Abandonată în ultimii 20 de ani și ignorată inclusiv de autorități, vechea moară pe apă din Cârțișoara a fost preluată recent de fiu al satului, dornic să țină tradiția vie și readucă în viața comunității vechiul obicei au măcinării grânelor pentru a pune bucate pe masă. Cu o istorie veche de aproape 70 de ani, moara din Cârțișoara are un potențial uriaș în promovarea tradițiilor autentice românești. Într-o vreme, era un centru economic și social la comunei. Investiția se ridică la peste 100.000 de euro.
Moara pe apă din comuna Cârțișoara a fost construită după cel de-al doilea razboi Mondial de către CAP-ul din localitate. Localnicii spun că a început să macine cucuruz prin anii ’60 ai secolului trecut.
”Moara deservea comunitatea din satul Oprea-Cârțișoara și continua tradiția de peste 500 ani a morilor de apă din Cârțișoara. La început oamenii măcinau secara, această cereală atât de apreciată și în zilele noastre fiind pâinea de bază a comunităților din Țara Făgărașului până spre anul 1980”, explică Laurențiu Dorodici, fiu al satului, consilier local și noul proprietar la morii.
@turnulsfatului Abandonată mai bine de 20 de ani, vechea moară pe apă din Cârțișoara prinde din nou viață #tsnews #sibiu #stiri ♬ We Cut the Night - AaRON
Dorodici a cumpărat moara în luna aprilie, chiar înainte de Paști, sesizând o oportunitate și văzând în ruina ei un potențial deosebit.
”Moara a fost închisă activității de producție undeva în anul 2004, deși era încă în stare bună de funcționare. Din păcate, de atunci nu s-a mai facut nimic pentru conservarea ei, timpul punându-și pecetea pe degradarea ei până spre stadiul de ruină în anul 2025”, a declarat pentru Turnul Sfatului Laurențiu Dorodici.
Noul proprietar are și un motiv personal pentru care a achiziționat moara. Îl leagă numeroase amintiri din copilăria petrecută în sat.
”Am crescut în Cârțișoara și când eram copil mergeam la două săptămâni cu căruciorul purtând spre moară un sac de cucuruz pentru măcinat. În familia numeroasă se mânca aproape zilnic mămăligă. La moară era un alt univers, iar apa care învârtea roata morii era firul care lega vremurile, oamenii, generațiile. Spațiul terestru cu cel ceresc.
Eram mereu fascinat când mergeam la moară, iar mămăliga pe care o făcea bunica din mălaiul proaspăt măcinat era cea mai bună mâncare din lume. Cam cum este acum cea mai bună cafea: o prăjești și o macini înainte de preparare, astfel ai adevarata calitate”, spune Laurențiu Dorodici.
În ultimele săptămâni, noul proprietar al morii și ajutoarele lui din sat au scos peste două tone de gunoaie din firul de apă care alimentează moara. În plus, a fost recondiționat vechiul sistem tehnic al morii, iar clădirea în sine este în curs de restaurare. Se pune mare accent pe autenticitate și istorie.
Acum sunt căutați în zonă morari pricepuți care să dea o mână de ajutor. Dorodici spune că în viitor aici va funcționa un muzeu-viu și își dorește să vină la moară atât localnici la măcinat, cât și elevi din Sibiu și țară, care să învețe despre tradiții.
”Imediat după Sfintele Paști am început lucrările, care sunt finanțate exclusiv din fonduri proprii, iar costurile nu sunt deloc mici. Unii oameni se bucură în viață de bolizi de lux, gadgeturi, de extravaganțe. Pe mine fericit mă face cultura, cunoașterea, arta. Sunt un om altfel și de aceea am decis să readuc la viață moara de apă din Oprea, din Cârtișoara, să îi dau strălucire și să o transform într-un muzeu viu în care să fie și producție, să avem ateliere de creație, evenimente cultural-artistice, evenimente sociale cum sunt șezătorile, dar și acțiuni turistice, oamenii să viziteze muzeul propriu-zis. În acest muzeu viu se va respira viață, bucurie, autocunoaștere, va fi o călătorie în istorie”, a mai declarat pentru Turnul Sfatului Laurențiu Dorodici.
Dacă totul decurge conform planului, moara veche din Cârțișoara, recondiționată și readusă la viață, va fi deschisă publicului larg în luna august.
Foto/Video: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3876
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
AndreiM
Acum 1 oră
Provizoriul
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Gigi