Două tabere pentru copii și tineret din județul Sibiu sunt avute în vedere de administrația județeană pentru a fi reabilitate cu bani europeni în următorii ani. Autoritățile recunosc că taberele nu vor fi reabilitate prea curând cu bani din bugetul propriu sau cel național, de aceea își propun să profite de finanțările europene disponibile, care „nu sunt inepuizabile”.
În ședința extraordinară din 19 mai 2025, aleșii județeni au aprobat încheierea unui protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Sport și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, cu scopul pregătirii și depunerii proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de tineret din Județul Sibiu”. Proiectul va fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Regiunea Centru 2021–2027, Prioritatea 7 – „O regiune cu turism sustenabil”.
Hotărârea vizează reabilitarea uneia sau chiar a două tabere pentru copii și tineri din județul Sibiu. Documentul nu stipula alte detalii, astfel că le-am solicitat de la reprezentanții CJ. Conform răspunsului transmis recent de Consiliul Județean la solicitarea redacției noastre, sunt analizate în prezent două posibile locații: Tabăra „Trecătoarea Cerbilor” din Păltiniș și Tabăra din Săliște.
„Tabăra din Păltiniș este prioritară datorită amplasării în stațiune turistică și a impactului pozitiv asupra atractivității zonei. Tabăra de la Săliște este vizată ca a doua opțiune, dacă vom putea depune două proiecte, întrucât dispune de date tehnice mai actuale”, au transmis reprezentanții CJ Sibiu.
Autoritățile precizează că, deși reabilitarea taberelor nu este o responsabilitate directă a administrației județene, proiectul este susținut tocmai pentru a valorifica oportunitatea de finanțare din fonduri europene: „Fondurile europene nu sunt inepuizabile și trebuie accesate la timp – altfel, riscăm ca aceste tabere să nu fie reabilitate în următorii ani, în contextul în care fondurile naționale sunt deja insuficiente pentru investițiile aprobate”.
Hotărârea adoptată de CJ Sibiu prevede în mod oficial încheierea unui protocol de colaborare între cele trei instituții partenere. Protocol oferă, de fapt, cadrul legal necesar pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice – una din condițiile pentru depunerea cererii de finanțare.
Potrivit documentului adoptat, rolul principal în acest parteneriat îi revine Consiliului Județean Sibiu, care va derula procedurile legale pentru realizarea acestor documentații și va asigura sprijin tehnic Direcției Județene pentru Sport și Tineret în procesul de elaborare a proiectului.
Proiectul va fi cel mai probabil depus de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Sibiu, în calitate de lider de parteneriat, alături de Consiliul Județean și Agenția Națională pentru Sport.
Inițiativa se încadrează în Acțiunea 7.2 din cadrul Programului Regiunea Centru 2021–2027, care are ca obiectiv creșterea incluziunii sociale a copiilor și tinerilor prin dezvoltarea activelor turistice publice și a serviciilor turistice dedicate acestora. Ghidul solicitantului, a cărui lansare este așteptată în următoarele luni, prevede că sunt eligibile parteneriate între autorități publice locale și instituții din subordinea autorităților centrale, așa cum este cazul DJTS.
Activitățile eligibile includ reabilitarea, modernizarea sau extinderea spațiilor de cazare, a sălilor de mese și a celor dedicate activităților educaționale, sportive sau recreative.
În acest moment, nu există un buget maxim estimat, întrucât valoarea exactă va fi stabilită în urma elaborării documentațiilor tehnico-economice.
„Documentațiile tehnico-economice care vor fi elaborate în perioada următoare vor stabili tipul exact al lucrărilor și estimările financiare aferente. Depunerea proiectelor este condiționată de clarificarea situației juridice a imobilelor și de respectarea termenelor impuse de autoritatea de management.
Pentru a putea valorifica această oportunitate de finanțare europeană – preconizată a fi lansată în următoarele luni – este esențială o colaborare eficientă cu instituțiile partenere, care trebuie să ne furnizeze la timp și complet toate informațiile necesare.
Vom reveni cu informații suplimentare imediat ce pașii preliminari vor fi finalizați”, au mai precizat reprezentanții CJ Sibiu.
Tabăra din Păltiniș poartă denumirea de „Centrul de Agrement pentru Tineret Păltiniș” (foto principală). Aceasta este situată în stațiunea climaterică Păltiniș, la o altitudine de 1450 m în munții Cindrel. Capacitate de cazare: 101 locuri de cazare permanente. Cazarea în această locație se face în două vile etajate din lemn și un pavilion administrativ.
Centrul de Agrement pentru Tineret Săliște este situat la 2 km de la intersecția cu DN 5 E, pe drumul ce duce spre satul Amnaș, într-o largă împrejmuire de verdeață și copaci (sursa). Dispune de 100 locuri de cazare: într-o cabană etajată de construcție mixtă, cu camere de 2-4 locuri, încălzire centrală și cu sobe de teracotă pe lemne, grupuri sociale pe hol, apă caldă non-stop.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cj. sibiu tabere pentru copii , directia sport si tineret , tabara saliste , tabara paltinis , tabere sibiu
Vizualizari: 2467
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Cartea ne face bine..
Acum 44 minute
Gelu
Acum 55 minute
Punk
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 2 ore
Oligofrenul