Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Cum sa spargi 4 milioane de euro in Apoldu de Jos

Parlamentarii din opoziție au cerut pentru județul Sibiu cu peste 10 milioane de euro mai mult decât este prevăzut în proiectul de buget alcătuit de coaliția de guvernare. În amendamentele depuse de parlamentarii PSD și PNL din județul Sibiu se cer mai mulți bani pentru biserici, baze sportive, lucrări de apă și canalizare. Ca și anul trecut, cel mai probabil nici unul din aceste amendamente nu va trece de votul parlamentului, iar exercițiul făcut de parlamentari va fi total inutil. Sau aproape. Parlamentarii PSD Viorel Arcaș, Ioan Cindrea și Mircea Silvestru Lup, dar și cei ai PNL, Minerva Boitan și Mircea Cazan au cerut aproximativ aceleași lucruri, însă în amendamente diferite. ”Ne-am pus de acord, însă nu ne-am sincronizat. La Senat amendamentele s-au depus miercurea, iar la Camera Deputaților doar vinerea așa au apărut aceleași amendamente. Oricum, dacă pică unul, poate rămîne celălalt. Ne-a interesat și să fie cît mai multe amendamente, să dea la număr”, a explicat cum stă treaba cu amendamentele deputratul PSD, Ioan Cindrea.

De departe cel mai harnic parlamentar este liberalul Mircea Cazan. Deputatul a cerut în mai multe amendamente aproape șapte milioane de euro. Foarte mulți bani sunt pentru diferite lucrări la biserici din județ. 100.000 lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Buna Vestire” din comuna Apoldu de Jos, 350.000 lei pentru realizarea picturii Bisericii “Sfânta Treime”, în tehnică “Fresca”, din oraşul Cisnădie, 100.000 lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Schimbarea la faţă” din comuna Păuca, sat Presaca, 100.000 lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Sfântul Nicolae” din oraşul Sălişte, sat Fântânele  și lista cu biserici continuă până se adună peste un milion de lei. 
 
Apoldu de Jos este localitatea favorită de liberalului. Pentru Apoldu de Jos, Mircea Cazan a cerut în total 16 milioane de lei (3,8 milioane euro) pentru lucrări de investiții în această localitate. 475 mii lei pentru continuarea lucrărilor la baza sportivă multifuncţională, 400 mii lei pentru pietruirea drumului comunal Sangatin-Valea Sangatinului din comuna Apoldu de Jos, 6.000 mii lei pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă, 9.127 mii lei pentru realizarea sistemului de canalizare şi construcţia unei staţii de epurare și 600 mii lei pentru reabilitarea căminului cultural. Din cele aproape patru milioane de euro, cel mai probabil, Apoldu de Jos nu va vedea niciun leu. Însă Cazan va putea spune că a încercat cel puțin. Cazan a mai cerut bani și pentru continuarea lucrărilor la baza sportivă multifuncţională din Ațel (429.000 lei). Sursa de finanțare pentru majoritatea acestor proiecte: prin diminuarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale ordonatorilor de credite principali cu 50% pe 2012. Pentru județul Sibiu, deputatul liberal cere alte 8,85 milioane de lei. ”Această suplimentare este necesară pentru asigurarea unui program minim de lucrări pentru reparaţia şi întreţinerea de drumuri judeţene şi comunale precum şi poduri, în vederea îmbunătăţirii siguranţei circulaţiei. Menţionez că necesarul de fonduri ar fi mult mai mare pentru aceste lucrări (25.000 mii lei) diferenţa fiind însă acoperită din venituri proprii ale Consiliului Judeţean Sibiu”, susține Mircea Cazan în motivarea moțiunii.  Alte 10,4 milioane de lei sunt ceruți pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Sibiu. 
 
Senatorul PNL Minerva Boitan cere și ea 637.100 lei pentru lucrări de pictură la Biserica Sf. Treime” din oraşul Cisnădie. La fel ca și Cazan, Minerva Boitan cere bani pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală (10,4 milioane lei) și pentru asigurarea unui program minim de lucrări pentru întreţinere şi reparaţii de drumuri judeţene şi comunale (8,85 milioane lei).
 
Social-democrații sunt mult mai pragmatici decât liberalii în ceea ce privește amendamentele la bugetul de stat. ”Nu m cerut niciun ban pentru biserici, pentru că nu prea avea rost. Am înțeles că eistă o înțelegere ăntre putere și biserică, prin care se vor acorda bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și nu se vor mai da bani ca până acum pentru bisercile din județ”, a declarat deptatul Ioan Cindrea. Cindrea și Arcaș au cerut bani pentru drumurile din județ (8,85 milioane lei) și pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală (10,4 milioane lei). În plus față de Arcaș, Ioan Cindrea a avut și alte obiecții legate de bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. "Grupul PSD nu va vota bugetul decât dacă amendamentele noastre vor fi acceptate, inclusiv indexarea punctului de pensie, creşterea pensiei minime la 400 de lei şi introducerea unor măsuri de stimulare a angajării prin scăderea contribuţiilor cu 50% pentru locurile de muncă nou create. Dacă nu vor fi acceptate toate aceste amendamente nu vom putea vota acest buget al neputinţei guvernului Boc", a declarat Cindrea. Celălalt deputat PSD de Sibiu, Mircea Silvestru Lup și-a făîcut datoria de ”om al opoziției” și a cerut și el aceleași sume pentru județ. Spre deosebire de ei, Lup a cerut o altă defalcare a cotelor din taxa de valoare adăugată. Astfel, Lup cere ca 1.021,3 milioane de lei să meragă pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 8.976,3 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 377,15 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, 1.764,4 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, 230,75 milioane lei pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, care se vor repartiza pe judeţe 
 
Numărul de amendamente depuse de grupurile parlamentare la proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 este de peste 8,600. Mai exact, s-au depus 8.668 de amendamente la proiectul de buget. Cele mai multe amendamente s-au strâns la bugetul alocat Ministerului Turismului. La acesta s-au depus 3.020 de amendamente. De asemenea, s-au înregistrat 1.686 de amendamente la bugetul Secretariatului General al Guvernului și 1.106 la cel al Ministerului Educației.
 
Calendarul bugetului
 
28 noiembrie - 5 decembrie - perioada depunerii de amendamente (peste 8.000 au depuse).
5 decembrie – s-au întrunit comisiile reunite de buget-finanţe, cele care alcătuiesc raportul la legea bugetului şi îl repartizează pe comisii.
6 decembrie - bugetul s-a dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, până la 12 decembrie.
12 decembrie - bugetul ajunge în plenul reunit al Camerei şi Senatului, iar dezbaterile se prelungesc până ce el este votat în întregime.
 
Mircea Cazan, amendamente pentru biserici
 
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Buna Vestire” din comuna Apoldu de Jos
350 mii lei pentru realizarea picturii Bisericii “Sfânta Treime”, în tehnică “Fresca”, din oraşul Cisnădie
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Schimbarea la faţă” din comuna Păuca, sat 
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Sfântul Nicolae” din oraşul Sălişte, sat Fântânele judeţul Sibiu.
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Treime” din comuna Răşinari
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Sfânta Cuv. Paraschiva” din comuna Gura Râului
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “Sfantul Nicolae” din comuna Loamneş, sat Armeni
100 mii lei pentru reabilitarea Protopopiatului din oraşul Sălişte
100 mii lei pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe “ Sfântul Nicolae” din oraşul Tălmaciu
 
Bani ceruți de deputatul Mircea Cazan pentru Apoldu de Jos
 
429.000 lei pentru continuarea lucrărilor la baza sportivă multifuncţională
400.000 lei pentru pietruirea drumului comunal Sangatin-Valea Sangatinului 
6.000.000 lei pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă 
9.127.000 lei pentru realizarea sistemului canalizare şi construcţia unei staţii de epurare 
600.000 lei pentru reabilitarea căminului cultural 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

x

Acum 12 ani

nebuni si astia....pe zi ce trece cred ca e mai bine cu chioru si hotii astia de la putere decat \"po\'nta cu crinu\". 2 papitzoi care nu zic nimic viabil si sustenabil. recunosc ca si astia sunt jalnici dar parca mai bine asa decat cu infometatii
Raspunde

xx-ll

Acum 12 ani

ca sa vezi ce prost e Cazan ... se bate ptr 300 de voturi din Apoldu....
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

Va dati seama ce tupeu au politcieni acestia marca Boitan-Cazan , ganditiva cati bani s-au tocat ln ani de guvernare al p.n.l.ului cu asemenea bazaconi de politcieni si ne mai miram ca santem ln criza . Doame ferste sa mai ajunga astia la guvernare .
Raspunde

@un sibian

Acum 12 ani

fii serios... ca tare bine-i cu pdl-ul.... personal, abia astept guvernare PNL!!
Raspunde

Cipcirel

Acum 12 ani

Cazan nu e mason? Ce legatura are cu biserica ortodoxa? O sa va luati salariile si pensiile de la biserica...
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

@1: Daaaaaa e asa de bine cu dictatorul pirat la putere ca imi vine sa ma spanzur!
Raspunde

un nebun

Acum 12 ani

Cum poate cineva sa fie asa de ipocrit si sa ceara bani pt. 10 biserici si numai 5 proiecte non religioase. Se stie ca voturile de la sate vin, acolo unde incultura e in floare...prosti da multi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus