Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Un cuplu din Sibiu și-a deschis afacere cu lavandă cu investiție de 2.000 de euro. „La început, erau butași de 12 centimetri, iar acum sunt tufe pe care nu le poți cuprinde cu mâinile”

Un cuplu din Sibiu și-a deschis afacere cu lavandă cu investiție de 2.000 de euro. „La început, erau butași de 12 centimetri, iar acum sunt tufe pe care nu le poți cuprinde cu mâinile”

Andrei și Laura Șinar sunt din Sibiu, iar din anul 2017 au început împreună un mic business de familie, care are în centrul lui lavanda și pe care au ales să-l numească Lavandă Lorett. Cei doi cultivă în prezent planta pe două câmpuri, unul la situat la granița dintre Vâlcea și Argeș și celălalt în Șura Mare. Au început timid, cu vânzarea de buchețele, iar treptat au ajuns să comercializeze produse precum apă de lavandă, ulei esențial de lavandă și chiar lumânări.

Povestea Lavanda Lorett a început în anul 2017, atunci când Andrei și Laura și-au dorit să valorifice mai multe terenuri primite de la bunicii lor.

„Terenurile sunt la țară, sunt departe de poluare, de orice sursă de ierbicide. Am avut mai multe idei de-a lungul timpului, iar în anul respectiv soțul meu a vizitat o cultură de lavandă în Alba și așa am ajuns la lavandă”, a povestit Laura pentru Turnul Sfatului.

Câmpul de lavandă la început

Cultura de lavandă de la Argeș în prezent

Pentru că unul dintre câmpuri se află la distanță, alegerea lavandei pentru cultivare a fost ideală întrucât este o plantă care nu are nevoie de îngrijire și atenție zilnică.

„La început, erau butași de 12 centimetri, iar acum sunt tufe pe care nu le poți cuprinde cu ambele mâini. Nu necesită udare, necesită doar tundere în toamnă, dar și curățare între rânduri. Cum a venit butașul, așa l-am pus în pământ, n-a primit niciun fel de chimicale, niciun fel de tratament”, a detaliat și Andrei.

Ce produse creează Laura și Andrei

Deși începutul afacerii a fost mai greu, treptat, cei doi sibieni au început să-și diversifice gama de produse din lavandă.

„Am început mai timid, mergeam în târguri de vechituri cu ce puteam produce la momentul respectiv din ele, asta însemna partea de buchețele, partea de săculeți cu floare, urmând ca în al treilea an să începem să recoltăm, să distilăm, să producem ulei esențial de lavandă, dar și apă florală de lavandă. Au urmat apoi și lumânări, săpunuri, bombe de baie. Iar acum, pentru că vin Paștele, avem tot felul de produse tematice cu care îi așteptăm pe oameni inclusiv la târgul de Paști care va avea loc de joi până duminică la Casa Artelor”, explică cei doi.

Beneficiile lavandei

Investiția inițială în afacere fost reprezentantă de achiziția butașilor care a costat aproximativ 2.000 de euro. A urmat apoi investiția în utilaje, dar și în distileria proprie pentru a avea controlul asupra produselor, dar și asupra calității lor. Am vorbit cu cei doi și despre beneficiile multiple pe care le aduce această plantă în viața oamenilor.

„Apa de lavandă este foarte bună pentru ten, în special pentru tenul acneic. Bineînțeles că și aici este un mic secret deoarece trebuie folosită constant. Pe lângă asta tratează foarte bine partea de arsuri solare, dar este folosită și după înțepături de insecte. Ajută, de asemenea, și scalpul.

Uleiul este folosit pentru calmare, relaxare, este practic un liniștitor, spunem noi. Liniștește, ajută la somn, se poate folosi în saune, în băi. Săculeții sunt foarte buni contra moliilor, dar și pentru un miros plăcut în dulap”.

Lista beneficiilor complete povestite de cei doi poate fi citită la acest link. 

În viitorul apropiat câmpul de lavandă de la Șura Mare urmează să fie mutat la Bungard. Afacerea lui Andrei și a Laurei poate fi găsită pe pagina de facebook Lavandă Lorett, pe adresa de mail [email protected], dar și la numerele de telefon 0740 071 316 și 40 741 132 213.

„Partea frumoasă este că lucrezi în natură și e minunat să ai interacțiune cu oamenii. Nu sunt extrem de mulți oameni pasionați de lavandă și dacă știi să-i explici omului care sunt beneficiile și proprietățile produselor poți să-I câștigi ca viitor client. Este vorba practic de o vânzare consultativă, în care tu ai datoria să povestești cu oamenii”, au concluzionat cei doi.

Foto: Arhivă personală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AMN114

Acum 2 săptămâni

Nu dai la ziar ideea ta de afacere așa, pe mocangeală - mai degrabă plătești un anunț publicitar. La câte detalii au oferit, sunt destui flămânzi care abia așteaptă să le devină concurenți ;)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Zā lavander uatār! Veri gud for zā schin .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus