Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Kremlin: Alegerile din România au fost cel puțin ciudate. Serviciile de informații franceze dezmint afirmațiile fondatorului Telegram, de influențare a votului

Kremlin: Alegerile din România au fost cel puțin ciudate. Serviciile de informații franceze dezmint afirmațiile fondatorului Telegram, de influențare a votului

Kremlinul a declarat, întrebat luni despre alegerile prezidențiale din România, la care centristul proeuropean Nicușor Dan l-a învins pe rivalul său de dreapta radicală, naționalistul George Simion, că desfășurarea votului a fost 'cel puțin ciudată', a relatat agenția de presă de stat TASS, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Alegerile au fost o reluare a unui scrutin anulat din 2024, la care fostul candidat aflat în frunte, prorusul Călin Georgescu, a fost descalificat din cauza a ceea ce autoritățile române au afirmat că a fost o campanie nedeclarată de influență rusă în favoarea sa.

Comentând despre afirmația de duminică a fondatorului aplicației de mesagerie Telegram Pavel Durov, potrivit căreia serviciile de informații franceze au făcut presiuni pentru a suprima vocile care îl susțineau pe candidatul dreptei radicale, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu este o noutate că state europene precum Franța, Regatul Unit și Germania intervin în treburile altor țări, a mai consemnat Reuters. 

Acuzate de amestec în alegerile din România, serviciile de informații franceze dezmint afirmațiile fondatorului Telegram

Direcția Generală de Securitate Externă (DGSE) a Franței 'a respins cu fermitate' luni acuzațiile fondatorului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, potrivit căruia Parisul ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din România, informează AFP.

DGSE a indicat că 'a fost într-adevăr obligată, în mai multe rânduri în ultimii ani, să intre în contact direct cu Pavel Durov pentru a-i reaminti cu fermitate responsabilitățile companiei sale (...) în ceea ce privește prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile'.

Însă DGSE 'respinge cu tărie acuzațiile conform cărora au fost formulate cu aceste ocazii cereri de interzicere a conturilor, în legătură cu orice proces electoral'.

Această declarație, rarisimă din partea DGSE, are loc după o serie de mesaje postate duminică pe rețeaua socială X de omul de afaceri rus în vârstă de 40 de ani, naturalizat în Franța în 2021.

Inițial, Pavel Durov a acuzat 'un guvern din Europa de Vest', care ar fi dorit, potrivit lui, 'să reducă la tăcere vocile conservatoare' în România. El a adăugat 'ghiciți care?', având drept indiciu o pictogramă ce reprezintă o baghetă franțuzească, sugerând astfel că țara la care se referă ar fi Franța.

Folosind aceeași rețea socială X, Ministerul Afacerilor Externe francez a respins ceea ce a numit 'acuzații complet nefondate'.

Însă, câteva ore mai târziu, Pavel Durov a mers chiar mai departe. 'În primăvară, la Salon des Batailles de la Hotel de Crillon (din Paris - n.r.), Nicolas Lerner, șeful serviciilor de informații franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri', a scris Durov. 'Am refuzat. Noi nu am blocat manifestanții din Rusia, din Belarus sau din Iran. Nu vom începe să o facem în Europa', a adăugat el.

Românii au votat duminică în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru a alege între George Simion, un naționalist care îl admiră pe președintele american Donald Trump și care vrea să pună capăt sprijinului pentru Ucraina în războiul declanșat împotriva acestei țări de Rusia, și candidatul proeuropean Nicușor Dan, amintește AFP.

Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi, iar candidatul naționalist și-a recunoscut înfrângerea.

Votul de duminică a pus capăt unui sezon electoral prelungit care a început când Călin Georgescu, un candidat obscur de extremă dreaptă și prorus, a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, stabilite inițial pentru noiembrie 2024, după o campanie masivă pe TikTok marcată de suspiciuni privind o ingerință rusă. 

Foto ilustrativă: depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Pai vedeti. Serviciile franceze n-au niciun interes sa minta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus