De vreo două luni, în locul fostului Delis din Piața Mică a Sibiului s-a deschis Inspirat. Față de vechiul restaurant, printre puținele din oraș unde meniul zilei includea mai multe preparate, Inspirat este într-o zonă superioară: mâncăruri mai fine, cu influențe din diferite bucătării ale lumii – inclusiv Japonia, interior modern, seri tematice, dar și prețuri mai mari.
Am ajuns într-o după-amiază în care soarele încălzea domol peste singura umbrelă de mari dimensiuni care acoperă jumătate din terasă. Am ales cel mai depărtat loc de ventilatorul care împrăștia și apă, printre ritmuri de muzică modernă, al cărui volum depășea cel al surdinei.
Cum în interior și pe terasă nu erau mai mult de cinci mese ocupate, am beneficiat de servicii rapide, atât din partea ospătarilor, cât și a bucătăriei.
Meniurile aduse – având în vedere ora din zi – erau pe categorii: unul cu mâncare de brunch, unul cu băuturi de brunch, unul cu mâncare de cină și unul cu băuturi de cină. Am trecut prin mâncărurile de brunch relativ rapid: găsești de la salată ori pesto burrata, la ciorbă tradițională, pâine în ou, ouă Benedict, pastramă de oaie, humus cu conopidă panko (un pesmet de la japonezi) sau salată de sfeclă coaptă cu dovleac. Pentru cină, la fel, ai de ales dintre preparate care-ți fac cu ochiul și numai din denumiri: brisket cu trufe și piure de păstârnac, șnițel de curcan în fulgi de cartofi cu cartofi umpluți cu coleslaw de țelină, ori salsiccia fresca (cârnați din zona Toscanei) cu piure cu cimbrișor.
Prețurile de la Inspirat sunt de zona centrală, adică e bine să-ți verifici cardul înainte să inviți mai multe persoane la cină: 57 de lei o ceafă de porc cu cartofi prăjiți și chutney de ceapă, 62 de lei pentru o porție de carne la garniță cu balmoș și varză murată, 36 de lei o porție de ouă Benedict sau 30 de lei o porție de papanași, de exemplu.
Comanda ne-a fost adusă repede și, după ce am dat pe gât și un shot de ghimbir din meniul de băuturi de brunch, am descoperit că în interiorul fain aranjat există inclusiv o masă de DJ. Deocamdată, însă, n-au fost neapărat petreceri, ci seri tematice, îmi spune ospătarul. Adică, în fiecare miercuri, un concurs de ghicit muzica pe care o alege DJ-ul. Zece lei participarea: jumătate merg la câștigător și jumătate sunt donați pentru diferite cauze.
În nici 20 de minute, în față ne-au fost aduse preparatele. Aspectul: de făcut poze înainte să folosești tacâmurile. De cealaltă parte a mesei, a fost cerut un piept de pui cu mazăre, mentă și salsa verde. Puiul, foarte fraged gătit, a mers de minune cu garnitura în care menta își făcea ușor simțită prezența într-un gust un pic picant.
Piept de pui cu mazăre, mentă și salsa verde, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului
În fața mea a fost adusă o porție de tonkatsu cu varză murată. O ceafă de porc gătită cu panko (pesmetul japonez făcut din pâine fără coajă), pe care cei de la Inspirat au gătit-o în prealabil într-un aparat sous-vide. A rezultat un preparat absolut delicios, în care carnea moale contrasta cu crusta de pesmet. Varza, ușor murată, de un verde insistent, a completat preparatul venit într-o porție cât se poate de îndestulătoare.
Tonkatsu cu varză murată, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului
Eram pe grabă – aveam un autobuz de prins – așa că, din desert, n-am apucat să mai gust decât vreo două linguri. Și am descoperit un lapte de pasăre în care bucătarii spun că au lăsat și arome de tonca (tonka sunt semințele unui pom din America de Sud). Adică un preparat din caietul bunicii, dar reinterpretat, cremos, mai puțin dulce și – cu ajutorul căpșunilor – a rezultat o combinație chiar răcoritoare.
Lapte de pasăre, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului
Pentru răsfățul primit din bucătăria de la Inspirat ne-au fost ceruți 171 de lei: 24 de lei cele două păhărele de „ginger shot”, 41 de lei – pieptul de pui cu mazăre, 51 de lei – tonkatsu cu varză murată, 35 de lei pentru laptele de pasăre, restul de 20 de lei fiind pentru o sticlă de apă la trei sferturi.
Konnichi wa
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: lapte de pasare , piept de pui cu mazare , tonkatsu cu varza , restaurant inspirat , restaurant sibiu , cronica de restaurant
Vizualizari: 4443
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
HBomb
Acum 1 oră
Eruditian Slobozan Baroreu
Acum 1 oră
Marius
Acum 1 oră
HBomb
Acum 1 oră
HBomb