Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Contra - curentul

Am întâlnit prea rar dezbateri asupra formării personalității la noile generații de astăzi în România, când familia, școala, sistemul sanitar și cel cultural sunt în mare suferință… Ca și când pe majoritatea celor trecuți de prima tinerețe nu îi mai interesează viitorul societății în mijlocul căreia doresc să îmbătrânească…

Iată pe scurt care ar fi fenomenele, devenite la noi pregnante mai ales după 1990, ce contribuie la scăderea continuă a calității persoanelor tinere ca oameni ai Cetății, ca membri solidari ai comunităților în care își duc viața, ca meseriași de nădejde sau intelectuali responsabili pentru binele comun:

1. CRIZA PĂRINȚILOR – se constată, de la personalul grădinițelor, al școlilor, universităților, până la cel al administrației, bibliotecilor și întreprinderilor, că majoritatea părinților români nu mai reușesc să educe, să transmită urmașilor bagajul minim de idei și tradiții morale și identitare, cum era normal până acum într-o familie tradițională. Se pare că una dintre cauzele acestei crize este tocmai confuzia identitară din mentalul multor părinți…

2. CRIZA CONTACTULUI SOCIAL – o tendință generală, nu numai în țara noastră, face ca societatea de azi să se atomizeze permanent, iar noile obiceiuri, grăbit atașate unor contexte instabile, să sape la temeliile (statornicite în sute de ani) ale grupurilor sociale tradiționale. Fără a dori o atitudine paseistă, constatăm în fond că fenomenul dezagregă legăturile firești dintre locuitorii aceleiași așezări, că numai tradiția asigura stabilitatea socială, deci mentală, a grupurilor umane. Ceea ce contribuie azi la slăbirea contactului între oameni, la dispariția ocaziilor de întâlnire decentă între tineri, între generații, sunt – filosofia consumismului, favorizarea ego-centrismului, a distracției continue fără conținut și a lipsei de răspundere civică !!

3. TEHNOLOGIA DISTRUGE OMENIA – pentru a marca mai precis vârful de atac al consumismului, am ales această sintagmă specifică deceniilor din urmă, rezultat al aberațiilor comerciale care îndeamnă să stai mai mult singur, ocupat cu aparatele (gadgeturile electronice) – afirmând că îți multiplici viața socială! Așa se face că tinerii ajung să nu mai știe cum să se simtă bine împreună, să nu mai realizeze corect ce înseamnă prietenie; ei nu-și mai proiectează viitorul într-o comunitate vie (cum erau parohiile până la război).

În toată Europa de până la jumătatea secolului 20 comunitatea – satul, cartierul, vecinătatea – era în mod natural RESPONSABILĂ, CATALIZATOARE DE ENERGII SOCIALE, PRAGMATICE ȘI CREATIVE !

Față de această situație, în care unii trăiesc fără să o consemneze ca morbidă, vreau să vă propun câteva fapte care conturează la noi un CONTRA-CURENT benefic:

• mișcarea Cercetașilor (tradiția seculară a scouts-ilor englezi), care înseamnă cea mai potrivită completare a școlii tradiționale. Din fericire, în Sibiu această mișcare a prins rădăcini puternice și este grefată și pe moștenirea asociațiilor săsești pentru sport, natură și cultura tineretului.

• lecțiile interactive ale asociației tinerilor arhitecți „De-a arhitectura”, ce se desfășoară deja în zeci de școli din țară (inclusiv în Sibiu), și care prezintă copiilor, la nivelul vârstei respective, tocmai problemele vieții în localități, în spațiile construite, relațiile cu patrimoniul și cu spațiul public, materii lipsă din programa de învățământ. 

• am aflat despre o fermecătoare inițiativă a părinților, cadre didactice în Sibiu, cu ocazia aniversării fetiței lor: întâlnirea colegilor invitați la aniversare a început la librăria Erasmus, îmbinând masa festivă cu prezentarea universului cărților, copiii cercetând rafturile, citind și chiar cumpărând câte ceva! Iar continuarea a însemnat vizitarea secției pentru copii a bibliotecii ASTRA, o excelentă ocazie ca unii dintre ei să devină abonați ai acestei biblioteci!

• antrenarea voluntarilor tineri în gestionarea Festivalului internațional de teatru din Sibiu, singura modalitate de a coordona volumul de evenimente pe parcursul a 10 zile, în fiecare an.

• inițiativa privată „Transylvanian Brunch”, pornită de Fundația Ion Rațiu din Turda, itinerantă în fiecare an în mai multe localități urbane și rurale, de primăvara până toamna. Este o excelentă ocazie de a revigora economia zonei respective, producția de hrană bio, valorile turistice locale și ideile bune pentru a fi preluate în toată Transilvania de către comunitățile mici sau mari. Ultimul eveniment, cu sute de participanți din mai multe țări europene, a avut loc în aprilie la Moșna, la ferma lui Willy Schuster, unde, pe lângă bannerele contra exploatării păguboase de la Roșia Montană și cu gazele de șist, era și pancarta „ Țăranii POT HRĂNI BINE toată România!”

• inițiativele care, prin fonduri private și multă muncă voluntară, realizează acțiuni pe care statul nu mai e în stare să le pună în practică (mai mult din cauza clanurilor mafiote ce l-au colonizat !!) – împăduriri, ajutorarea familiilor defavorizate, terapii ocupaționale pentru tinerii cu diverse handicapuri, acțiuni de ecologizare, și atâtea altele.

Demn de remarcat că multe dintre aceste inițiative aleg să fie patronate de către membri ai Familiei Regale a României – Altețele Lor Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae – și au printre grupurile de voluntari participanți mulți dintre „Tinerii pentru Monarhie” și din „Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei”!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 10 ani

Sa nu consumati ce zic ei ... Sa consumati ce zic EU!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus