X
Sorina Corman

Sibianca premiată în cadrul Galei de Excelență în Asistență Socială: „Am avut și un scop ascuns”

La sfârșitul săptămânii trecute, sibianca Sorina Corman a câștigat premiul pentru promovarea profesiei liberale de asistent social în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială de la București. Am stat de vorbă cu ea pentru a afla mai multe despre meseria de asistent social și motivele pentru care crede că a câștigat.

Este din Rășinari și a ajuns la Sibiu odată cu facultatea. După ce a terminat Asistența Socială, s-a înscris și la Sociologie. În prezent, este profesoară la Universitatea „Lucian Blaga” și asistent social în propriul cabinet din 2016.

Reporter: Cum ați fost nominalizată să participați la Gala Națională de Excelență în Asistență Socială?

Sorina Corman: Surprinzător, eu mi-am dorit să candidez pe o altă secțiune. Pe acea secțiune am fost și nominalizată de președinta structurii teritoriale a asistenților sociali și în momentul în care s-au centralizat nominalizările, am fost foarte surprinsă să văd că aveam nominalizată pe trei componente. Prima era pe promovarea educației în asistență socială, a doua era cea pe care am câștigat și a treia era pe întreaga carieră. Nu știu cine m-a nominalizat pe celelalte două categorii, respectiv la cea care am câștigat și la cea legată de promovarea educației. Când m-am văzut nominalizată pe trei secțiuni, am pus pe Facebook, am văzut că lumea a preluat informația și a dat-o mai departe. Culmea, am avut mai multe voturi pe promovarea educației în domeniul asistenței sociale. Totuși, au fost mult mai multe persoane care m-au luat la această categorie și am fost până în ultima zi pe primul loc la această secțiune ca și număr de voturi. În cele din urmă, am rămas doar la secțiunea de promovare a meseriei de asistent social. Eram pe locul doi în funcție de numărul de voturi la nivel național, dar știam că primii trei intră în faza de jurizare în funcție de activitate și de portofoliu. După etapa de jurizare, am rămas doar două. Eu și colega mea de la Argeș, iar în seara galei am aflat că eu am câștigat.

Rep: Ce credeți că v-a făcut să câștigați premiul pentru promovarea profesiei liberale de asistent social?

S.C.: În primul rând, cred că sunt o persoană sociabilă, îmi face plăcere să vorbesc cu oamenii și să-i ajut. Nu am dat niciodată înapoi din a ajuta orice coleg, orice asociație indiferent dacă au existat sau nu recompense materiale. Recompensele au fost, în primul rând, de altă natură și cred că asta m-a ajutat. Îmi iubesc studenții și îmi place să cred că și ei mă iubesc pe mine și o mare parte din voturi le datorez lor. Cred că acesta este unul dintre marile motive pentru care am avut așa un număr mare de voturi pe această categorie. Am fost surprinsă să văd că am fost pe multe rețele de comunicare. Am avut voturi din toată țara pentru că studenții actuali și foștii nu sunt numai din Sibiu. Am primit multe mesaje de încurajare și am văzut studenți care scriau pe rețelele lor << Vă rog, un vot pentru doamna profesoară>>. A fost o bucurie să văd cât de multă lume se zbate pentru asistența socială. De fapt, acesta a fost și scopul galei, să ne facem cunoscuți. Eu am avut și un scop ascuns. Un scop ascuns pe care l-am promovat și nume acela de a aduce studenți la asistență socială. E un domeniu care aduce multe oportunități și mi-am dorit să câștig în primul rând pentru ULBS, pentru a ne face cunoscuți în primul rând ca specializare. Acesta a fost, de fapt, scopul pentru care am participat la gală.

Rep: Cum ați promovat mai exact profesia de asistent social?

S.C.: În primul rând, Universitatea promovează toate specializările ei și atunci avem tot felul de activități. Mergem în licee, nu doar din județ, ci și în cele vecine, în Alba, Hunedoara, Brașov, Vâlcea și așa mai departe și le povestim elevilor ce înseamnă asistența socială și specializările noastre. Am organizat o sesiune de comunicări științifice pentru elevi de liceu, unde veneau și prezentau comunicări pe acest domeniu. Au putut să vadă studenții noștri, să vadă cum e să fii student, cât de multă libertate și în același timp câtă responsabilitate presupune acest statut de student. Am scris multe articole, capitole în cărți și cred că și asta a contat. Toate acestea au contat, dar a contat și activitatea Societății Civile Profesionale de Asistență Socială Bobic și Corman.

Rep: Considerați că e un domeniu prea puțin promovat?

S.C.: Nu știu dacă e prea puțin promovat, dar asistența socială e un domeniu în care toată lumea pare să știe ce are de făcut, dar realitatea este alta. În aparență, pare că oricine, indiferent de ce specializare a terminat, poate să furnizeze servicii de asistență socială. Realitatea, însă, nu e aceasta. Realitatea este că ai nevoie de multă pregătire, de multe cunoștințe. Asistența socială este într-un continuu progres. Cred că sunt prea puțin cunoscute oportunitățile pe care le are un asistent social și anume aceea de a lucra cu beneficiarii, de a le schimba viața în bine, în ai ajuta să se ajute singuri.

Rep: E nevoie în Sibiu de asistenți sociali?

S.C.: Eu cred că este o foarte mare nevoie de asistenți sociali. Sunt foarte multe servicii publice de asistență socială, în special în mediul rural, care nu au asistenți sociali pentru că este destul de greu cu salarizarea. Cred că este foarte importantă abordarea asistenței sociale. Ar trebui să fie o abordare axată pe profesionalism, pe implicare și pe valori precum munca și demnitatea umană, nu mila sau altele care țin de partea aceasta.

Rep: Aveți un cabinet de asistență socială. Ce faceți mai exact?

S.C.: Facem tot ceea ce înseamnă activitate de asistență socială. Facem partea de evaluare a beneficiarilor. În mod normal, orice beneficiar de servicii sociale trebuie să fie evaluat din perspectiva potențialului, dar și din perspectiva nevoilor pe care le are: nevoi sociale, medicale, de comunicare, de îngrijire, integrare și așa mai departe. Facem aceste evaluări, apoi planul de intervenție, deci practic planificăm niște servicii care să răspundă nevoii lor și mai apoi, în funcție de plan, specialiștii sunt cei care oferă serviciile în funcție de aceste nevoi. Iar noi monitorizăm activitatea lor și vedem cum este pus în practică planul. Pe scurt, facem evaluare, planificare și monitorizare a activității. Pe de o parte avem activități pentru beneficiar și pe de altă parte avem activități de asistență socială organizațională.

Rep: Ce vă aduce cele mai mari satisfacții pe plan profesional?

S.C.: În primul rând, mă bucur că pot să predau studenților lucruri din realitatea socială. Asta prinde cel mai mult și asta le place cel mai mult. Le povestesc evenimente care mie mi se întâmplă în asistența socială. Și asta mă încântă cel mai mult. Dar sunt mulțumită și atunci când am activități directe de consiliere cu beneficiarii și când reușim o licențiere. Îmi doresc să pot să ajut oamenii în alt mod decât după ureche. Pentru mine, e o bucurie să fiu și asistent social și dascăl.

Citește și: Sibiancă premiată la Gala de Excelență în Asistență Socială: „Îmi doream foarte mult să câștige Sibiul”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    anti e-manuela

    Auzi, retard ce ești, ne poți uimi cu ceva din nimicnicia vieții tale mărunte și insignifiante? Eram sigur că nu. Atunci mai bine taci și învață respectul pentru munca altora. Nu înțeleg de ce TS nu te banează forever și nu îți elimină TOATE imbecilitățile postate pe pagina ziarului. Ești de un penibil infernal. Ești cel mai josnic troll pe care l-am întâlnit vreodată. La absolut orice te bagi tu în seamă cu imbecilității crase. Taci și treci naibii la muncă nu mai freca net-ul degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Interviu
  • Contact