Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Elevii au avut de ales între Creangă și Slavici la prima probă scrisă a Bacalaureatului. „Mă așteptam la ceva mult mai greu, dar au fost subiecte simple”

Elevii au avut de ales între Creangă și Slavici la prima probă scrisă a Bacalaureatului. „Mă așteptam la ceva mult mai greu, dar au fost subiecte simple”

După prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și literatura română, absolvenții de liceu au ieșit din sălile de examen cu zâmbetul pe buze. Fie că au terminat un profil uman sau real, toți au avut un lucru în comun: subiectele li s-au părut ușoare. 

Elevii care au susținut astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat au avut de ales între autorii Ion Creangă și Ioan Slavici. Cei de la uman au avut de făcut o paralelă între personaje, în timp ce elevii care au terminat un profil real au avut caracterizare de personaj.  

Ioana Brad a absolvit profilul Științe Sociale la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. La ieșirea din examen, era relaxată și optimistă. „Mă așteptam la ceva mult mai greu, dar au fost subiecte simple. M-am descurcat bine, iar toată lumea a fost bucuroasă. Am avut textul narativ, de ales între Ion Creangă, Harap Alb și Ioan Slavici, Moara cu noroc. A trebuit să prezentăm relația dintre două personaje”, spune Ioana.

Ioana Brad

Totuși, recunoaște că adevăratele emoții abia urmează. „Cea mai grea va fi proba de istorie, de mâine.”

Vineri, Ioana va susține proba la alegere, unde a optat pentru geografie. După Bac, vrea să rămână în Sibiu și să urmeze cursurile Facultății de Litere și Arte, la specializarea Studii Anglo-Americane.

De la filologie, cu speranțe mari

Printre primii elevi care au ieșit din examen s-a numărat și Ioana Ilaria Timoftei, absolventă a Colegiului Pedagogic, profil filologie. Și ea a ales să scrie despre Harap Alb. „Subiectele mi s-au părut ușoare. Mâine, la istorie, vor fi emoțiile cele mai mari. Vineri susțin examenul la logică.”

Ioana Ilaria Timoftei

După Bacalaureat, Ioana va rămâne tot în Sibiu, unde își dorește să studieze Resurse Umane.

Andreea Isabela Dobre a absolvit tot un profil uman și își dorește să urmeze Facultatea de Drept. Spune că subiectele de la română i s-au părut accesibile. Joi urmează istoria, iar vineri va da proba la geografie.

Și Filip a avut o experiență similară. A ales să analizeze în paralel personaje din opera lui Creangă. A terminat liceul Pedagogic și vrea să meargă la Drept, în Cluj.

Filip

La real, între mate-info și modă urbană

Leo, absolvent al profilului real (mate-info) de la Colegiul Național „Octavian Goga”, a vorbit cu entuziasm despre subiectul primit. „Am avut de făcut o caracterizare de personaj – Ion Creangă sau Slavici. Inițial am înțeles greșit cerința și era să aleg Moara cu noroc, dar am mers pe Creangă. Nu pot spune că am învățat caracterizarea, dar a fost simplu: social, moral, psihologic, o trăsătură definitorie, două secvențe și gata.”

 Leo spune că blugii pe care îi poartă sunt creație proprie

Cu toate că s-a simțit încrezător, Leo spune că adevărata provocare va fi la matematică. După examen, are planuri mari.

„Voi rămâne aici, la Facultatea de Informatică, și vreau să lansez brandul meu de haine, Tundra Clothing. Îl găsiți deja pe Instagram. După BAC, mă voi concentra pe o strategie de marketing”, mai spune băiatul. 

Părinți cu emoții, ca-n prima zi de școală

Chiar dacă mulți dintre candidați au deja 18 ani, părinții lor au fost prezenți la poarta școlii, așteptând cu emoție rezultatele primei probe. „Așteptăm să iasă băiatul. Am auzit că subiectele au fost ușoare și credem că s-a descurcat”, spun doi dintre părinți.

În mijlocul acestor momente încărcate de emoție, d-l Mirel, portarul Colegiului „Goga” de peste 10 ani, este o prezență caldă și cunoscută tuturor elevilor.

Leo alături de d-l Mirel, portarul de la Goga

Îi încurajează, îi salută pe nume, și pare că știe despre fiecare câte ceva. Povestește cu emoție despre prima generație de elevi pe care a „prins-o” când s-a angajat și care l-au invitat la întâlnirea lor de 10 ani. A fost o mare bucurie pentru el. Pe mulți dintre elevii de la Goga îi știe din clasele mici.

Examenul de bacalaureat va continua miercuri, 11 iunie cu proba obligatorie a profilului - proba E.c), vineri,13 iunie cu proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) și luni, 16 iunie, cu Limba şi literatura maternă - proba E.b). Primele rezultate se afișează în 20 iunie, iar în 30 iunie totul se termină cu rezultatele finale. 

Citește și: Start BAC 2025. Ce spun liceeni: „Numai poezia să nu fie!” 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

George

Acum 1 săptămână

Buna ziua, de pe pagina de stiri sunt reclame la tot felul de tepe. Va rog mai multa atentie pentru a nu ajut pe cei care au intentii criminale.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

Slavici usor????? Nuvelistica psihologicā a prolificului Slavici e grea ca plumbul! Numa' niste imberbi ( si un nivel pedagogic adaptat amibelor ) pot afirma cā Slavici e usor. Da' nu conteazā , cu codul ZBIR20 faci un discount pe nustiu ce site si bang! îti iei un Lambo ( de la Lamborghini ). Slavici? Cine e āsta? Āla cu înghetata din Obor?
Raspunde

@Sparrow

Acum 1 săptămână

Ei, bine e usor, pentru ceea ce li se cere! Doar nu va imaginati ca li se cere sa analizeze opera lui Slavici asa cum ati face dvs. , spre exemplu.
Raspunde

Sobolu'orb..

Acum 1 săptămână

Nu cred.Cred ca e vorba de rusi .Slav-ici...adica 'slavii sunt aici'.Traducere aproximativa din manelele ragite la balul bobocilor si din trompetele de la alegeri.
Raspunde

Alina

Acum 1 săptămână

Mirel e cel mai grozav portar. Sa te intampine cineva in fiecare dimineata cu o vorba buna si scoala pare mai placuta. Azi dimineata l-am vazut cum vorbea cu fiecare si ii incuraja.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Pierdere de vreme.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus