic dacă nu bate vântul - combinația perfectă a dezastrului in zilele geroase de iarna. Hidroelectrica a golit practic barajele în această iarnă pentru a menține in echilibru sistemul energetic național. Poți pune milioane de kilometri pătrați de fotovoltaice, în vârfurile de sarcina (seara și dimineața), producția lor este 0. De asta avem nevoie urgent de cat mai multe hidrocentrale mari.
Raspunde

Cu cărbunele te aberezi. știi prea bine (cred )că o să fie vorba de gaz nu de carbune

Acum 1 lună

3000 MW import a fost incidental și tot timpul cu export de circa 500 MW către Cuciurgan. Corect cu zilele fără soare. Dar zilele când o să fie preț negativ pentru PZU sunt aproape și vor fi generate constant de fotovoltaice. Vezi Google maps , Oltul nu mai e un râu e doar o salba industriala de baraje.
Raspunde

Miron Cosma

Acum 1 lună

Pai hai sa ne luam dupa deștepții de la UE ? Termocentrala produce non-stop curent electric, doar sa bagi cărbune si daca le închizi ai nenorocit economic județele si industria carbunelui, de ce ? mii de locuri de munca se pierd si meserii. Noi nu poluam si avem destulă pădure care sa compenseze, plus finalizate reactoarele de la Cernavodă, adică sa ne punem noi in pericol siguranța națională si economia ca zic aia de la UE ca energie verde ? Hidrocentralele sunt foarte puține eficiente si astea de pe Olt sunt un dezastru ecologic, înainte de hidrocentrale sturionii din Dunăre urcau si pe Olt, ca sa nu mai vorbim de păstrăv, de colmatare, de calitatea apei de microclimatul zonelor. Hidrocentralele sunt dezastru pentru râu, mai mult distrug decât produc si ma rog daca s-au închis toate industriile făcute de Ceaușescu unde se duce curentul de noi importam ? Si sa nu mai zic de microhidrocentralele de pe râuri de munte, alt dezastru ecologic, pai cum e energie verde daca produce pagube mediului înconjurător ? Termocentralele sunt perfecte cu cărbune romanesc ca avem destul si mai putem sa facem si atomoelectrice ca doar Ceaușescu a cumpărat licența de la canadieni parca, sau are cineva interese sa închidă industria cărbunelui si termocentralele si noi sa fim dependenți si vulnerabili energetic, iar panourile solare alte bombe cu ceas ecologice cine le reciclează când devin nefuncționale si din ce sunt făcute? din iarba verde ? si eolienele omoară pasările ca de produs produc doar când e soare sau bate vântul. Fata de marii poluatori la nivel global noi suntem super green ... iarna când ziua e scurta si apa îngheață termocentrala si atomoelectrica e baza. Da e grea ingineria vere si geografia si mai grea da sa vezi istoria cat de dura poate fii daca esti greu de cap.
Raspunde

Miron Cosma

Acum 1 lună

Foarte multi habar nu au ca iarna in România durează intre 4 - 6 luni, perioada in care energia solara este mult diminuata si nu ai 365 de zile cu soare pe an, iar cea eoliana e limitata, daca bate vantul si cu ce intensitate iar la hidrocentrale daca ai iarna secetoasa si geroasa la fel producția scade drastic si atunci ai nevoie de termocentrale si atomoelectric pentru vârfurile de consum. Partea cu termocentrale daca este optimizata partea de ardere nu poluează si pot fi modificate sa funcționeze cu biogaz, gaz sau hidrogen. In defileul Valea Oltului atunci când ploua si sunt viituri avem o grămadă de afluenți care aduc de pe versanți aluviuni si o mare problema este colmatarea barajelor. In fine sunt multi ingineri comentatori care promoveaza energia verde, dar nu iau in calcul o grămadă de aspecte social economice si ecologice de impact major asupra mediului pe termen lung, lupta împotriva încălzirii globale si a schimbărilor climatice este o politica stupida a unora care se plictisesc groaznic, de la ultima era glaciara avem încălzire globala si schimbările climatice au mai mult de a face cu tăierile masive din pădurea amazoniana situata intre oceanul Pacific si Atlantic si distrugerea microorganismelor din oceane care au un rol foarte mare in circuitul apei in natura. Sigur daca mai facem doua bălti pe Olt si devine tot Oltul o balta clocita salvam planeta si rezolvam si problema energetica si sa punem multe panouri solare si baterii si eoliene in loc sa folosim terenul arabil sa facem agricultura, la unii in cap s-a stins lumina de mult si de tot. Cum rezolvi fluctuațiile din retea pentru energia solara si eoliana ? Cum compensezi asta daca nu ai termocentrale si atomoelectrice ? Noaptea panourile solare nu produc curent si vantul nu bate tot timpul, de unde iei curent ?
Raspunde

Calin

Acum 1 lună

Aveți dreptate ,tot distrug,doar ei să se îmbogățească
Raspunde

Vasile Vasile

Acum 1 lună

De ce nu finalizați lucrările la cele zece hidrocentrale terminate în proporție de peste 90% și unde românii au cheltuit peste 400 mil.lei. De ce nu acționați în instanță acele ONG-uri care au stopat lucrările ?
Raspunde

JFK

Acum 1 lună

La nivelul scăzut al râurilor și al afluenților,exact Hidrocentrala trebuie
Raspunde

Dincă Constantin

Acum 1 lună

Distanța de la confluența Lotrioarei cu Oltul până la cea a pârâului Meghiș cu același Olt este de 4,5 km (locația Turnului Spart). Coada lacului de acumulare de la Robești se întinde doar la 3 km amonte de baraj. Între Robești și Câineni sunt 4 km. Dacă era așa mare pericol, satele Câinenii Mari și Câinenii Mici erau strămutate. Inundarea Turnului Spart este o falsă problemă aruncată în eter de cei care se consideră apărătorii naturii. Investiția va produce „energie verde”, nu va determina strămutări de sate, modificări ale traseelor existente în prezent pentru șosea sau pentru calea ferată. Dacă aveți așa mare grijă de natură, de ce acceptați uciderea gândacului de bălegar și a greierului pentru producția de făină?
Raspunde

Arsene

Acum 1 lună

Mai bine ar repara tote generatorele de la portile de fier in prima faza! In numele energiei verzi disrugem tot defisam nu mai avem tata nici mama!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Țara asta nu mai e demult a noastră,noi doar o populam ca sa muncim și să îmbogățim pe alții.Suntem un popor de lași, suntem vânduți și cumpărați după cum o dictează interesele.
Raspunde

Simona

Acum 1 lună

am mai scris întrebandu-vă daca nu cumva se poate cumpăra în rate noi am fost acolo ne-am dat seama că este ceva deosebit am făcut grătare din slănină și aripi de pui cum am avut dar întotdeauna mergeam acolo nu prea suntem de accord cu hidrocentrala peștii ce vor face ?
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Retehnologizarea tuturor hidrocentralelor ar foarte necesar,ei numai au scos banii nu prea au investit mai nimica,salarii babane ale conducatorilor au secat albiile râurilor
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Ar fi pacat sa dispara vechea granita.Nu se stie daca in viitorul apropiat nu o sa fie din nou folosita.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus