Joi,
17.07.2025
Partial Noros
Acum
23°C

Inspirat. Chiar am mâncat bine

Inspirat. Chiar am mâncat bine

De vreo două luni, în locul fostului Delis din Piața Mică a Sibiului s-a deschis Inspirat. Față de vechiul restaurant, printre puținele din oraș unde meniul zilei includea mai multe preparate, Inspirat este într-o zonă superioară: mâncăruri mai fine, cu influențe din diferite bucătării ale lumii – inclusiv Japonia, interior modern, seri tematice, dar și prețuri mai mari.

Am ajuns într-o după-amiază în care soarele încălzea domol peste singura umbrelă de mari dimensiuni care acoperă jumătate din terasă. Am ales cel mai depărtat loc de ventilatorul care împrăștia și apă, printre ritmuri de muzică modernă, al cărui volum depășea cel al surdinei.

Cum în interior și pe terasă nu erau mai mult de cinci mese ocupate, am beneficiat de servicii rapide, atât din partea ospătarilor, cât și a bucătăriei.

Meniurile aduse – având în vedere ora din zi – erau pe categorii: unul cu mâncare de brunch, unul cu băuturi de brunch, unul cu mâncare de cină și unul cu băuturi de cină. Am trecut prin mâncărurile de brunch relativ rapid: găsești de la salată ori pesto burrata, la ciorbă tradițională, pâine în ou, ouă Benedict, pastramă de oaie, humus cu conopidă panko (un pesmet de la japonezi) sau salată de sfeclă coaptă cu dovleac. Pentru cină, la fel, ai de ales dintre preparate care-ți fac cu ochiul și numai din denumiri: brisket cu trufe și piure de păstârnac, șnițel de curcan în fulgi de cartofi cu cartofi umpluți cu coleslaw de țelină, ori salsiccia fresca (cârnați din zona Toscanei) cu piure cu cimbrișor.

Prețurile de la Inspirat sunt de zona centrală, adică e bine să-ți verifici cardul înainte să inviți mai multe persoane la cină: 57 de lei o ceafă de porc cu cartofi prăjiți și chutney de ceapă, 62 de lei pentru o porție de carne la garniță cu balmoș și varză murată, 36 de lei o porție de ouă Benedict sau 30 de lei o porție de papanași, de exemplu.

Comanda ne-a fost adusă repede și, după ce am dat pe gât și un shot de ghimbir din meniul de băuturi de brunch, am descoperit că în interiorul fain aranjat există inclusiv o masă de DJ. Deocamdată, însă, n-au fost neapărat petreceri, ci seri tematice, îmi spune ospătarul. Adică, în fiecare miercuri, un concurs de ghicit muzica pe care o alege DJ-ul. Zece lei participarea: jumătate merg la câștigător și jumătate sunt donați pentru diferite cauze.

În nici 20 de minute, în față ne-au fost aduse preparatele. Aspectul: de făcut poze înainte să folosești tacâmurile. De cealaltă parte a mesei, a fost cerut un piept de pui cu mazăre, mentă și salsa verde. Puiul, foarte fraged gătit, a mers de minune cu garnitura în care menta își făcea ușor simțită prezența într-un gust un pic picant.

Piept de pui cu mazăre, mentă și salsa verde, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului

În fața mea a fost adusă o porție de tonkatsu cu varză murată. O ceafă de porc gătită cu panko (pesmetul japonez făcut din pâine fără coajă), pe care cei de la Inspirat au gătit-o în prealabil într-un aparat sous-vide. A rezultat un preparat absolut delicios, în care carnea moale contrasta cu crusta de pesmet. Varza, ușor murată, de un verde insistent, a completat preparatul venit într-o porție cât se poate de îndestulătoare.

Tonkatsu cu varză murată, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului

Eram pe grabă – aveam un autobuz de prins – așa că, din desert, n-am apucat să mai gust decât vreo două linguri. Și am descoperit un lapte de pasăre în care bucătarii spun că au lăsat și arome de tonca (tonka sunt semințele unui pom din America de Sud). Adică un preparat din caietul bunicii, dar reinterpretat, cremos, mai puțin dulce și – cu ajutorul căpșunilor – a rezultat o combinație chiar răcoritoare.

Lapte de pasăre, la Inspirat. Foto: Turnul Sfatului

Pentru răsfățul primit din bucătăria de la Inspirat ne-au fost ceruți 171 de lei: 24 de lei cele două păhărele de „ginger shot”, 41 de lei – pieptul de pui cu mazăre, 51 de lei – tonkatsu cu varză murată, 35 de lei pentru laptele de pasăre, restul de 20 de lei fiind pentru o sticlă de apă la trei sferturi.

Konnichi wa

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

16 comentarii

Nobody

Acum 1 lună

daca ala e tonkatsu mos craciun e sergiu nicolaescu. cica salsiccia fresca e carnat toscan. mda, salssicia fresca: carnat proaspat, genio.
Raspunde

Tony B

Acum 1 lună

Mâncarea este absolut mediocră. Pentru un loc cu un astfel de nume, ar trebui să se inspire cel puțin din restaurantele de brunch din jurul Sibiului (Ou și Unt, Lumos, Charlies etc.), dacă nu chiar din orașele mari, în ceea ce privește prepararea unor astfel de preparate. Ingrediente de calitate mediocră (buratta fără gust, chipsuri de cartofi sau ouă deloc necondimentate și neasezonate), fără creativitate sau ceva pentru care să revenim. Locul este frumos din punct de vedere vizual și are un marketing bun, dar cam atat.
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Dai o caruta de bani la restaurant, dar iei autobuzul...
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Esti rāu, autobuzul era el autobuz , dar era un autobuz electric boss. Adicā omului îi pasā ce bagā in gurā si ce impact sustenabil are deplasarea lui in mediul din meleag...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Friki Riki

Acum 1 lună

Era mai bine cu "beave"-ul parcat aiurea pe stradutele de pe centru si incurcand circulatia? Daca a luat autobuzul electric, chiar mai bine.... De unde gandirea asta ingusta la sibieni, ca, daca ai bani tre' sa ii si etalezi, sa vada lumea ca poti domne'!?! Stiu ca orasul SIbiu era un oras al oamenilor conservatori, in care nu "admirai" bogatia locuitorilor. Dar na, se mai schimba vremurile si oamenii.
Raspunde

@Friki Riki

Acum 1 lună

Poate sunt eu conservator, dar sa mergi cu autobuzul la un restaurant de fitze mi se pare chiar amuzant. O iesire la restaurant e o iesire. nu se duc la restaurante flamanzii care apoi se suie in autobuz si se duc acasa la culcare. Aia se duc la "impinge tava", nu la localuri selecte ca cele din orasul ostru.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Nu e vorba de mers la restaurant cu autobuzul, ceea ce e perfect normal și de apreciat. E vorba despre „Eram pe grabă – aveam un autobuz de prins”. Păi dacă te duci la „fine dining” ca să stai cu ochii pe ceas că pierzi cinșpele, mai bine îți iei un covrig de la maestro și-l mănânci în stație.
Raspunde

Nustiu

Acum 1 lună

ce trist esti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Chestiile aste vrute "fusion" dispar. de regulă, mai iute decât apar. cartofi umpluți cu coleslaw de țelină, adik un cartof fiert tăiat în două pe care s-au ras 3 fire de țelină. Din fericire există destule restaurante cu mâncare citavâ în Sibiu
Raspunde

Retoricus Intrebarias

Acum 1 lună

uneori, la unele magazine gasim ceafa fara os la 25 lei kilu, no, ce sa zici? la 150 lei iei 6 kile de ceafa, dar ca sa gatesti, trebuie sa te speli pe maini... La restaurant probabil sapunul si hartia igienica sunt incluse....of Doamne
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Tonka, Bonka, Monka.. Ruptul in figuri si bucate cu nume de spart la ****e , totul pentru mult parnos. KONTIKI sunā japonez nu credeti? Te astepti sā te serveascā niste samurai, sā taie jimbla cu sābii Mitsubishi, Meniu Harakiri, hay-aaaaaa!
Raspunde

HBomb

Acum 1 săptămână

Nu se mai miră nimeni că vorbești prostii cât cuprinde, cultură zero, doar cât să te faci de râs. Kontiki nu are nici o legătură cu Japonia. Expediția Kon-Tiki a lui Thor Heierdahl a popularizat numele unei vechi zeități incașe. Din America de Sud, adică nimic în comun cu Japonia și samuraii ...
Raspunde

Friki Riki

Acum 1 lună

"20 de lei pentru o sticlă de apă la trei sferturi" Scump domn scump. Chiar si pt centrul unui burg de renume mondial cum e Sibiul. As vrea ca in articolele astea de prin restaurante sa le cereti apa de la robinet care ar trebui sa fie gratis, conform legilor in vigoare. Hai scrieti pe-aci cate restaurante o sa va dea apa buna, de la noi de la munte, cu mult clor, nu apa imbuteliata la suprapret.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Boss, o sā te dezamāgesc. Când am fost vara trecutā in concediu in Vanuatu, am vorbit ( in enlezā fluentā ) cu managerul resortului unde am stat. De una, de alta. Când m-a întrebat de unde sunt, I-am zis cā sunt din Sibiu. Habar n-a avut unde e Sibiul. Ah, nici unde e România. Nici din Europa nu stia de tāri precum Polonia, Suedia, San Marino, Lichtenstein..... Stia doar cā Europa Iinseamnā Germania, Franta si Marea Britanie. I-am arātat poze cu Sibiul.......i-am explicat de Kontiki, de Sālistea Sibiului........a dat din umeri a indiferentā..... Si era un manager care facuse studii la Cambridge! Bā, nici dracu' nu stie pe Terra de satul āsta cu pretentii de comunā de colhoz.......
Raspunde

Un Sibian

Acum 1 lună

O intrebare pt cronicar . Restaurantul a platit pt reclama mascata pozitivă ?.... Întreb pt că voi aveți ***

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Răspunsul redacției: toate articolele de la această rubrică sunt scrise prin rotație de redactori ai Turnul Sfatului, care merg în restaurante precum clienți obișnuiți, prin urmare nu este vorba de niciun contract sau de vreo plată care să condiționeze o anumită abordare.

Raspunde

Un Sibian

Acum 1 lună

Îți dau doar 3 exemple la care ați sunat înainte pentru a plăti un eventual articol . La care ați fost refuzați și ulterior au apărut articole negative. ( RUFF, ART HOTEL, Doner kebab).... Coincidență nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus