Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

FOTO-VIDEO Prima echipă om/câine-ghid din Sibiu. Paul și Fantom

FOTO-VIDEO Prima echipă om/câine-ghid din Sibiu. Paul și Fantom

Fantom este un labrador în vârstă de 2 ani, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în antrenamente. Instructori specializați din Satu Mare l-au învățat cum să însoțească, la fiecare pas, o persoană care nu vede. Cum să îi semnalizeze unde sunt scările. Cum să îi arate să oprească la trecerile de pietoni. Cum să ocolească obstacolele. Cum să fie, de fapt, ochii pe care omul nu îi are. Iar acel om, pentru Fantom, este Paul, un tânăr sibian care tocmai a intrat la Jurnalistică, la "Lucian Blaga".

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (12) (Copy) Paul este nevăzător din naștere și, până acum, mergea pe stradă ghidându-se cu bastonul alb. A vrut mereu să fie independent, așa că a preferat să se deplaseze singur, să fie pe propriile picioare. "Eu utilizam bastonul alb, pentru nevăzători și de foarte multe ori, cum eu sunt înalt, m-am accidentat la nivelul feței de indicatoare rutiere sau alte bannere și am zis că am nevoie de ceva care să aprecieze obstacolele", spune Paul Bogorin.

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (8) (Copy)

Student în anul I

Paul nu a văzut niciodată, nici măcar figura mamei sale. A refuzat, însă, să considere lipsa vederii un handicap. A fost mereu printre primii la școală, a terminat liceul cu una dintre cele mai mari medii și a intrat fără probleme la Jurnalistică. Din octombrie, va fi student și nu vrea ca părinții să fie cei care îl conduc la școală. Așa că, de astăzi, este proprietarul singurului câine-ghid din Sibiu.

Nu este prima dată când îl vede pe Fantom, însă. S-a înscris de mai bine de un an în programul Asociației Angeldog și a apucat să-l vadă pe Fantom, ba chiar să îl și îngrijească, într-un program de training. "L-am cunoscut pe Fantom când el avea 6 luni și zic eu că ne-am atașat, așa, s-a format o legătură. Cred că el a fost făcut pentru mine. Eu așa zic", spune Paul.

Mama lui Paul are mai mare încredere, acum, că lui Paul îi va fi mai ușor drumul. "O să ne fie și nouă un pic mai ușor, pentru că avem o nădejde și o deosebită încredere. Se vede o legătură formată între ei... Chiar cineva din cartier spunea zilele acestea "L-am văzut pe Paul și pe prietenul lui". Care prieten?, m-am gândit. Era vorba despre câine", povestește Adriana Bogorin.

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (11) (Copy) 10.000 de euro, antrenamentul

Antrenamentul unui câine, pentru ca acesta să devină ghid pentru persoanele cu deficiențe, durează doi ani și costă 10.000 de euro. "Toate cheltuielile în ceea ce privește antrenarea câinelui, predarea lui, asistență veterinară, este suportat de organizația noastră. Marea problemă este că nu avem fonduri și, în România, nu este sibvenționată formarea câinilor-ghizi, ca în alte țări", spune Szabo Zoltan, președintele Angeldog.

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (7) (Copy)Fantom este singurul câine utilitar din Sibiu, deși în oraș sunt peste 1.300 de nevăzători. Aceștia se plâng că, deși există o legislație în domeniu, de multe ori prezența câinilor însoțitori este dezaprobată de cei din jur. "Cele mai mari probleme sunt în mijloacele de transport în comun. Șoferii nu înțeleg de ce avem noi nevoie de acești câini și faptul că ei nu sunt doar niște animale de companie", mai spune Paul.

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (15) (Copy)

Larisa este o altă tânără din Sibiu care are un câine ce urmează un program special de dresaj, pentru a deveni câine utilitar. "Sperăm ca, în curând, să definitivăm programul de antrenament, să fie un câine-ghid în adevăratul sens al cuvântului și - de ce nu? - să schimbăm mentalități. Pentru că, din câte am observat, lumea, în Sibiu, nu este obișnuită cu noi. Să ne deplasăm pe centru, cu câine sau cu baston. Dar asta și din cauză că nu au mai văzut și nu au intrat în contact cu așa ceva", crede și Larisa.

Această acțiune a fost organizată de Asociația Nevăzătorilor Filiala Județeană Sibiu, în colaborare cu Asociația AngelDog. Oricine dorește să sprijine antrenamentul câinilor-ghid, poate face acest lucru donând în contul Asociației Angel Dog - RO56BTRL03101205T98619XX

foto Silvana Armat larisa caine ghid nevazatori (4) (Copy)

paul bogorin primul caine ghid nevazatori (9) (Copy)paul bogorin primul caine ghid nevazatori (10) (Copy)paul bogorin primul caine ghid nevazatori (14) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

pentru cei care vad

Acum 7 ani

conform primariei sibiu, in autobuz, cainele de talie mare trebuie sa poarte botnita. poate ar fi nevoie de modificarea legislatiei si actualizarea ei cu nevoile acestor oameni.
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Felicitari acestor oameni minunati de la Asociatia Angel Dog! Mult succes Paul in viata de student! P.S. @ autorului articolului: Mai multa atentie la exprimare, ati scris de doua ori ca Paul l-a vazut pe Fantom...
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Felicitari!!! Un mic pas spre normalitate!!!
Raspunde

mama mare

Acum 7 ani

Rasa periculoasa de talie mare trebuie sa poarte botnita . De ex ; cum sant cei de lupta . Rasa pe care o foloseste Paul nu este rasa periculoasa .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus