Andrew Tate a fost filmat în timp ce se afla la o petrecere organizată în curtea Muzeului de Istorie din Sibiu. Acuzat de trafic de persoane și proxenetism, atât în România, cât și în Marea Britanie, Andrew Tate a rămas fără permis în timp ce se îndrepta spre petrecere. Conducerea Muzeului a reacționat și a arătat că este vorba de o petrecere contractată în ultima zi de mandat a fostului manager interimar.
Actulizare luni ora 17.15 Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal revine luni cu precizări asupra petrecerii organizate sâmbătă în curtea Muzeului de Istorie, la care a participat și Andrew Tate. Astfel, ca o replică la declarațiile făcute de Alexandru Chituță, cel care a încheiat contractul cu Spontan Events, Raluca Teodorescu spune că venitul câștigat de instituție este unul „modest” și nu se compară cu riscul în ceea ce privește protecția patrimoniului muzeal.
„Concertul organizat în 7 iunie de Spontan Events a fost ultimul de acest fel în mandatul meu. Și pentru că s-a tot făcut referire la bani, pentru a nu exista confuzia că acest eveniment a fost organizat datorită veniturilor extraordinare aduse muzeului:valoarea acestui contract inițial, de 7.000 lei (din care jumătate merg la stat, conform legii), este una modestă și nu reflectă nici măcar pe departe în mod corespunzător riscurile asumate de instituție, în special în ceea ce privește protecția patrimoniului muzeal. Aceste riscuri sunt agravate de faptul că muzeul nu deține control asupra procesului de selecție sau filtrare a participanților la eveniment, ceea ce poate conduce la situații ce pun în pericol integritatea bunurilor culturale aflate în custodia noastră.
Concluzionând, riscurile pe care astfel de evenimente le aduc asupra patrimoniului sunt mult prea mari, iar responsabilitatea noastră principală rămâne protejarea lui. Promovarea este importantă, dar nu poate veni cu prețul degradării valorilor noastre istorice,” transmite dr.Raluca Teodorescu, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.
Contractul a fost încheiat în data de 5.05.2025 și nu a avut o clauză de reziliere unilaterală, mai spune Teodorescu. În acest condiții, s-a reușit, cu acordul partenerului, introducerea unor clauze care au venit în sprijinul protejării și valorificării patrimoniului, se mai arată în comunicatul remis de institușia de cultură.
Actualizare 19:40 Raluca Teodorescu, directoarea Muzeului Brukenthal, a declarat pentru Turnul Sfatului că petrecerea din curtea Muzeului de Istorie a fost acceptată de fostul director, Alexandru Chituță, printr-un contract. Semnătura pe contract a venit chiar în ultima zi a mandatului lui Chituță.
„E vorba despre un contract încheiat în ultima zi a mandatului lui Alexandru Chituță, fără clauză de reziliere unilaterală. Am reușit sa facem un act adițional, prin care am pus niște condiții, precum accesul exclusiv în curtea unu, fără acces în curtea a doua și scările de acces la etaj. Am interzis fumatul și am impus alte câteva măsuri pentru asigurarea securității muzeului și a curățeniei, în condițiile în care a doua zi la ora 9:00 muzeul trebuie să fie deschis pentru vizitare. Ca să asigurăm promovarea muzeului i-am obligat să tipărească și să distribuie materiale de informare și conștientizare atât participanților la eveniment, cât și publicului vizitator, materiale referitoare la istoricul și relevanța clădirii pentru orașul Sibiu și Transilvania, în general. Evenimentele care vor urma vor fi în concordanță cu scopul și misiunea muzeului”, a explicat Raluca Teodorescu.
Andrew Tate, fumând trabuc și jucând tetris în curtea Muzeului de Istorie din Sibiu. Foto: captură X / cobratate
Fostul manager interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță, a indicat drept replică a sa un text pe care l-a publicat pe pagina lui de Facebook. În care acesta arată că prin astfel de evenimente „Casa Altemberger din Sibiu este acum mai aproape de sufletul tinerilor și nu numai”. „Acum mai bine de 10 ani în Italia, la Roma, asemenea concerte au fost organizate în toate muzeele. Astăzi acestea se întâmplă în marile muzee din întreaga lume. La noi organizarea unor asemenea evenimente e cu «cântec». De ce? Pentru că cei care se împotrivesc nu fac nimic pentru promovarea instituției, pentru imagine și marketing, pentru fondurile proprii. Nu călătoresc și nu cunosc realitățile. Vrem o țară ca afară dar câteodată noi ne credem mai deștepți”, a scris Alexandru Chituță.
El mai arată că noua conducere a muzeului a urmărit rezilierea contractului de organizare a petrecerii, dar, în cele din urmă „ s-a înțeles faptul ca acest eveniment aduce lume, voie bună, imagine dar și chestiuni care sclipesc în ochii unora: bani”. „ O asemenea seară aduce fonduri cât mai bine de două săptămâni de vizitatori sau chiar și o lună și mai bine (Ianuarie și februarie) la Muzeul de Istorie Casa Altemberger! Pe lângă fonduri câștigăm și prieteni”, scrie Chituță.
În acest context, el arată că în 2023 Muzeul a realizat venituri proprii de peste 3,2 milioane de lei, față de cele 1,3 milioane cât îi erau impuse de Ministerul Culturii. „Aș dori să văd câte instituții se mai pot lauda în România că fac venituri proprii de aproape două ori și ceva peste cele impuse de ordonatorul de credit si după asemenea rezultate se afirma de administrare defectuoasă. Și nu e bine?! Unii cred că doresc blocarea și sabotarea instituției, dar Muzeul Național Brukenthal trebuie să fie o instituție în pas cu vremea!”, a mai scris Chituță.
Petrecerea din curtea Casei Altemberger face parte dintr-o serie de evenimente organizate sub denumirea Spontan Events, petreceri organizate în diferite orașe din țară. La Sibiu, chiar și Primăria a promovat evenimentul pe pagina de Facebook a administrației locale, anunțând că e „first time in Sibiu” (prima dată în Sibiu).
Știre inițială. Andrew Tate apare filmat în curtea Casei Altemberger, care găzduiește colecțiile Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Aici a fost organizată, în cursul zilei de sâmătă, o petrecere la care au participat numeroase persoane înstărite din Sibiu și la care a venit atât Andrew Tate, cât și fratele său, Tristan.
„A venit înconjurat de bodiguarzi și cu doi cameramani după el. S-a așezat direct înt-un colț, a scos un joc Tetris și s-a tot jucat. A mai urcat să facă tot felul de fotografii, dar a stat în colțul lui în cea mai mare parte a timpului. Mai mergeau oameni să facă poze cu el, dar refuza. Din câte am văzut, tot ceea ce făcea era doar de imagine”, descrie un participant la petrecere comportamentul influencerului care s-a făcut cunoscut în special prin postările sale cu caracter misogin.
Într-un scurt film publicat de Sibiu Info apare Andrew Tate stând singur la o masă. Filmul a fost preluat de pe contul de pe platorma X a lui Tate.
În ziua petrecerii din curtea Muzeului de Istorie, polițiștii din Râmnicu Vâlcea au oprit mașina condusă de Andrew Tate cu 196 de km/h, într-o zonă în care limita legală era de 50 de km/h. A fost amendat cu 1.822 de lei și i-a fost reținut permisul de conducere pentru 120 de zile.
Frații Andrew și Tristan Tate sunt cercetați în mai multe dosare penale atât în România, cât și în Marea Britanie, fiind acuzați de viol, proxenetism și trafic de persoane, acuzații pe care cei doi le resping.
Citește și G4Media: Andrew Tate, surprins cu 196 km/h între Vâlcea și Sibiu. A primit amendă de 1.822 de lei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 26295
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cartea ne face bine..
Acum 1 oră
Gelu
Acum 1 oră
Punk
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Oligofrenul