Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
18°C

Direcția pentru Cultură despre „îmbrăcarea într-o cuvă de beton” a Turnului spart de la Boița pentru a nu fi inundat: „Se pot găsi soluții”

Direcția pentru Cultură despre „îmbrăcarea într-o cuvă de beton” a Turnului spart de la Boița pentru a nu fi inundat: „Se pot găsi soluții”

Deoarece este monument istoric de importanță națională, soluția de protejare a Turnului spart ca urmare a amenajării unui nou lac de acumulare pe Valea Oltului va fi discutată la nivelul Ministerului Culturii, arată reprezentanții din teritoriu ai instituției. Care sunt de părere că se pot găsi soluții pentru protejarea monumentului care are o zonă de protecție cu o rază de 200 de metri.

Protejarea Turnului spart este necesară în contextul proiectului lansat de Hidroelectrica pentru construirea a două noi hidrocentrale pe râul Olt, dintre care una la Lotrioara, în județul Sibiu. Lacul de acumulare al acesteia va duce la creșterea nivelului apei pe Valea Oltului, iar pentru protejarea Turnului spart de la Boița cei de la Hidroelectrica au în vedere „îmbrăcarea acestuia într-o cuvă de beton”, după cum se arată într-un caiet de sarcini făcut public zilele trecute.

Turnul spart de la Boița este monument istoric de importanță națională, iar conform legislației în materie, zona de protecție a acestuia are o rază de 200 de metri, fiind vorba de extravilanul unei zone rurale. Orice intervenție în interiorul acestei zone de protecție trebuie avizată de autorități. „În primul rând trebuie întocmită o documentație care să fie analizată în cadrul comisiei zonale pentru protecția monumentelor istorice. De aici, alături de un punct de vedere al Comisiei zonale, documentația este transmisă la Ministerul Culturii, având în vedere că Turnul spart de la Boița este un monument de importanță națională. Ministerul va emite avizul necesar, care va cuprinde și condițiile care vor trebui îndeplinite”, arată Dan Nanu, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Sibiu.

Din punctul de vedere al lui Nanu se pot găsi soluții care să protejeze monumentul istoric și care să întrunească și exigențele în protecția monumentelor istorice. „Nu neapărat un zid de beton, ci poate sub forma unui contrafort care să protejeze turnul. Acolo a avut loc și o descărcare arheologică acum câțiva ani, când a fost lărgit DN7, iar informațiile obținute atunci pot fi folosite pentru a propune o soluție adecvată”, mai spune Dan Nanu.

Surse oficiale din cadrul Hidroelectrica au arătat pentru Turnul Sfatului că situația Turnului spart este una avută în mod special în vedere: în sensul că soluția protejării monumentului istoric va fi încredințată spre elaborare unei echipe de specialiști. Al căror rol va fi și acela de a propune nu doar o soluție legală, ci una care să pună și mai mult în valoare monumentul care face parte din a patra fortificație medievală a complexului de apărare Turnu Roșu.

Citește și „La ridicarea nivelului în lacul de acumulare Turnul spart va fi inundat”. Hidroelectrica a lansat licitația pentru parcurgerea primilor pași în vederea construirii barajelor noi pe Olt

Sursa foto principală: Consiliul Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 lună

eu zic sa il daramati...ca numai va incurca!!! si in locul lui puneti un panou publicitar pe care sa il puteti folosi in campanii publicitare si electorale!!!!Asa ati facut si cu marea majoritate a vestigiilor istorice care ori se degradeaza si dispar ori sunt ingropate.... a se vedea ditamai asezarea de la Tartaria peste care ati trecut direct cu autostrada(nu inainte sa o descarcati toata zona de interes arheologic ....ministru culturii era Kelemen Hunor)!!!Asa ne trebuie cand avem imbecili functionali in functii!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Degeaba ești vero, când ești și analfabet funcțional. Descărcarea de sarcină arheologică înseamnă că s-a scos tot ce era interesant, în pământ au rămas numai niște pietre fără mare relevanță. Dacă le-ar fi lăsat descoperite, în trei ani nu mai rămânea nimic, și-ar fi luat toți ciobenii pietre să pună la fundație în construcții.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

@zeroElgloaba-Stii la ce nivel de sapaturi fata de cota zero s-a gasit Troia?Ca e dat ca exemplu in manuale de arheologie,stii chestiile acelea numite carti nu telefoane..Crezi ca e totul la suprafata,ai rimat si cernut ca ghitza si gata?Exemplul dat de' Vero' e foarte bun intrucat hoarda lui hun-or de la minister a vrut sa acopere tot ce inseamna ' radacinile'acestui neam.Dar,in zadar...
Raspunde

Reactor

Acum 1 lună

E reactor nuclear sa l imbraci in camasa de beton?
Raspunde

Vai de noi

Acum 1 lună

E cel mai ieftin. Si okatim la vreun descurcaret cleptoman pret de sticla piscina infinit
Raspunde

Notaru' lu' Gheza

Acum 1 lună

Dat jos si reconstruit pt cine vrea si finanteaza mutarea unde vrea.Importanta unui fost punct de vama,control al fostului imperiu ma lasa rece.Cand a fost inundat de Olt in 15.. tot beneficiarii nu l-au refacut .Atunci ce ne pasa noua de istoria unei ruini care oricum simboliza arogant o granita colonialista.Putem face ca nemtii cu Zidul Berlinului,vandut bucatzele pt sovini,revansarzi si alti medievali iar slujba de pomenire in fata statuii de tinichea.Masa o va da werner din ce a mai ramas din meniurile din avioane,resorturi,etc..Luam si noi exemplu de la kelemen hunoru' care a ascuns sub beton pana si biserica ortodoxa a noastra de sec.8 din Alba Iulia.Arpad moghior nici nu aparuse inca,era in stepa,asta pt cunoscatori..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Notar n-ai putea fi, că nu știi nici să scrii și habar n-ai ce înseamnă termenul de colonialist. Sub beton ar trebui să te pună pe tine, că răspândești idei imbecile și dușmănoase.
Raspunde

Notaru' lu' Gheza

Acum 1 lună

@Aciezero Elzogloaba,asta e finalul oricarui alogen.Ce e val, ca valul trece...Stii fara goagal cum il chema pe notarul lui Gheza si ce a scris important pt noi si cand,nu pt tine,desigur...De unde!!!Lemn de dutu...
Raspunde

Leonard

Acum 1 lună

Doar în sticlă glisantă poate fi îmbrăcat ! Zic și eu ! Părerea mea ! Poate părerea mea nu contează dar acesta este adevărul ! Ar deveni mai atrăgător pentru trecători și vizitatori !
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Va mai curge multă cerneală pentru acest obiectiv,dar surpriza va fii când intr o bună zi va cadea singur
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Si cum il mai poti vedea? cu barca?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Cui ii pasa?Ce puteai sa vizitezi? Niste caramizi si pietre goale?Poate sa il vizionezi de departe ca sa nu iti cada in cap..Abandonat culmea,din 1590 de 'imperiu' si eu,'rupt in fund la buget', nu mai pot de grija lui acum..
Raspunde

Mitică

Acum 1 lună

Pentru ce atâtea cheltuili? Ce produce TURNUL SPART ? Pagube materiale accidente și muncă fără folos. Asta pentru a crea locuri de muncă....bănoase și călduțe. Turnurile de la Ișalnița ,uzinele Tractorul -Rulmenți, Grivița, Malaxa, pădurile, resursele minerale de la Tupilați,podul de la Sagna,nu trebuiau protejate?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ron

Acum 1 lună

Trebuie refacut...cu...tot ce tine de acest simbol!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Daca e asa mare simbol(he,he..)de ce l-au lasat sa cada,ei propietarii,beneficiarii acum 500 de ani???...Mai bine uite,cumparam casa natala a lui baron ca a ajuns carciuma si se pi.a betivii pe ea.. E si la oferta acum!!Karma!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Dacă tot folosesc beton sa îl tragă pe toată lățimea văii. Poate oprim migrația BMW-istilor cu ceafa lată și a mancatorilor de praz.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus