Sâmbătă,
15.03.2025
Cer Senin
Acum
22°C

Unde găsești cele mai bune răcituri din Sibiu gata făcute

Unde găsești cele mai bune răcituri din Sibiu gata făcute

În Sibiul anului 2024 nu toate gospodinele mai frământă cozonaci și nu toți bărbații mai taie porcul, dar majoritatea mănâncă preparate din carne de porc după rețete tradiționale. Pornind de la această premisă am pornit prin oraș să caut cele mai bune răcituri gata făcute.

Răciturile sau piftiile sunt o mâncare tradițională de Crăciun, conțin mult colagen și sunt foarte sănătoase. Iar dacă sunt făcute corect nu au nici aditivi, nici E-uri, ci doar câteva condimente simple. De obicei se servesc drept garnitură la sarmale sau pe lângă ciorbe.

În căutarea celor mai bune răcituri gata făcute din Sibiu a folosit două metode științifice bine cunoscute de oricine: am întrebat din gură în gură unde găsesc și am căutat pe internet. Pe urmă am fost pe la toate, absolut toate magazinele de carne din Piața Cibin, carmangeriile cunoscute din Sibiu, precum Ioneda sau Iacobinii, dar și la magazinele de cartier.

Acestea fiind spuse, cea mai mare dezamăgire o reprezintă răciturile de la ”Mimi” din Piața Cibin. Judecând după etichetă, răciturile vândute de ei nu par a fi produse la Sadu, ci doar comercializate. Pe etichetă scrie că ar conține 40% carne, condimente naturale, dar și zaharuri (în piftii!), glutamat, nitrit, conservant și alte substanțe greu de pronunțat. Suprafața caserolei era acoperită din plin cu boia, sau ceva asemănător, iar gustul mai degrabă gras decât de carne de porc. În niciun caz nu aduc aminte a răciturile făcute în casă. Pe o porție mare de răcituri am plătit aproximativ 28 de lei.

O dezamăgire ceva mai mică tot o nemulțumire rămâne și aici se încadrează răciturile de la Bătrânul Sas. Spre deosebire de precedentele, acestea chiar arată ca și cum sunt făcute ”în casă” și au un gust destul de bun. Aduc puțin cu cele din copilărie. Sunt bogate în carne, combinând atât șorici și zgârci, cât și bucăți de mușchi. Nu au fost prea sărate și nici prea grase. Ce nu mi-a plăcut este că gelatina este potențată de substanțe, nu naturală. Aducea mai mult a gelatina de la prăjituri. Însă șocul cel mai mare a fost prețul: Aproape 45 de lei pe mai puțin de un kilogram de piftie ar trebui să fie ilegal.

Cele mai bune răcituri din Sibiu le-am găsit în Broscărie, în urma unor recomandări, la Măcelăria Mitea. Au o etichetă atât de simplă, încât zici că sunt făcute de bunica acasă: carne afumată de porc, picioare de porc, urechi de porc, șoric, usturoi, sare, piper boabe, foi de dafin și apă. Așa ar trebui să fie un produs tradițional, făcut de moși strămoși. Prețul a fost unul decent, doar 16 lei o porție mică. Iar gustul a fost exact ce trebuie, nici prea sărate, nici prea grase, bogate în carne și gustoase. Dacă vreți să puneți pe masă, de Crăciun, răcituri fără să le faceți voi, la Mitea găsiți unele de bune calitate.

Concluzia nu putea fi decât una singură: Cele mai bune răcituri sunt cele pe care le faceți voi acasă, în familie, și le mâncați pe urmă împreună. Apreciați mai mult cozonacii, salatele de beuf, sarmalele sau ciorbele făcute de cei dragi. Este foarte greu în comerț să găsești așa ceva. Sărbători fericite!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 2 luni

vezi ca daca "u stick to what u know," poti sa scri si un articol relativ interesant. Lasa in pace tot ce nu iti e familiar culinar, ori ce e junk food, si fa recensii la mancare romaneasca. Poate in timp, o sa ajungi gid Michellin in Romania.

Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Dar tu n-o sā ajungi niciodatā profesor de limba românā.....
Raspunde

Rob

Acum 2 luni

E cronică de restaurant. Asta înseamnă să scoți la iveală restaurentele care își respectă clienții. Nu e cronică de ce gătești tu în șură. Pentru aia nu e nevoie de critică, nu mâncăm niciunul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 2 luni

Putin imi pasa de limba voastra de periferie
Raspunde

Kiki Riki

Acum 2 luni

Incearca si la carmangeria Anghel, mie alea mi se par cele mai bune.

Raspunde

Silviu

Acum 2 luni

"De obicei se servesc drept garnitură la sarmale sau pe lângă ciorbe." Hai ca pe asta cu piftia garnitura la sarmale am experimentat-o doar la un botez in Oltenia. Mai exact i-am lasat pe altii sa topeasca piftiile pe sarmalele fierbinti. Horror! Si nici pe langa ciorbe nu le vad prea bine.
Raspunde

@Silviy

Acum 2 luni

Cum sa fie răciturile garnitura?! Poate a vrut să spună aperitiv... Ce mare scofala sa fierbi niste picioare de porc, putina slănină cu soric, niste care de porc, un ciolan baban , o jumătate de cap de porc și ai răcituri până la Sf. Ion.
Raspunde

Florin

Acum 2 luni

La Carmangeria Anghel vei găsi cele mai bune "piftii"
Raspunde

N.

Acum 2 luni

Ultima data cand am verificat, Macelaria Mitea era in Lupeni in spate la Redal, nicidecum in Broscarie. Si apropo de racile de la ei: Anul trecut am zis ca imi iau si eu, ca tot auzisem cat sunt de bune. Doar ca au avut fooooarte multe comenzi, si, desi au avut liste, au fost depasiti si nu au apucat sa lase toate portiile la inchegat. Asadar, comanda mea (si cele ale oamenilor care au venit deodata cu mine) a constat in ceva ciorba de carne si cartilagii pe care a fost nevoie sa o pun inca o data la fiert acasa :(.
Raspunde

Gospodina

Acum 2 luni

Ce preturi are Bătrânul Sas! Mă mir că nu le e jena!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus