Vineri,
03.10.2025
Heavy Intensity Rain
Acum
4°C

Am mâncat la Castelul de Lut și am descoperit o experiență unică în județul Sibiu

Am mâncat la Castelul de Lut și am descoperit o experiență unică în județul Sibiu
Foto: Turnul Sfatului

Redeschis de câteva luni, Castelul de Lut Valea Zânelor s-a reorientat de la turismul de masă la cazare și restaurant premium, accentul fiind pe atmosferă, liniște și relaxare. Totul are însă un preț.

La restaurantul Castelul de Lut Valea Zânelor poți merge doar în baza unei rezervări, fie că vrei să faci o plimbare din Sibiu, fie că ești în vizită prin zona turistică de la Porumbacu de Sus și vrei să mănânci ceva deosebit. Și primul detaliu care ți se arată online, când faci rezervarea, este meniul – unul comparabil ca preparate, mod în care este gândit și prețuri cu doar foarte puține alte restaurante din Sibiu. Acesta este modul gazdelor de a-și selecta clientela.

După rezervare, primești mail și mesaj de confirmare, inclusiv de re-aducere aminte. Plus un număr de telefon la care ești invitat să suni când ai ajuns la poartă. Revenim la el pentru că este util.

De obicei drumul de la Sibiu până la Porumbacu este o plăcere și nu durează mai mult de o oră, incluzând traficul. Mergi tot timpul cu munții Făgăraș în zare, apoi șoseaua șerpuiește spre localitatea atestată în urmă cu mai bine de 800 de ani, dar devenită cunoscută recent datorită atracțiilor turistice. Aici, în mijlocul zonei turistice, te întâmpină două porți mari, din lemn, impunătoare. Exact cum ți-ai imagina că trebuie să arate intrarea într-un castel. Suni la numărul de telefon primit pe mail și se deschid automat.

Înăuntru ai o parcare spațioasă, modernă, cu carport-uri și stații de încărcare pentru mașini electrice. De aici, până la restaurant sunt doi pași, dar deja ești într-o altă lume: alee din lemn patinat, verdeață cât vezi cu ochii, flori și susurul râului de munte.

În restaurant ai posibilitatea de a te așeza fie înăuntru, fie pe terasă, ambele cu priveliște către Castelul de Lut. Cam din orice unghi ai privi, locul este foarte fotogenic. Terasa aduce aminte de localurile englezești cu grădini generoase și gazon. Restaurantul este foarte atent decorat, cu mult lemn și metal, cu atenție ieșită din comun asupra detaliilor. Scaunele sunt din metal, foarte confortabile, din tavan atârnă sute de becuri, iar în surdină se aude jazz. În câte localuri din Sibiu poți asculta, foarte încet, jazz la masă?

Meniul este precum o carte de Honoré de Balzac. Fiecare preparat are o descriere inutil de lungă și impresionant de stufoasă. Exemplu: Elixir limpede din rață domoală, lăsat să fiarbă în tihnă până ce gustul devine poveste, îmbogățit cu găluște pufoase ca norișorii care însoțesc visele zânelor. Aceasta este denumirea unui singur preparat. Care, probabil, putea fi simplicat la ”Ciorbă de rață cu găluște”.

Noi am ales ”Cocoșel de munte marinat în miere de albine, muștar vrăjit și ulei de măsline din livezi solare, rumenit domol și servit cu cartofi crocanți prăjiți în untură de poveste, alături de o spumă diafană de usturoi, culeasă din Grădina Zânelor” și ”Coaste de porc caramelizate, însoțite de crumpene fripte, în ploaie de telemea rasă și sos barbeque”. Și la desert ”Ceva dulce, făcut perfect, cum se și numește, Parfait de casă cu cranț bun de migdale și goji moi”. Ideea este că atunci când cinezi la un castel urmezi regulile casei.

Dacă mâncărurile principale le mai poți compara, spre exemplu cocoșelul de munte aduce aminte de bucătăria franțuzească, iar coastele au echivalent doar ”La Cuptor” în Sibiu, desertul este cu adevărat special și unic. Gustul este o combinație foarte fină de arome și texturi, ușor, dar răcoros, perfect pentru seară de vară în grădina castelului.

La finalul mesei poți face o plimbare prin curtea Castelului de Lut și te poți fotografia cu locul atât de instagramabil. De fapt, aceasta este cam singura posibilitate de a mai vizita Castelul de Lut Valea Zânelor, fără să te cazezi efectiv.

Prețurile. Să zicem că au fost stabilite cu scop. Un starter este, în medie, vreo 90 de lei, un fel principal de la 120 de lei în sus, iar desertul vreo 60 de lei. Băuturile au același standard. O masă de două persoane ajunge lejer la 500 de lei.

Merită? Depinde ce cauți. Dacă vrei o masă și atât, evident că nu. Pe de altă parte, sunt mulți oameni care merg la Disneyland, ori vizitează diverse castele celebre prin Europa sau merg la Legoland. Ce au în comun toate aceste locuri? Te fac să te simți special, te scot din lumea ta de zi cu zi și îți arată un univers complet nou, o lume cu prințese, cavalei, zâne… exact asta face și Castelul de Lut Valea Zânelor și nu reușește niciun alt restaurant din Sibiu. Nu îți oferă o simplă masă, ci o experiență unică, pentru câteva ore te transpune într-o lume a viselor și zânelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

27 comentarii

Mirela

Acum 2 luni

mda, mancarea arata jalnic. mai si e la preturi aberante. ma intreb cum de nu le e rusine. cronica de azi are iz de RECLAMA ASCUNSA!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 luni

Da de ce arată jalnic? Doar că așa ți s-a comandat? De acord, prețurile sunt aberante, dar și aia scrii la comandă. Ai așa un ton de "ce acrrii-s strugurii"
Raspunde

Nobody

Acum 2 luni

pentru tine nu arata jalnic? 120 lei, 23.65 euro, pentru 100 grame cartofi prajiti, 20 grame ruocola si carne industriala. Numai in Romania. Oriunde in Europa de vest ai manca bine pe banii aia.
Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 luni

Te miri ce si-n fond nimic! Cred ca preturile mari se datoreaza fanteziei cu care sunt botezate niste preparate care nu ies cu nimic in evidenta! Auzi, elixir limpede de rata... de obicei elixirul are alt rol, de a te intineri, de a te transforma, de a te duce in alte spatii, u de a-ti umple burdihanul... Privelistea e faina, pacat ca n-o poti adnira decat daca ai consumat rata domoala si spuma de usturoi... Au umor fara sa vrea,,,
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

Preșurile mari se datorează că așa le-a pus managerul pus de Esca, să arate el câți bani îi face. Plus că-i un "fusion" care cred că nu l-ar vinde la București la preț de Marsilia
Raspunde

Bogdana

Acum 2 luni

zici ca textele la preparate le-a scris cel de la Consommè bistro....
Raspunde

Unsibian

Acum 2 luni

Le-a scris chat-gpt.
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 2 luni

Hai sa vedem cati turisti vor avea, cati clienti le va servi "elixirul" si cat le va tine afacerea cu asa preturi. Suntem in plina criza bugetara si economica, si intr-o - inca nedeclarata - recesiune europeana, daca nu globala...si ei viseaza elixir de rata. Noaptea mintii. Sa ne tineti la curent cu evolutia "afacerii", vorbim intr-un an jumate, maxim doi
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

Care au bani nu țin cont de poliloghia ta cu recesiunea. Din păcate și în regiune (că nu se duc numai sibieni) veleitarismul de prost gust e în floare. Uită-te pe insta câte piți se postează cu farfurii pline acolo. Așa că le merge. La urma urmei treaba fiecăruia pe ce-și dă banii.
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 lună

Nu am insta...articolul asta e o reclama ascunsa menita sa genereze reactii si click-uri (care aduc bani "ziarulului) si mai este si o gluma proasta...la fel ca si pretul lor de zama de ratza. Dupa cum spuneam, vorbim in 2 ani cum o mai duce...restaurantul cu elixire (hai sictire ca rimeaza)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oana

Acum 2 luni

Cosider că toți cei care scriu acest tip de comntarii, cum sunt cele de mai sus, nu au avut și nu cred că vor avea o afacere că să înțelegă costuri. Este trist să citesc astfel de comentarii răutăcioase și lipsite de raționament adresate celor care investesc și dezvoltă ceva în țara asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tony B

Acum 2 luni

Analfabetismul e majoritar, lipsa de valori e intensa. Nu are rost sa iti bati capul.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

" Pe de altă parte, sunt mulți oameni care merg la Disneyland, ori vizitează diverse castele celebre prin Europa sau merg la Legoland". La Legoland un hamburger de nu-l poți mânca tot cu cartofi și 2 bile de înghețată turcească e 30 de euroi cu bacciș cu tot (acum 2 săptămâni). La Charlottenburg, la "bucătăria ducală" un rasol de vită cu röstli și salată de legume e 35 de euroi. Și la ambele vezi mai mult de un castel liliputan și 10 căsuțe șuie. Așa că cam miroase a reclamă mascată
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 2 luni

Câtă ură în comentarii! Chiar nu aveți pic de bun simț ? Stau și mă întreb , voi , cei ce comentați negativ la adresa unor oameni care vor să facă ceva în bine , oare , ce Afaceri ați dezvoltat până în Prezent ? Comentați, dar oare v-ați înhăitat să deschideți o afacere ? Da sau Nu ? Haideți comentați acum !
Raspunde

@Leonard

Acum 2 luni

Cei care "dezvolta" afaceri se gandesc in primul rand la buzunarul lor, nu la binele pe care il fac. Daca s-ar gandi la binele altora, n-ar viide o supa banala, cum stie face orice bunica, la un pret astronomic... Si nu-i ura in comentarii, e mai degraba, ironie...
Raspunde

Nobody

Acum 2 luni

auzi la sta, ura! fra ma lasi. mai degraba ce vezi in comentarii e dezgust la inca o teapa. astia din horeca pur si simplu nu au respect de munca celorlanti.
Raspunde

Florin alexandru

Acum 2 luni

potrivit chat GPT - deci este o informatie publica - Patronii Castelului de Lut „Valea Zânelor” din Porumbacu de Sus (județul Sibiu) sunt Răzvan și Gabriela Vasile, un cuplu din București. Avand in vedere acest aspect, nu are rost sa ne mirăm de preturile practicate. Pe de alta parte remarcăm decența ziaristului anonim care nu a scris ****

(Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Locul e frumos, am fost, mi-a plācut. Locul. Dar frumosul are un pret. E greu sā îti imaginezi cā cineva bagā o gālāgie de bani in asa ceva, apoi vinde ciorbā de perisoare cu 11 Ron portia ( pâine inclusā ). Asadar marketing -ul zice " trebuie sā facem parnosu' morman si asta in scurt timp. "Per capita" cum spunea si gazetarul, nu trebuie ca meseanul sā se ridice de la masā fārā sā lase un 50 de euro, cā altfel lumina care arde, blidele in care se fac domol orātāniile si toatā logistica nu pot fi plātite. Desigur, sunt si eu de pārere cā la un loc din āsta nu te duci doar pentru cā ti-e foame de lup de ai mânca si surcele ude, ci, mai degrabā pentru o experientā care include si mâncatul. Eu de exemplu as alege locatia pentru scopuri ceva mai complexe, sā discuti niste biznisuri cu niste tipi de la Bucale, sā dai o masā la un doctor care ti-ai schimbat rinichii si acu' esti bine, sā targetezi o cucoanā care n-ar vrea neapārat sā SE afiseze cu tine la Super Mama lângā Împāratu' Romanilor in primul rând cā o vād unii care îi ciripesc lu' bārbat'su iar in al doilea rând cā nu agreazā potolu' de cantinā dovadā talia de viespe încinsā cu curelusā Hermes..... Asadar, e un loc pentru unii, asa cum Simigeria Luca este pentru altii
Raspunde

@Sparrow

Acum 2 luni

Mda... Intr-un fel, aveti dreptate, insa fanteziile acelea cu "elixir" si "rata domoa;a" seamana a pacaleala de trei parale. Cand discuti afaceri,esti serios, nu vrei un meniu in care numele felurilor de mancare sa sune ca pentru un copil mofturos care nu vea sa manance si trebuie pacalit cuma sa deschida gura si sa inghita zupa...
Raspunde

Marioara

Acum 2 luni

Nici de data asta nu m-au convins. Farfurii oribile, mancarea care arata asa si asa, dar preturi astronomice! Toata lumea vrea sa dea lovitura, pacalindu-i pe altii!
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Au ajuns undeva acolo sus,dar și de acolo pot cădea jos cu toate fanteziile lor cu tot.Timpul le va rezolva pe toate. În fond fiecare face ce vrea cu afacerea sa. Păcat
Raspunde

Andrias

Acum 2 luni

Articol publicitar, ceea ce nu e o problema cata vreme este marcat ca si publicitate asa cum cere legea.

Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 2 luni

Ați plătit 500 de lei? Și eu care credeam că ați plătit 500 de "fărâme de soare, bătute în metal și încărcate cu visul străbun al munților, licăre ce dăruiesc putere pașilor prin castele de lut, susure line ale economiei ce se țese ca o ie în războiul istoriei”. Nu scria așa pe dreptunghiul acela de polimer cu chipul lui Eminescu? Mai uitați-vă o dată, că nu ați văzut bine! Aaaa, nu mai aveți bancnota....
Raspunde

@Aurel Metrescu

Acum 1 lună

Felicitari! Cel mai haios comentariu! Cred ca sunteti o țâră de poet. Țineți-o tot așa!
Raspunde

ID

Acum 2 luni

Acest articol mă duce cu gândul la un film... "Meniul", din 2022...
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Meea

Acum 1 lună

Elixir limpede... asta seamana cu ce-ti recomanda doctorul sa mananci inainte de operatie: supa clara...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus