Redeschis de câteva luni, Castelul de Lut Valea Zânelor s-a reorientat de la turismul de masă la cazare și restaurant premium, accentul fiind pe atmosferă, liniște și relaxare. Totul are însă un preț.
La restaurantul Castelul de Lut Valea Zânelor poți merge doar în baza unei rezervări, fie că vrei să faci o plimbare din Sibiu, fie că ești în vizită prin zona turistică de la Porumbacu de Sus și vrei să mănânci ceva deosebit. Și primul detaliu care ți se arată online, când faci rezervarea, este meniul – unul comparabil ca preparate, mod în care este gândit și prețuri cu doar foarte puține alte restaurante din Sibiu. Acesta este modul gazdelor de a-și selecta clientela.
După rezervare, primești mail și mesaj de confirmare, inclusiv de re-aducere aminte. Plus un număr de telefon la care ești invitat să suni când ai ajuns la poartă. Revenim la el pentru că este util.
De obicei drumul de la Sibiu până la Porumbacu este o plăcere și nu durează mai mult de o oră, incluzând traficul. Mergi tot timpul cu munții Făgăraș în zare, apoi șoseaua șerpuiește spre localitatea atestată în urmă cu mai bine de 800 de ani, dar devenită cunoscută recent datorită atracțiilor turistice. Aici, în mijlocul zonei turistice, te întâmpină două porți mari, din lemn, impunătoare. Exact cum ți-ai imagina că trebuie să arate intrarea într-un castel. Suni la numărul de telefon primit pe mail și se deschid automat.
Înăuntru ai o parcare spațioasă, modernă, cu carport-uri și stații de încărcare pentru mașini electrice. De aici, până la restaurant sunt doi pași, dar deja ești într-o altă lume: alee din lemn patinat, verdeață cât vezi cu ochii, flori și susurul râului de munte.
În restaurant ai posibilitatea de a te așeza fie înăuntru, fie pe terasă, ambele cu priveliște către Castelul de Lut. Cam din orice unghi ai privi, locul este foarte fotogenic. Terasa aduce aminte de localurile englezești cu grădini generoase și gazon. Restaurantul este foarte atent decorat, cu mult lemn și metal, cu atenție ieșită din comun asupra detaliilor. Scaunele sunt din metal, foarte confortabile, din tavan atârnă sute de becuri, iar în surdină se aude jazz. În câte localuri din Sibiu poți asculta, foarte încet, jazz la masă?
Meniul este precum o carte de Honoré de Balzac. Fiecare preparat are o descriere inutil de lungă și impresionant de stufoasă. Exemplu: Elixir limpede din rață domoală, lăsat să fiarbă în tihnă până ce gustul devine poveste, îmbogățit cu găluște pufoase ca norișorii care însoțesc visele zânelor. Aceasta este denumirea unui singur preparat. Care, probabil, putea fi simplicat la ”Ciorbă de rață cu găluște”.
Noi am ales ”Cocoșel de munte marinat în miere de albine, muștar vrăjit și ulei de măsline din livezi solare, rumenit domol și servit cu cartofi crocanți prăjiți în untură de poveste, alături de o spumă diafană de usturoi, culeasă din Grădina Zânelor” și ”Coaste de porc caramelizate, însoțite de crumpene fripte, în ploaie de telemea rasă și sos barbeque”. Și la desert ”Ceva dulce, făcut perfect, cum se și numește, Parfait de casă cu cranț bun de migdale și goji moi”. Ideea este că atunci când cinezi la un castel urmezi regulile casei.
Dacă mâncărurile principale le mai poți compara, spre exemplu cocoșelul de munte aduce aminte de bucătăria franțuzească, iar coastele au echivalent doar ”La Cuptor” în Sibiu, desertul este cu adevărat special și unic. Gustul este o combinație foarte fină de arome și texturi, ușor, dar răcoros, perfect pentru seară de vară în grădina castelului.
La finalul mesei poți face o plimbare prin curtea Castelului de Lut și te poți fotografia cu locul atât de instagramabil. De fapt, aceasta este cam singura posibilitate de a mai vizita Castelul de Lut Valea Zânelor, fără să te cazezi efectiv.
Prețurile. Să zicem că au fost stabilite cu scop. Un starter este, în medie, vreo 90 de lei, un fel principal de la 120 de lei în sus, iar desertul vreo 60 de lei. Băuturile au același standard. O masă de două persoane ajunge lejer la 500 de lei.
Merită? Depinde ce cauți. Dacă vrei o masă și atât, evident că nu. Pe de altă parte, sunt mulți oameni care merg la Disneyland, ori vizitează diverse castele celebre prin Europa sau merg la Legoland. Ce au în comun toate aceste locuri? Te fac să te simți special, te scot din lumea ta de zi cu zi și îți arată un univers complet nou, o lume cu prințese, cavalei, zâne… exact asta face și Castelul de Lut Valea Zânelor și nu reușește niciun alt restaurant din Sibiu. Nu îți oferă o simplă masă, ci o experiență unică, pentru câteva ore te transpune într-o lume a viselor și zânelor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: restaurant castelul de lut , castelul de lut valea zânelor , cronica , restaurant , castelul de lut
Vizualizari: 16032
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 2 ore
Cartea face bine!
Acum 2 ore
Miruna
Acum 3 ore
Sibian
Acum 4 ore
@Kokos ,Maria Deacu