Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Scenarii de luptă, salvări și intervenții în cadrul exercițiului CADET 2025. Exercițiu major la Academia Forțelor Terestre

Scenarii de luptă, salvări și intervenții în cadrul exercițiului CADET 2025. Exercițiu major la Academia Forțelor Terestre

Exercițiile „CADET 2025” ale studenților Academiei Forțelor Terestre au adus un scenariu de luptă impresionant, într-un context care ne obligă cumva să reflectăm la realitățile contemporane.

Vineri, 23 mai, aceste exerciții s-au desfășurat în poligonul academiei din Daia. Ploaia și vântul răcoros nu au fost suficiente pentru a tempera intensitatea unei zile care a adus, mai aproape decât ne-am fi dorit, senzația unui conflict armat. În cadrul exercițiului tactic „CADET 2025”, desfășurat de studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” liniștea obișnuită a zonei a fost înlocuită de sunetul transportoarelor blindate, a dronelor și al exercițiilor de luptă desfășurate cu precizie.

Ziua a început cu un exercițiu al celor de la Serviciul Român de Informații care au simulat o misiune anti-tero prin blocarea în trafic a unei mașini suspecte și distrugerea unui pachet considerat, de asemenea, suspect.

Au urmat apoi exerciții care simulau acțiuni militare în poligonul de la Daia cu imaginarea unei situații dintr-un conflict armat, asemănătoare cu cea de pe front. Soldații s-au dizlocat din cazarmă pe patru direcții de acțiune, au fost deja rezolvate două ambuscade și a fost curățată de inamici întreaga proximitate (zonele din apropiere) și s-a securizat o parte din baza materială a poligonului. Acum se înfruntă inamicul din față, într-un scenatiu imaginat în care militarii au de a face cu atacuri antiblindate. Sunt față în față cu inamicii.  

Pe ecranele mari instalate în puncte speciale din poligon, invitații, cadre militare, reprezentanți ai instituțiilor partenere și civili angajați ai academiei au putut urmări în timp real desfășurarea operațiunilor, în acest scenariu care a reprodus fidel atmosfera unui teatru de război contemporan.

Deși fictiv, contextul tactico-operațional creat de organizatori a fost adaptat la realitățile geopolitice actuale, generând emoții puternice și o reflecție firească asupra unui adevăr pe care îl resimțim cu toții în ultimii ani. Războiul nu mai este doar o lecție de istorie.

Au fost și ateliere practice

Sub supravegherea instructorilor și cu sprijinul tehnicii moderne, de la drone și transportoare Piranha V, până la sisteme de comunicații avansate, studenții au demonstrat o capacitate reală de a gestiona situații-limită.

Un loc aparte în cadrul evenimentului l-au ocupat atelierele practice. Polițiștii sibieni au simulat rețineri de suspecți, echipajele ISU au intervenit în stingerea de incendii și evacuări de urgență, iar reprezentanții Crucii Roșii au oferit demonstrații de prim-ajutor, inclusiv în contextul unui val de refugiați. Specialiștii CBRN au prezentat proceduri de intervenție în caz de contaminare chimică sau biologică, iar toate aceste intervenții au scos în evidență importanța colaborării între structuri într-un context real de criză.

După încheierea exercițiilor, poligonul a putut fi vizitat, iclusiv părțile lui pentru atrenament, reabilitate și clădirile nou construite. 

Ziua de vineri a avut și un moment solemn, în contrast cu forfota operațională. Colonelul Dumitru Todosiuc a preluat oficial, comanda Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. A fost pentru prima dată când o astfel de ceremonie a avut loc într-un poligon, un loc de pregătire al studenților și nu în incinta academiei.

În ciuda vremii mohorâte întreaga acțiunea a fost finalizată cu succes.

Studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, promoția 2025, au desfășurat acest exercițiu complex din 19 și până în 23 mai, atât în campusul universitar cât și în poligoanele de instrucție. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Povestea drobului de sare

Acum 3 săptămâni

A venit și luna mai și pe câmp: iz de susai
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus