Telemeaua de Sibiu este falsificată şi are peste 2.300 de enterobacterii per gram, susține Antena 1 în cadrul campaniei ”Ce ne puneți în mâncare”. Sunt producători care păcălesc consumatorii vânzându-le altceva sub brandul ”produs în Sibiu”, iar fermierul Ghiță Dănulețiu, cunoscut sub numele Ghiță Ciobanu, confirmă în parte această situație.
Jurnaliştii Observator au luat mai multe tipuri de telemea de oaie din piețele din București și le-au dus la laborator, pentru a evalua ce s-a schimbat. Prezența enterobacteriilor, igiena precară și folosirea laptelui de vacă în locul celui de oaie scoate la iveală un adevăr îngrijorător despre telemeaua vândută în piețe si in magazinele specializate, precizează Antena 1.
„Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii per gram de telemea și mizerie foarte mare la punctele de vânzare”, dezvăluie Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
Jurnaliștii bucureșteni susțin că, sub pretextul păstrării tradiției, unii comercianți profită de încrederea consumatorilor, oferind produse neconforme, ambalate în pungi de plastic. Etichetele sunt înșelătoare, iar aparența – de la clopul vânzătorului până la accentul din Ardeal – joacă un rol esențial în păcălirea cumpărătorului.
„Tragem un nou semnal de alarmă: ne întoarcem la produse verificate deja în trecut și descoperim, din nou, aceleași probleme. Așa-zisa telemea de Sibiu este doar o aparență ambalată frumos. În realitate, ceea ce ajunge pe masa consumatorului nu respectă nici rețeta, nici originea declarată. Din păcate, eticheta tradițional nu mai garantează autenticitatea, iar analizele din laborator ne confirmă că Bucureștiul a devenit un adevărat paradis al falsificatorilor alimentari”, dezvăluie Mădălina Iacob, jurnalist Observator.
”Calitate mai bună decât telemeaua făcută din lapte de oaie nu există. Una e să fie din lapte, alta e să fie din prafuri”
Ghiță Dănulețiu spune că este vorba în multe cazuri de brânză și telemea care sunt produse din ”prafuri” sau din lapte adus din Ungaria.
”Da, e vorba de brânză și telemea aduse din alte țări. Autoritățile de la nivel național știu, li s-a adus la cunoștință despre această practică. Li s-au cerut acestor producători să scrie pe etichete exact ce conțin. Pe unele se pune, pe altele nu. Nici nu știm de unde sunt aduse”, spune Dănulețiu.
El spune că pentru un producător local e greu să se bată cu prețurile oferite de aceste produse.
”Calitate mai bună decât telemeaua făcută din lapte de oaie nu există. Una e să fie din lapte, alta e să fie din prafuri. Dar e ușor când te costă 7,8 lei kilogramul să o faci și să o vinzi cu 25,30 de lei. E mult mai greu să faci telemea cu 20 de lei și să o vinzi cu 25”, spune fermierul.
Întrebat ce ar trebui să facă cei care vor să cumpere telemea și brânză ”originale”, Ghiță Dănulețiu e sigur: ”căutați producători”.
”Să încerce să caute, să cumpere direct de la producători, dacă vor să ia direct calitate. În rest, nu ai garanție. Nici mezeluri tradiționale nu mai avem. Ce mezel e ăla cu carne din Ungaria? Poate e o rețetă, dar nu mai e nimic tradițional”, spune Dănulețiu.
Fermierul spune că sunt în jurul Bucureștiului producători care fac preparate din lapte cu ingrediente false.
”Acum 7, 8 ani, pe vremea când aveam magazin în București ni s-a propus și nouă să facem așa ceva, dar am zis că nu facem. E vorba de oameni din București. Aveau câte o fabricuță și-mi spuneau că dacă vreau să vând mai ieftin trebuie să faci așa. Nu, nu am făcut, vă dați seama. Dacă făceam așa, poate mă lăsam de oi. Noi mai încercăm să mai ținem tradiția”, spune fermierul.
Sursa foto: Arhivă Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: carne din ungaria , telemea din praf , telemea de oaie , dănulețiu , Ghiță Ciobanu , telemea
Vizualizari: 58257
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Jean
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Anomis
Acum 6 ore
Dth