Deoarece este monument istoric de importanță națională, soluția de protejare a Turnului spart ca urmare a amenajării unui nou lac de acumulare pe Valea Oltului va fi discutată la nivelul Ministerului Culturii, arată reprezentanții din teritoriu ai instituției. Care sunt de părere că se pot găsi soluții pentru protejarea monumentului care are o zonă de protecție cu o rază de 200 de metri.
Protejarea Turnului spart este necesară în contextul proiectului lansat de Hidroelectrica pentru construirea a două noi hidrocentrale pe râul Olt, dintre care una la Lotrioara, în județul Sibiu. Lacul de acumulare al acesteia va duce la creșterea nivelului apei pe Valea Oltului, iar pentru protejarea Turnului spart de la Boița cei de la Hidroelectrica au în vedere „îmbrăcarea acestuia într-o cuvă de beton”, după cum se arată într-un caiet de sarcini făcut public zilele trecute.
Turnul spart de la Boița este monument istoric de importanță națională, iar conform legislației în materie, zona de protecție a acestuia are o rază de 200 de metri, fiind vorba de extravilanul unei zone rurale. Orice intervenție în interiorul acestei zone de protecție trebuie avizată de autorități. „În primul rând trebuie întocmită o documentație care să fie analizată în cadrul comisiei zonale pentru protecția monumentelor istorice. De aici, alături de un punct de vedere al Comisiei zonale, documentația este transmisă la Ministerul Culturii, având în vedere că Turnul spart de la Boița este un monument de importanță națională. Ministerul va emite avizul necesar, care va cuprinde și condițiile care vor trebui îndeplinite”, arată Dan Nanu, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Sibiu.
Din punctul de vedere al lui Nanu se pot găsi soluții care să protejeze monumentul istoric și care să întrunească și exigențele în protecția monumentelor istorice. „Nu neapărat un zid de beton, ci poate sub forma unui contrafort care să protejeze turnul. Acolo a avut loc și o descărcare arheologică acum câțiva ani, când a fost lărgit DN7, iar informațiile obținute atunci pot fi folosite pentru a propune o soluție adecvată”, mai spune Dan Nanu.
Surse oficiale din cadrul Hidroelectrica au arătat pentru Turnul Sfatului că situația Turnului spart este una avută în mod special în vedere: în sensul că soluția protejării monumentului istoric va fi încredințată spre elaborare unei echipe de specialiști. Al căror rol va fi și acela de a propune nu doar o soluție legală, ci una care să pună și mai mult în valoare monumentul care face parte din a patra fortificație medievală a complexului de apărare Turnu Roșu.
Sursa foto principală: Consiliul Județean Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 9365
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Jorj
Acum 3 ore
Serios?
Acum 3 ore
Agariciul